Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylinopeuskuvia tulvi liikaa – poliisi poisti kameravalvonnan Varkaudessa: ”Harmillista”

Poliisin liikenneturvakeskuksen johtaja Dennis Pasterstein yllättyi ylinopeusrikkeiden määrästä.

Kotimaa
 

Itä-Suomen poliisilaitos kertoo, että Varkauden Taipaleentiellä jouduttiin luopumaan hetkeksi automaattisen kameravalvonnan käytöstä. Poistamisen syynä oli liiallinen ylinopeuskuvien tulva.

Kymmenen päivän aikana kamera tallensi yli 4 100 kuvaa ylinopeudesta. Vuorokaudessa automaattiseen valvontakameraan kertyi keskimäärin 417 kuvaa.

Kameravalvonta aloitettiin 10. kesäkuuta ja keskeytettiin 20. kesäkuuta. Alueella on 40 km/h:n nopeusrajoitus.

”Kameratolpan kohdalla on kaksi kaistaa suuntaansa ja melko leveä tieprofiili. Tie voi houkutella ajamaan yli 40:tä kilometriä tunnissa. On kuitenkin huomioitava, että suojatie ja paloasema ovat vieressä. On oltava tarkkana jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kohtaamisessa, ja samoin siinä, että pelastuslaitoksen ajoneuvot lähtevät lähellä”, poliisin liikenneturvakeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo.

Ylinopeutta kaasutelleiden kuljettajien määrä ylitti Varkaudessa selvästi keskimääräiset kameravalvonnan lukemat. Varkauden valvonnassa noin seitsemän prosenttia ohi ajaneista kuljettajista sai kameran välähtämään, kun koko Suomessa kamerat saa välähtämään noin yksi prosentti kuljettajista.

”On Suomessa tietysti muitakin paikkoja, joissa seitsemän prosenttia ohi ajaneista ajaa sellaista vauhtia, että välähdys käy. Ei Varkaus ihan ainutlaatuinen paikka ole – siellä on vain aika kovat liikennemäärät. On harmillista, että siellä välähtää noin usein”, Pasterstein kuvaa.

Varkauden kameratolpan ohitti noin 6 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

”Se on runsaasti, vaikka esimerkiksi Helsingissä Mechelininkadulla kulkee 20 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Muualla ajamista on vain vaikea verrata pääkaupunkiseudun liikennemääriin. Yhtä kaikki, toivottavasti tilanne rauhoittuisi ja ylinopeudet poistuisivat.”

Varkauden ylinopeusrysä tuli Pastersteinille yllätyksenä.

”Olin, että ohhoh – nyt on syytä reagoida tähän vähintäänkin tiedottamisella. Tosi harvoin mennään yli 200:n ylinopeustapauksen vuorokaudessa. Kehä I:llä niitä tulee tolpasta riippuen keskimäärin 130–150 vuorokaudessa. Koko valtakunnassa taas yhdestä tolpasta tulee 40 kuvaa vuorokaudessa.”

Pasterstein muistuttaa, ettei matalan nopeusrajoituksen ylittäminen ole yhtään hyväksyttävämpää kuin esimerkiksi 80 km/h:n tai 100 km/h:n rajoitusten. Yleensä tilanne on päinvastoin.

”Rikesakoissakin on huomioitu, että matalien nopeusrajoitusten ylityksiä katsotaan vahvempien linssien läpi. On vakavampi teko, jos ajat ylinopeutta kaupunkialueella, jossa on jalankulkijoita tai pyöräilijöitä, kuin että ajat maantiellä. Prosentuaalisesti sama ylinopeushan on kaupunkialueella suurempi.”

”Täytyisi aina muistaa, että missä on riski jalankulkijan ja autoilijan kohtaamisesta, siellä on vahva loukkaantumisen tuoksu. Jos nämä kohtaavat hallitsemattomasti toisensa, yleensä käy enemmän tai vähemmän huonosti.”

Valvontakamera kytketään Varkaudessa takaisin päälle keskiviikkona 22. tai torstaina 23. kesäkuuta.

”Meille tuli ruuhkaa. Suljettiin muitakin kameroita, että saamme kuvapankin siihen tilaan, että voimme laittaa juhannukseksi kaikki mahdolliset kamerat käyttöön. Pyrimme tiedottamaan ja rauhoittamaan juhannusliikennettä laajalla valvonnalla. Luulen, että meillä on noin 70 kameraa torstaina juhannusaaton aattona päällä.”

Pasterstein arvelee, että Varkaudessa ajetaan jatkossa maltillisemmin, kun tieto sakkorysästä kiirii.

”Kyllä tämä ajan kanssa rauhoittuu. Varkauden kaltaisella keskisuurella paikkakunnalla puskaradio hoitaa tiedotuksen kuntoon, ja nyt paikallinen poliisilaitoskin on laittanut tiedon Facebookiin ja Twitteriin. Jos heittäisin lonkalta, niin sanotaan, että kuukauden kuluttua tulee päivässä 200 kuvaa ja kahden kuukauden kuluttua määrä tipahtaa 100–150:een.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat