Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannuksena luvassa hellettä ja ukkoskuuroja – HS:n meteorologi kertoo, miksi sään ennustaminen on tänä kesänä vaikeaa

Epävakaa säätyyppi on tehnyt ennustamisesta hankalaa.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Juhannuksen sään ennustaminen on tänä kesänä hankalaa
Juhannuksen sään ennustaminen on tänä kesänä hankalaa
Ennusteita aletaan juhannusta varten pyytää parhaimmillaan viikkoja etukäteen, mikä tietää runsaasti pieleen menneitä arvioita.

Juhannuksen sääennuste alkaa vahvistua. Todennäköistä on, että sateelta ei vältytä. Siitä huolimatta sää on lämmin. Lämpötila kohoaa suuressa osassa maata yli 20 asteen. Etelässä lämpötila kohoaa oletettavasti 25 ja 30 asteen välille.

Viime päivien ennusteet juhannukselle ovat vaihdelleet sateisesta helteeseen. Syy kirjaville ennusteille on HS:n meteorologin Anniina Törmän mukaan se, että Suomi sijaitsee etelän lämpimän ja pohjoisen kylmän ilmamassan rajavyöhykkeellä.

Pienetkin muutokset matala- ja korkeapaineiden liikkeissä vaikuttavat siksi merkittävästi säähän.

”Juhannuksen säästä ollaan hyvin kiinnostuneita, joten ennusteita pyydetään jo viikkoja etukäteen. Kahden viikon päähän ennustettavuus on epävakaassa säätyypissä erittäin huono”, Törmä sanoo.

Näillä näkymin juhannuksen aikana lounaasta koilliseen kulkee matalapaine, johon liittyy sadekuuroja. Osassa maata sade- ja ukkoskuurot voivat olla juhannuksena voimakkaita.

Juhannuskokkoa voi polttaa koko maassa, sillä viime viikonloppuna vettä satoi niin paljon, että maaperä on sen takia yhä kostea.

Torstaina lännestä itään kulkee päivän aikana sade- ja ukkoskuuroja. Muuten on pääasiassa poutainen kesäpäivä. Autoilijoiden ei siis tarvitse kantaa erityistä huolta ajokelistä.

Sunnuntaina, eli paluuliikenteen kannalta olennaisena päivänä, keli on mitä mainioin. Sää on poutainen ja melko aurinkoinen koko maassa.

Tällä kertaa juhannussää yllättää iloisesti.

Tilastojen valossa toissa juhannus oli kylmin 30 vuoteen. Silloin lämpötila jäi koko maassa alle 15 asteen ja Lapissa alle 10 asteen. Myös viime vuonna juhannus oli viileä.

Vuonna 1999 oli viimeksi suuressa osassa maata helteinen juhannus. Silloin Itä-Suomessa lämpötila kohosi paikoin yli 30 asteen.

Juhannuspäivä purkautui silloin rajuihin ukkoskuuroihin ja voimakkaisiin tuulenpuuskiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat