Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini joutui puolustamaan turvallisuusselonteon aikataulua eduskunnalle – ”Ei tällä asialla voi vatuloida”

Kansanedustajat olisivat halunneet tietää Britannian Brexit-äänestyksen tuloksen ennen selonteon käsittelyä.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini joutui selittelemään ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon julkaisun aikataulua.
Ulkoministeri Timo Soini joutui selittelemään ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon julkaisun aikataulua. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyaikataulu, Nato ja selonteon retoriikka puhuttivat tiistaina eduskunnassa myöhään iltaan, kun kansanedustajat keskustelivat ulkopolitiikan isoista linjoista.

Keskustelun pohjana oli viime perjantaina hyväksytty hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sai selvittää moneen kertaan, miksi selonteko julkistettiin ennen Britannian EU-äänestystä.

”Vain kahden päivän päässä on kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkamisesta, ja selonteko hädin tuskin mainitsee asiaa”, päivitteli Sari Essayah (kd).

”Yleensä jos sisältö kelpaa, prosessiin puututaan”, Soini puolustautui.

”Ihmettelen kyllä, että sitä kaikki eivät ole ymmärtäneet, että ei tällä asialla voi vatuloida. Jos brexit tulee, se kestää vähintään kaksi vuotta, ehkä kolme vuotta. Odotettaisiinko se aika koko ajan? No, eipä tietenkään”, Soini sanoi.

Hallituspuolueista kiiteltiin selonteon rehellistä tilannekuvaa. Oppositiosta Eero Heinäluoma (sd) arvosteli selontekoa kuitenkin uhkakuvien maalailusta ja sotaisasta retoriikasta.

”Oma isäni, vuonna 1929 syntynyt, kysyi, että sotaanko tässä valmistaudutaan, kun hän oli kuunnellut viime päivien puheenvuoroja.”

Kärkevimmin selontekoa kritisoi Markus Mustajärvi (vas).

”Emme allekirjoita selonteon toteamusta, että Naton lisääntyvä läsnäolo vakauttaa tilannetta Itämerellä. Selonteossa suhtaudutaan kritiikittömästi siihen, mikä liittyy Yhdysvaltoihin ja Natoon”, hän sanoi.

Nato-jäsenyydestä käytiin myös kirpeää sananvaihtoa.

”Rkp on avoin prosessille, joka tähtää Nato-jäsenyyteen viimeistään vuonna 2025”, ilmoitti Stefan Wallin (r).

”Se linja, jota Rkp edustaa, ei vastaa Suomen turvallisuusintressejä, vaan voi saattaa Suomen vaaratilanteisiin”, moitti Erkki Tuomioja (sd).

”Wallin piti ryhmäpuheenvuoron, jossa Nato-purjeet liehuivat kuin moderaattien puoluekokouksessa Ruotsissa konsanaan”, letkautti Paavo Arhinmäki (vas) .

Tuomioja toivoi, että selonteosta syntyisi vielä yhteisymmärrys. ”Ehkä kokoomuskin joutuu tätä omaa Nato-kantaansa vielä pohtimaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat