Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teinitytön tuomio kaverinsa murhasta pysyi Vaasan hovioikeudessa

Hovioikeuden mukaan yhdeksän vuoden tuomion lieventämiseen ei ole syytä, sillä teko oli poikkeuksellisen törkeä.

Kotimaa
 

Vaasan hovioikeus on pitänyt voimassa 15-vuotiaalle tytölle tuomitun yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen samanikäisen luokkatoverinsa murhasta. Murhan motiivi oli ihastuminen samaan poikaan.

Tyttö oli vaatinut hovioikeutta alentamaan rangaistuksen alle viiteen vuoteen, jolloin rikosrekisterimerkintä häviäisi 20 vuodessa. Hän vetosi siihen, että hän oli teon tehdessään vasta 15-vuotias ja mielentilatutkimuksen mukaan alentuneesti syyntakeinen.

Tyttö vetosi myös siihen, että hän oli edistänyt rikoksen selvittämistä.

Uhrin omaiset puolestaan vaativat rangaistuksen korottamista. Heidän mielestään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antoi liian paljon painoa mielentilatutkimukselle.

Hovioikeus huomautti, että tytön iän perusteella enimmäisrangaistus murhasta 12 vuotta vankeutta. Täysi-ikäiselle seuraa murhasta elinkautinen vankeusrangaistus.

Alentuneesti syyntakeiselle tuomitaan neljänneksen pienempi rangaistus. Siten maksimituomio tytölle olisi juuri yhdeksän vuotta vankeutta.

Hovioikeuden mukaan tytön teko oli poikkeuksellisen törkeä. Hän murhasi luokkakaverinsa vakaasti harkiten, ja hän oli jo etukäteen suunnitellut surmaamista. Teon aikana tyttö toimi johdonmukaisesti ja päättäväisesti. Teko oli myös tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden mukaan tyttö ei myöskään ollut selvittänyt rikosta niin, että hänen tuomiotaan pitäisi sen perusteella lieventää. Tyttö kiisti ensimmäisissä kuulusteluissa osallisuutensa tekoon. Hän alkoi kertoa tapahtumista vasta, kun poliisi oli ensin selvittänyt teon.

Hovioikeus ei myöskään nähnyt syytä alentaa korvauksia, jotka tyttö määrättiin maksamaan uhrin omaisille. Hän on maksanut niistä jo 30 000 euroa. Maksettavaa on vielä noin 16 000 euroa.

Kahdeksasluokkalainen tyttö surmasi kaverinsa huhtikuussa 2015 Seinäjoella. Hän myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman, mutta kyse oli hänen mukaansa taposta.

Tyttö oli houkutellut uhrin mopoautonsa kyytiin koulupäivän päätteeksi, ja ajelun jälkeen he olivat menneet tekijän kotiin. Surmaaja yritti ensin myrkyttää kaverinsa, mutta uhri huomasi mehussa tuulilasinpesunesteen sivumaun ja jätti sen juomatta.

Ennen murhaa tyttö oli hakenut internetistä tietoa vaarallisista aineista muun muassa hakusanoilla "myrkky joka tappaa vasta hetken kuluttua".

Kun myrkytys epäonnistui, tyttö laittoi musiikin soimaan ja peitti uhrin silmät, jotta tämä pystyisi rentoutumaan. Sitten hän haki veitsen ja puukotti uhriaan. Uhri yritti kontata karkuun, mutta surmaaja ehti iskeä häneen kuusitoista iskua.

Murhan jälkeen tyttö soitti isälleen ja sepitti tarinan ulkopuolisesta hyökkääjästä.

Mielentilatutkimuksen mukaan tekijällä on psykoottinen persoonallisuus. Hänellä ilmeni vakavaa tunne-elämän poikkeavuutta, merkittäviä sosiaalisten tilanteiden tulkintaan liittyviä ongelmia, epäluuloisuutta ja empatiakyvyttömyyttä. Nämä voivat hämärtää hänen ajatteluaan ja johtaa epäloogisiin päätelmiin ja toimiin.

Tyttö määrättiin pakkohoitoon heti mielentilatutkimuksen jälkeen. Hänen puolustuksensa arvion mukaan hoito kestänee vuosia.

Tyttö suorittaa tuomiostaan kolmasosan, kuten lain mukaan alle 21-vuotiaat ensikertalaiset tekevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat