Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima etsii yhä paikkaa ydinjätteelle

Kotimaa
 
Karla Kempas
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Posiva aloitti tutkimusluola Onkalon rakentamisen vuonna 2004. Tutkimuksia siellä on tehty rakentamisen alusta lähtien. Kalliotiloja voidaan hyödyntää ydinjätteen loppusijoitustiloja rakennettaessa.
Posiva aloitti tutkimusluola Onkalon rakentamisen vuonna 2004. Tutkimuksia siellä on tehty rakentamisen alusta lähtien. Kalliotiloja voidaan hyödyntää ydinjätteen loppusijoitustiloja rakennettaessa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Posivan Onkalo

 Posivan Onkalo sijaitsee luolastossa Eurajoella.

 Tutkimusluolan yhteyteen suunnitellaan loppusijoitustiloja.

 Posiva on sitoutunut tarjoamaan ydinjätteen loppusijoitusta vain omistajilleen. Fennovoima ei kuulu Posivan omistajiin.

 Vasta tulevina vuosikymmeninä selviää, kuinka paljon ydinjätettä Onkaloon mahtuu.

Energiayritys Fennovoima aloittaa selvitykset loppusijoituspaikan löytämiseksi omille ydinjätteilleen. Mahdolliset loppusijoituspaikat ovat Eurajoki Satakunnassa ja Pyhäjoki Pohjois-Pohjanmaalla.

Fennovoima on pitkään etsinyt viimeistä lepopaikkaa ydinjätteelleen. Yritys neuvotteli kuukausia loppusijoitusyritys Posivan kanssa.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti tiedotustilaisuuden Fennovoiman ydinjätehuollosta keskiviikkona Helsingissä.
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti tiedotustilaisuuden Fennovoiman ydinjätehuollosta keskiviikkona Helsingissä.

Yhteistyösopimuksella Posivan kanssa Fennovoima välttäisi oman loppusijoituspaikan rakentamisen ja siitä koituvat laskut.

Posiva ei edelleenkään lupaa ottaa vastaan Fennovoiman ydinjätettä luolastoonsa, mutta yritykset ovat sen sijaan solmineet toisen sopimuksen. Posiva tiedotti keskiviikkona perustaneensa uuden yhtiön Posiva Solutionsin, jonka asiakkaaksi Fennovoima tulee.

Posiva tarjoaa Fennovoimalle asiantuntemustaan, jotta energiayhtiö löytäisi turvallisen loppusijoituspaikan jätteelleen.

Loppusijoituspaikan puute ei ole Fennovoiman ensimmäinen ongelma. Vuosi sitten ydinvoimalasuunnitelma oli kaatua sen omistuksiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Valtiolla on mahdollisuus ydinenergialain nojalla pakottaa Posiva ottamaan vastaan Fennovoiman ydinjätteet, mutta toistaiseksi se ei turvaudu pakkokeinoihin.

”Ministeriö ei nähnyt tässä vaiheessa ajankohtaiseksi pakottaa yrityksiä yhteistyöhön”, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoo.

Rehnin mukaan ydinjätteen sijoittaminen yhteen paikkaan olisi yhteiskunnan edun mukaista. Kun jäte on yhdessä paikassa, sitä on helpompi valvoa.

Etuajo-oikeus Posivan tuleviin loppusijoitustiloihin on Posivan omistajilla, eli Teollisuuden Voimalla ja Fortumilla. Jos tilaa vielä jää, pitää Fennovoima Posivan loppusijoituspaikkaa parhaana vaihtoehtona ydinjätteelleen.

”Yhteistyö on näin pienessä maassa aina järkevää ja paras ratkaisu”, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki sanoo.

Fennovoiman mukaan yhtiön ydinvoimalasuunnitelmat eivät kaadu, vaikka yhtiö joutuisikin rakentamaan oman loppusijoituspaikan. Hemminki sanoo, että Fennovoiman johto on miettinyt mahdollisen loppusijoituspaikan hintaa jo silloin, kun koko ydinvoimalan investointipäätöstä vasta harkittiin.

”Totta kai kustannuksiin on varauduttu”, Hemminki sanoo.

Fennovoiman mukaan omaan loppusijoituspaikkaan liittyviä kuluja on vielä hyvin vaikea arvioida, koska se toteutetaan vasta vuosikymmenten päästä.

Hinnan lisäksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa on olennaista aika. Fennovoiman ydinjätteen kapseloiminen kallioperään alkaa aikaisintaan 2090-luvulla.

Fennovoiman ja Posivan yhteistyösopimus on kymmenvuotinen. Se voi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta ydinvoima-alalla kymmenen vuotta on vähän.

Kuten Rehn, myös Hemminki pitää sopimuksen syntymistä hyvänä asiana.

”Palvelusopimus Posiva Solutionsion kanssa on askel yhteistyön tekemisen suuntaan”, Hemminki sanoo.

Vaikka Posiva ei lupaa ottaa Fennovoiman jätteitä loppusijoituspaikkaansa, yritykseltä ei myöskään sanota ehdotonta kieltoa.

Posivan myyntijohtaja Mika Pohjonen ei ota kantaa asiaan, vaan sanoo, että se on Teollisuuden Voiman ja Fortumin asia.

Fennovoimalla on runsas viikko aikaa jättää työ- ja elinkeinoministeriölle ympäristövaikutusten arviointi, joka käsittelee mahdollista loppusijoituspaikkaa Eurajoella tai Pyhäjoella.

Ministeri Rehnin mukaan arviointiohjelma palautetaan ajallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat