Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantajat vakuuttavat yhtenäisyyttään eron alla

”Tämä ei ole millään lailla dramaattinen asia”, sanoo EK:n Alahuhta.

Kotimaa
 
Anni Reenpää
”Uskon, että EK jatkaa vahvana ja hyvänä monen liiton järjestönä”, sanoo Metsäteollisuuden puheenjohtaja Jussi Pesonen.
”Uskon, että EK jatkaa vahvana ja hyvänä monen liiton järjestönä”, sanoo Metsäteollisuuden puheenjohtaja Jussi Pesonen. Kuva: Anni Reenpää
Tästä on kyse

Metsäteollisuus eroaa EK:sta

 Metsäteollisuus ry:n hallitus päätti maanantaina, että se haluaa erota Elinkeinoelämän keskusliitosta. Päätös oli yksimielinen.

 Liiton puheenjohtaja Jussi Pesonen sanoo, että päätös kypsyi vuosien ajan. Liitto katsoo, ettei EK pysty ajamaan tarpeeksi tehokkaasti sen asiaa.

 Lopullisen päätöksen irtaantumisesta tekee Metsäteollisuus ry:n ylimääräinen kokous 30. kesäkuuta, ja irtaantuminen tapahtuu vuoden 2017 alussa.

Metsäteollisuuden päätös irtaantua Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta ei ole merkki järjestön hajoamisesta, työnantajaleiristä vakuutetaan. Sekä EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta että toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanovat, etteivät muut jäsenliitot ole suhtautuneet keskusjärjestöön yhtä kriittisesti kuin Metsäteollisuus tai väläytelleet mahdollisuutta irtaantua siitä.

”Muista liitoista ei ole merkkejä vastaavasta”, Alahuhta sanoo.

EK:n suurimman jäsenliiton Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo, että jäsenyritykset ovat tyytyväisiä kattojärjestön toimintaan.

”EK:lla on meidän luottamuksemme”, Turunen sanoo.

Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Jussi Pesonen kertoi järjestön irtaantumispäätöksestä HS:n haastattelussa tiistaina. Liitto ei ollut kertonut aikeistaan EK:lle etukäteen, mutta täysin yllätyksenä tieto ei Etelärantaan tullut.

”Jo vuosien ajan he ovat halunneet tiukemmin omaan toimialaansa keskittyvää edunvalvontaa ja kokeneet, että EK:n päätökset ovat heidän näkökulmastaan liudentuneet. Varmaan myös viime vuosien keskitetyt palkkaratkaisut ovat näytelleet tässä osaansa”, Häkämies sanoo.

Pesosen mukaan Metsäteollisuuden päätös hautui vuosien ajan. Se katsoo, ettei EK pysty ajamaan Metsäteollisuuden etua, sillä jäsenistö on liian hajanaista ja kannanmuodostus vaikeaa. Lopputuloksena on vesitettyjä kompromisseja.

”EK:n tarkoituksena oli, että työnantajat puhuvat yhdellä äänellä. Tämä on vaikeaa, kun samassa liitossa on logistiikan palveluyrittäjiä ja käyttäjiä tai energian tuottajia ja käyttäjiä”, Pesonen sanoo.

Häkämies ei täysin niele Metsäteollisuuden kritiikkiä.

”On tietysti valtavan paljon asioita, joissa olemme onnistuneet luomaan elinkeinoelämän yhtenäisen äänen. Otan nyt esimerkiksi yhteisöveron alentamisen muutaman vuoden takaa. On paljon asioita, joissa toimialaerot eivät näy”, Häkämies sanoo.

Päätös tarkoittaa, että EK menettää yhden vaikutusvaltaisen jäsenliiton. Suurena ja perinteisenä vientisektorina alan ääni on ollut painava. Alahuhdan mukaan tämä ei kuitenkaan heikennä EK:ta tai muuta valtasuhteita järjestön sisällä.

”Tämä ei ole millään lailla dramaattinen asia”, hän sanoo.

Teknologiateollisuus välittää samaa viestiä. Turusen mukaan vientiteollisuuden järjestöt ovat aikaisemminkin tehneet yhteistyötä EK:n ulkopuolella.

”Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten kannalta en näe tällä vaikutuksia”, Turunen sanoo.

Irtaantumisen vaikutuksia pienentää se, että EK:n rooli palkkojen ja työehtojen neuvottelijana muuttuu.

Järjestö teki marraskuussa sääntömuutoksen, jolla se kielsi itseltään keskitettyjen palkkaratkaisujen neuvottelun tulevaisuudessa, ja neuvottelut käydään jatkossa jäsenliitoissa. Liittokohtaisiin neuvotteluihin mennään syksyllä 2017.

Palkansaajaleirissä Metsäteollisuuden päätös tuli yllätyksenä ja sen vaikutuksia vielä arvuutellaan.

”Vähän pelottaa, vaarantaako tämä suunnitellun Suomen mallin”, Paperiliiton Petri Vanhala sanoo.

Suomen mallilla viitataan työmarkkinoiden keskusjärjestöjen sopimukseen siitä, kuinka palkat jatkossa neuvotellaan.

Ensimmäisenä palkoista neuvottelevat vientisektorit, ja nämä korotukset asettavat katon muille sektoreille. Malli vaatii työnantajaliittojen välistä yhteistyötä.

Metsäteollisuuden Pesonen rauhoitteli tiistaina palkansaajien huolia.

”En usko, että tämä vaikuttaa heihin millään tavalla”, Pesonen painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat