Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupauksia iloisesta naisseurasta ja valtavia keikkapalkkioita – Posiolla juhlittiin Suomen suurinta juhannusta

Keskikesän juhla paisui 1970–80-lukujen megatapahtumaksi, johon kietoutuivat musiikin ja urheilun tähdet: Lasse Virén, Kaarlo Maaninka, Dingo ja Samantha Fox.

Kotimaa
 
Jaanis Kerkis
Samantha Fox esiintyi Posiolla vuonna 1987. Poliisin oli noustava lavalle rauhoittamaan yleisömassaa.
Samantha Fox esiintyi Posiolla vuonna 1987. Poliisin oli noustava lavalle rauhoittamaan yleisömassaa. Kuva: Jaanis Kerkis
Fakta

Kalajoki ja Himos keikkuvat kärjessä

  Juhannus ei ole enää festivaalien ykkösviikonloppu. Viime vuosina eniten väkeä on kerääntynyt juhannuksena Jämsän Himokselle (viime vuonna 44 000 kävijää) ja Kalajoelle (30 000).

  Viime vuosikymmenellä maan suurin juhannusfestivaali oli Raumanmeren juhannus. RMJ palaa tänä vuonna vanhalle tapahtumapaikalleen Raumalle.

Posion juhannus esittäytyi Lapin Kansassa vuonna 1972 räväkästi. Ilmoituksessa luvattiin, että mukana juhlii ”kolmesataa iloista sairaanhoitajaopiskelijanaista Kotkasta”.

Mitään iloisia naisia ei ollut tilattu, mutta tapahtuman isä, Posion Pyrinnön silloinen toiminnanjohtaja, nyt 73-vuotias Jouko Elevaara arveli, että Kotkassa kukaan ei lue Lapin lehteä.

”Kun ensimmäinen reppuselkäinen mies saapui kaksi päivää Inarista taivallettuaan ja kysyi naisten perään, minä tiesin. Silloin olin varma, että väkeä tulee”, Elevaara muistelee.

Väkeä tuli tuhansittain – myös naisia – ja Elevaara pelastui katteettoman lupauksensa lunastamisesta.

Sinä juhannuksena Posiolla esiintyi Berit. Tanssin lisäksi ihmisiä houkuteltiin Yöttömän yön juoksulla, jota varten Elevaara oli vetänyt ”pirunmoisen maastoradan” juhannusalueen rinteisiin. Voittajaksi juoksi Lasse Virén, josta sen jälkeen tulikin 1970-luvun suurin suomalainen kestävyysjuoksija.

Posion Pyrinnön albumi
Posion Juhannuksen lehtimainos vuodelta 1973. Lehti ei ole tiedossa.
Posion Juhannuksen lehtimainos vuodelta 1973. Lehti ei ole tiedossa.

Samaa tahtia juoksumenestyksen kanssa Posion Pyrinnön juhannusjuhlista kasvoi jättimäinen tapahtuma. Posion oma poika ja Elevaaran valmennettava Kaarlo Maaninka juoksi olympiamitaleja vuonna 1980 ja lisäsi Posion mystistä vetovoimaa.

Posion Pyrinnön nykyinen puheenjohtaja Erkki Ahola oli vuosia tapahtuman vetovastuussa ja juhlissa paikalla pikkupojasta lähtien vuodesta 1972.

”Tapahtumaa markkinoitiin käsitteellä ’Suomen suurin juhannus’. Slogan komeili muun muassa junien kyljessä vuonna 1983. Se perustui siihen, että edellisenä vuonna Posion juhannus oli ollut valtakunnan suurin juhannusjuhla”, Ahola kertoo.

Vuosi 1982 oli Aholan mukaan huikea menestys. Tapahtuma tuotti peräti 270 000 markkaa (nykyrahassa noin 88 000 euroa), mikä jäi historiaan parhaana tuloksena. ”Kuplalle” oli saatu ensimmäistä kertaa ulkomainen esiintyjä: eteläafrikkalainen sokea laulaja Steve Kekana Raising my family -hitteineen.

Juhla-aluetta kutsuttiin Kuplaksi sen keskipisteenä alun perin olleen kuplahallin mukaan.

Brasilian São Paulon uudenvuodenjuoksu oli Elevaaran esikuvana. Siellä tapahtuma on suuri karnevaali. Suomen Posiolla ensimmäiset juhannustanssit saatiin kuplahallissa käyntiin vasta, kun Elevaara lupautui pohtimaan parannuksen tietä.

”Lakkasimme talkoovoimin tanssilattian, joka ei ehtinytkään kuivua ajoissa. Tiemestarilla oli kuumailmapuhaltimia, joita lähdin kysymään lainaan. Vanhoillislestadiolainen mies ei tohtinut niitä tansseja varten antaa, joten nöyrryin lupaamaan, että kävin kolme kertaa heidän seuroissaan. Lattia saatiin kuivaksi, ja maksoin velkani juhannuksen jälkeen”, Elevaara muistelee.

Kuplahallille ei käynyt hyvin. Mauri-myrsky tuhosi sen vuoden 1982 syksyllä, eikä Pyrinnöllä ollut myrskyvakuutusta. Päättäväinen seura rakensi saman tien uutta: pystytettiin esiintymislava, diskohalli ja pienempi katettu tanssihalli. Seuraavaksi lähdettiin hakemaan isoa kalaa.

Harri Nurminen
Dingo villitsi juhlijoita vuonna 1985. Alueelle myytiin noin 7000 lippua. Hinta oli sata markkaa (nykyrahassa noin 32 euroa).
Dingo villitsi juhlijoita vuonna 1985. Alueelle myytiin noin 7000 lippua. Hinta oli sata markkaa (nykyrahassa noin 32 euroa).

Dingo oli myyntilistojen kärjessä. Vuonna 1985 yhtyeellä oli jo esisopimus Kuusamon Rukan kanssa, kun Posio veti välistä. Posiolainen opettaja Timo Korva ilmoitti empimättä, että Pyrintö maksaa enemmän. Keikkapalkkio nousi 120 000 markkaan (noin 39 000 euroa).

Vielä enemmän maksettiin Samantha Foxille vuonna 1987 ja Sabrinalle 1988. Molemmat kuittasivat tuokiostaan Posion lavalla 150 000 markan (noin 49 000 euroa) korvauksen.

Foxin ohjelmatoimisto vaati palkkiolle jopa takaussitoumuksen. Se ei ollut noina vuosina ongelma, ja paikallinen osuuspankki sitoutui peränpitäjäksi.

”Olimme jääneet edellisenä vuonna tappiolle. Jotenkin piti räväyttää, että saisimme vielä väkeä paikalle”, Ahola sanoo.

Samantha Foxia odotellessa satoi lähes koko päivän kaatamalla. Järjestäjät pelkäsivät yleisön jäävän kotiin.

Toisin kävi. Juhlijoita saapui – ei niin paljon kuin Dingo-vuonna, mutta sen verran, että Foxin esiintyessä nuoret olivat tukahduttaa toisensa.

Jaanis Kerkis
Samatha Fox esiintyi Posiolla juhannuksena 1987.
Samatha Fox esiintyi Posiolla juhannuksena 1987.

”Esteaitoja katsomorinteessä ei vielä ollut, joten massa painoi lavaa vasten. Poliisi joutui nousemaan lavalle ja kiskomaan etummaisia pois”, Ahola sanoo.

”Ihmeen rauhallisesti ja iloisin mielin kaikki aina sujui, vaikka väkeä oli paljon. Ketään ei koskaan tapettu. Vain yksi heinälato paloi leirintäalueella”, Timo Korva toteaa.

Nykyään tuon leirintäalueen paikalla on keramiikkatehdas Pentikin logistiikkahalli. Juhlarakenteet on purettu, vain vanha diskohalli rapistuu rinteellä.

Yöttömän Yön juoksurataa pääsee sentään yhä testaamaan. Se on entisillä sijoillaan.

Posion Juhannusta on yritetty herättää uuteen loistoon viime vuosina. Hanke ei ole enää Pyrinnön vaan Hotelli Posion, joka kolme vuotta sitten aloitti kasarihenkeen tuomalla omalle ulkolavalleen Dingon. Viime vuonna yritettiin Antti Tuiskulla Jäähallissa, ja tänä juhannuksena tähtenä on Eini. ”Pienimuotoisia tapahtumia. Ei niitä voi verrata vanhaan”, Ahola toteaa.

Vanha Posion Juhannus oli koko kansan tapahtuma – nuorison rokkifestari, varttuneempien lavatanssijuhla ja kaiken ikäisten urheilukilpailu keskellä yötä.

”Urheilu ja viihde tekivät ainutlaatuisen yhdistelmän, jota pienen urheiluseuran menestys täydensi. Seuran jäsenten välisissä maastojuoksuissa oli silloin 1 300 osallistujaa. Nyt ei saa samaa määrää koko maan kisoihin”, Elevaara toteaa.

Vuoteen 1990 juhlat hiipuivat. Väki siirtyi eteläisempiin juhannuskohteisiin, kuten Vaasan Rantarockiin. Kasvava osa jäi mökeilleen.

”Juhannuksen vieton kulttuuri muuttui. Isoja festareita on toki luotu sen jälkeenkin, mutta yksittäisen pienen urheiluseuran olisi vaikea kuvitella pärjäävän enää yksinään. Silloin se onnistui valtavan talkootyön voimin”, Ahola tiivistää.

Tausta: Posion juhannusta juhlittiin vuosina 1971–1990

Kaikki alkoi, kun vuoden 1971 juhannuksena pidettiin avajaistanssit upouudessa Posion Pyrinnön pystyttämässä kuplahallissa.

Seuraavana vuonna mukaan tulivat Yöttömän yön juoksut.

Vuonna 1982 kävijämäärät pomppasivat 7 000:een, ja vuonna 1985 Dingo veti paikalle saman verran yleisöä. Väki väheni vuosikymmenen loppua kohden.

Harri Nurminen
Vuoden 1988 juhannuksen tähti oli italialainen laulaja Sabrina. Järjestysmiehet pidättelivät faneja.
Vuoden 1988 juhannuksen tähti oli italialainen laulaja Sabrina. Järjestysmiehet pidättelivät faneja.
Harri Nurminen
Dingo-vuonna 1985 kannettiin nuorukaista kahden järjestäjän voimin.
Dingo-vuonna 1985 kannettiin nuorukaista kahden järjestäjän voimin.
Harri Nurminen
Juhlat lähestyivät loppuaan vuonna 1989. Budjetti pieneni puoleen edellisvuodesta ja väkeä tuli vähänlaisesti.
Juhlat lähestyivät loppuaan vuonna 1989. Budjetti pieneni puoleen edellisvuodesta ja väkeä tuli vähänlaisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat