Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seinäjoella lapset laihtuvat ja nyt tuloksia tullaan ihmettelemään aina Etelä-Koreasta asti

Kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen pihat ja ruokalistat.

Kotimaa
 
Colourbox
Seinäjoen mallissa lapset eivät ole dieetillä, vaan heidän elinympäristönsä järjestetään sellaiseksi, että se tukee terveellisiä elämäntapoja ja innostaa liikkumaan.
Seinäjoen mallissa lapset eivät ole dieetillä, vaan heidän elinympäristönsä järjestetään sellaiseksi, että se tukee terveellisiä elämäntapoja ja innostaa liikkumaan. Kuva: Colourbox
Fakta

Näin lihavuusohjelma toimii

 Seinäjoen Lihavuus laskuun -ohjelma käynnistyi 2013, mutta työ oli aloitettu jo aiemmin.

 Ohjelman pohjana on Kansallinen lihavuusohjelma.

 Tavoitteena on tehdä ympäristöstä sellainen, että se tukee terveellisiä elämäntapoja ja innostaa liikuntaan.

 Ohjelman avulla Seinäjoella on saatu ylipainoisten lasten osuus vähenemään.

Seinäjoella on saavutettu niin hyviä tuloksia lasten lihavuuden ehkäisyssä, että oppeja ollaan viemässä myös ulkomaille. Kaupungissa vierailee parhaillaan Etelä-Korean pääkaupungin Soulin delegaatio, jolle esitellään Seinäjoella kokeiltuja ylipainon ehkäisykeinoja.

Korealaisten lisäksi Seinäjoen mallia on esitelty muun muassa kanadalaisille ja saksalaisille.

Seinäjoella on nyt ylipainoisia lapsia selvästi vähemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Peruskoulun viidesluokkalaisista 16 prosenttia oli ylipainoisia vuonna 2011. Nyt ylipainoisia on 8 prosenttia viidesluokkalaisista. Myös 5-vuotiaiden ja ekaluokkalaisten ylipainoisuus on vähentynyt, vaikkakaan ei yhtä rajusti.

”Olemme itsekin vähän yllättyneitä näin hyvistä tuloksista”, sanoo Seinäjoen Lihavuus laskuun -ohjelman koordinaattori Ulla Frantti-Malinen.

Koko Suomen tasolla tilanne on toisensuuntainen, ainakin todennäköisesti. Varmaa se ei ole, sillä pikkulasten painonkehityksestä ei juuri ole koko maan kattavaa tutkimustietoa. Vaikka lasten pituutta ja painoa on jo vuosikymmenet seurattu neuvoloissa tarkasti, tietoa ei ole koottu kunnittain eikä koko maan osalta.

Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten tilanne sen sijaan tunnetaan kouluterveyskyselyn ansiosta hyvin. Sen tulosten mukaan ylipainoisten nuorten osuus on jonkin verran kasvanut 2000-luvulla.

Frantti-Malisen mukaan Seinäjoen tulokset on saatu aikaan pitkän ajan kuluessa, ilman vippaskonsteja.

”Korealaiset vieraat kysyivät meiltä, millaiselle dieetille olemme lapset laittaneet, mutta ei tässä ole dieeteistä kysymys. Lapsia ei laihduteta, mutta heidän elinympäristönsä järjestetään sellaiseksi, että se tukee terveellisiä elämäntapoja ja innostaa liikkumaan”, Frantti-Malinen sanoo.

Seinäjoella tämä on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että päiväkotien ja koulujen pihoille on rakennettu parkour-ratoja ja kiipeilytelineitä. Pihoista on tehty kaikille avoimia lähiliikuntapaikkoja, joissa perheet voivat käydä harrastamassa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Pihojen vierestä lähtevät latureitit talvisin ja lenkkipolut kesäisin.

Muutoksia on tehty myös päiväkotien ja koulujen ruokalistoissa. Seinäjoen kouluruoalle on myönnetty Sydänliiton sydänmerkki. Se saatiin, kun suolan määrää vähennettiin, kuituja lisättiin ja rasvan laatua parannettiin.

”Lasten omia toiveita pyritään kuuntelemaan, mutta pizzat ja hampurilaiset on silti jätetty ruokalistoilta pois. Niitä ei vain yksinkertaisesti ole tarjolla”, Frantti-Malinen sanoo.

Seinäjoen malli saa kehuja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

”Seinäjoella on tehty pitkään järjestelmällistä kehittämistyötä, ja se on nyt palkittu”, sanoo kehittämispäällikkö Päivi Mäki THL:stä.

Frantti-Malisen mukaan Seinäjoen tulokset ovat syntyneet koko kaupungin yhteistyönä. Neuvolat tukevat perheitä, opettajat innostavat liikkumaan ja tekninen toimi rakentaa koulujen pihoista hauskoja ja liikuntaan innostavia.

”Käskemällä tai syyllistämällä ei kukaan innostu. Sitä ei tehdä missään tapauksessa”, Frantti-Malinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat