Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi varhaisperunalajike Jussi haastaa vanhat tutut

Jussi on näillä näkymin jäämässä viimeiseksi kotimaiseksi perunalajikkeeksi.

Kotimaa
 
Milla von Konow
Milla von Konow
Tänä kesänä Jussi on kuin perunoiden kaviaaria: sitä on niukasti saatavilla. Kannattaa kuitenkin kysellä lajiketta torikauppiailta.
Tänä kesänä Jussi on kuin perunoiden kaviaaria: sitä on niukasti saatavilla. Kannattaa kuitenkin kysellä lajiketta torikauppiailta. Kuva: Milla von Konow
Fakta

Näin keität Jussin

 Harjaa ja pese perunat puhtaiksi mullasta. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja mausta merisuolalla. Ruokalusikallinen merisuolaa litraan vettä on sopiva suhde.

 Lisää perunat kiehuvaan veteen. Ensin isot, sitten pienet. Kaada ylimääräinen vesi pois ja jätä kattilaan sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

 Annan perunoiden keittyä hiljalleen 10–15 minuuttia. Varmista kypsyys hammastikulla.

 Muista, että peruna ei saa olla ylikypsä.

 Kaada vesi pois ja laita kattilaan puhdas liina tai talouspaperi imemään kosteutta.

 Ripottele päälle tuoretta tilliä. Nauti.

Milla von Konow
Herkullinen Jussi on tasakokoinen ja kauniin keltainen maltoltaan.
Herkullinen Jussi on tasakokoinen ja kauniin keltainen maltoltaan.
Milla von Konow
Paula Ilola esittelee terveitä Jussi-emokasveja koeputkissa.
Paula Ilola esittelee terveitä Jussi-emokasveja koeputkissa.

Mitä suomalaiset odottavat vesi kielellä juhannusviikolla? Kotimaisia uusia perunoita tietenkin. Perunoita, jotka ovat keskenkasvuisia vauvaperunoita.

Hankkijan Timo, tuo jo nelikymppinen kotimainen varhaisperunalajike, on kaikille tuttu hyvässä ja pahassa, mutta nyt se on saanut haastajan. Jussi on valmiina valloittamaan suomalaisten sydämet.

Kovan luokan haastaja Jussi onkin. Sitä voisi tituleerata jopa superperunaksi. Jussi on soikea, tasakokoinen ja kauniin keltainen maltoltaan. Ei sellainen kalvakka kuin Timo. Tasainen pinnaltaan, ei syviä koloja perunanpesijän kiusaksi. Jussi tuottaa enemmän mukuloita verrattuna Timoon.

Ja mikä ihmeellisintä, Jussi ei ole pelkästään varhaisperunalajike, vaan sitä voi tuottaa syksyyn asti. Jussia voi siis nostaa pellosta jussista syyskuulle. Näyttäisi siltä, että peruna maistuu vielä varastoinnin jälkeen keväälläkin.

Jussi on Suomessa jalostettu, suomalaiseen ilmastoon sopiva lajike. Lajikkeen täytyi pystyä hyödyntämään Suomen valoisa yö ja tarjeta huhtikuun kylmässä maassa.

Uuden perunalajikkeen jalostus ei ole aivan helppo nakki. Se vie aikaa; Jussinkin taipaleella on ollut paljon yrityksiä ja erehdyksiä. Jussi sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa, kun valtionyhtiö Boreal Kasvinjalostus aloitti sen jalostamisen. Jussin vanhemmiksi valikoituivat Timo ja Gloria. Risteytykseen tarvittiin Timo, jotta peruna kestää routaisen maan. Säkenöivän ulkomuotonsa ja monimukulaisuutensa se sai Glorialta.

”Minä sanon näitä varhaisperunalajikkeita aina pöljiksi potuiksi, koska ne suostuvat kasvamaan kylmässä. Pannaan karvalakki päähän, ja ne kasvavat eivätkä palellu! Jos pistät hollantilaisen lajikkeen kylmään maahan, se on siinä”, veistelee Paula Ilola, Suomen siemenperunakeskuksen toimitusjohtaja.

Timo toimi äitinä eli emikasvina, ja Gloria pölytti Timon. Timo ja Gloria saivat 500 erilaista risteytettyä jälkeläistä, joita karsittiin ja testailtiin niin kauan, kunnes jäljellä oli Jussi. Muut veljet ja siskot eivät olleet yhtä hyviä. Jalostaja Leena Pietilä teki tätä kehittelytyötä kymmenisen vuotta.

Siemenperunakeskus aloitti yhteistyön Boreal Kasvinjalostuksen kanssa, kun lajike oli olemassa. Hiljaisesti kokeiltiin kolme vuotta, olisiko tästä uudeksi perunaksi. Sen ominaisuudet todettiin niin paljon paremmaksi verrattuna Timoon, että lajiketta lähdettiin viemään markkinoille. Sitten paljastettiin myös nimi: Jussi.

Oli jo aikakin saada uusi varhaisperunalajike. Jussi herättää kansallistuntoa jo nimensäkin puolesta. Nimen perunalle antoi sen jalostaja Leena Pietilä. Nimi syntyi lupauksesta, että peruna on juhannukseksi valmis nostettavaksi.

Jussi on näillä näkymin jäämässä viimeiseksi kotimaiseksi perunalajikkeeksi.

”Perunanjalostus on kallista ja aikaa vievää työtä. Lisäksi ulkomaisia lajikkeita on tullut Suomen markkinoille runsaasti viime vuosina. Kilpailu on kiristynyt niin paljon, että Boreal on päättänyt lopettaa uusien perunalajikkeiden jalostuksen”, kertoo Pietilä kasvinjalostuslaitokselta.

Jussia voi viljellä kaikilla perunanviljelyalueilla Suomessa.

Viljelijäpalaute on ollut myönteistä. Tuottajien ensimmäiset kokemukset ovat niin hyviä, että viidakkorumpu on kiirinyt.

”Nyt meillä on positiivinen ongelma: siemenperunaa ei ole vielä riittävästi hullaantuneiden perunanviljelijöiden tarpeisiin. Me emme olleet varautuneet, että uusi lajike voisi nousta näin nopeasti suosituksi. Jotkut ovat tilanneet jo keväälle 2018 siemenperunaa! Tämä on nyhtökauramainen ilmiö, joka vähän karkasi lapasesta”, Paula Ilola kertoo.

Suomalaiset ovat ruotsalaisten ohella ainoita maailmassa varhaisperunan perään.

”Sehän on vähän hölmöä, koska kasvi on kesäkuussa lapsukainen, keskenkasvuinen. Ruotsalaisetkin viljelijät ovat nyt kiinnostuneita Jussista, mutta ensin me takaamme suomalaisten viljelijöiden tarpeet.”

Tänä kesänä Jussi on kuin perunoiden kaviaaria: sitä on niukasti saatavilla. Ensi vuonna Jussia kuitenkin irtoaa tästä valtakunnasta vähintään miljoona kiloa markkinoille, lupaa Paula Ilola.

Jussia kannattaa nyt siis kysellä torikauppiailta.

Jussia maistatettiin neitsytperunafestivaaleilla Turussa viime viikonloppuna. Miia ja Jarno Eklund olivat perunasta hämmentyneitä: ”Osui ja upposi, parasta perunaa ikinä! En edes aluksi tiennyt syöväni Jussia, ihmettelin vain sen täyteläistä makua”, kertoo Jarno Eklund.

 

Perunanviljelijä innostui Jussista

Maanviljelijä Björn Lindström kouraisee maata, ja tukku Jussin mukuloita nousee kevyesti. ”Perunat irtoavat helposti juurista, mikä on hyvä merkki. Perunat säilyvät kauniina konenostossa.”

Milla von Konow
Maanviljelijä Björn Lindström on innoissaan Jussi-perunoista.
Maanviljelijä Björn Lindström on innoissaan Jussi-perunoista.

Bålabyn tilalla Raaseporin Mustiolla on päästy kokeilemaan Jussia tänä kesänä. Lindström oli kuullut kollegoilta huhun, että Jussi-tilauslista olisi jo olemassa. Tarkoitus oli saada 2 000 kiloa siemenperunaa, mutta sattumien kautta vain 100 kiloa saatiin.

Jussi-siemenperunat piilotettiin vakoon kahdeksas huhtikuuta. Kauniisti ovat kasvaneet, eikä Jussi pelästynyt seitsemän asteen pakkastakaan.

Isännän kiinnostus heräsi, koska Jussi on Timon risteytetty jälkeläinen.

”Olen kasvattanut Timoa, mutta se oli jo väistymässä tuotannostamme. Olemme yrittäneet löytää parempia viljeltäviä lajikkeita. Saksalainen Solist on hyvä, mutta meillä oli tarve uudelle kotimaiselle varhaisperunalajikkeelle. Suomalaisuus on aina hyvä asia, koska lajike sopii suomalaisiin oloihin. Euroopassa on hyviä lajikkeita, mutta ne eivät kestä kylmää maata”, Lindström pohtii.

”Olemme perhepiirissä maistelleet Jussia. On se vaan niin hyvää, että pihvin voi jättää lautaselta koiralle!”

Bålabyn Jusseja myydään Hakanimen torilla ja tilan omassa puodissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat