Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valejuristi antoi 51 väärää todistusta viranomaisille – sakkotuomio pysyi hovioikeudessa

Valmistumistaan ennakoinut oikeustieteen opiskelija tuomittiin 51 väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle.

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa valmiina juristina esiintyneelle 37-vuotiaalle miehelle tuomitun sakkorangaistuksen. Mies sai tuomion yhteensä 51:stä väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle. Hän joutuu siten maksamaan 50 päiväsakkoa eli yhteensä 300 euroa sakkoa.

Mies jätti vuonna 2012 asiakkaidensa puolesta käräjäoikeuteen nipun haastehakemuksia, joihin hän merkitsi tittelikseen oikeustieteen maisteri. Tosiasiassa mies ei kuitenkaan ollut vielä valmis juristi.

Mieheltä puuttui siten kelpoisuus toimia asiamiehenä tai avustajana, sillä silloisen lain mukaan vain valmis juristi kelpasi esiintymään oikeudessa. Kelpoisuusehtoja on tämän jälkeen vielä tiukennettu.

Mies selitti tekoaan sillä, että hän arveli valmistuvansa juristiksi ennen kuin asiat ovat esillä oikeuden istunnossa. Sekä käräjä- että hovioikeus pitivät selitystä vääränä. Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt täyttää kelpoisuusehdot jo silloin, kun hän allekirjoitti haastehakemukset.

Oikeuden mukaan mies ei myöskään ole kertomallaan tavalla voinut erehtyä asiassa, sillä laki on selvä.

”Oikeustila ei ole ollut tältä osin epäselvä, ja [miehen] on täytynyt olla tietoinen menettelynsä lainvastaisuudesta”, hovioikeus sanoi.

Oikeuden mukaan miehen rangaistusta ei ole syytä alentaa ottaen huomioon haastehakemusten suuren määrän. Konkreettista vaaraa menettelystä ei kuitenkaan aiheutunut.

Mies oli esiintynyt valmiina juristina myös kahdessa muussa käräjäoikeudessa, mutta näiden osalta rikokset olivat vanhentuneita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat