Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkirikoksien määrä on lähes puolittunut 2000-luvulla – tutkijat ymmällään syistä

Suomessa tilastoidaan nykyään kymmeniä henki­rikoksia vähemmän kuin 20 vuotta sitten.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Fakta

Puoli miljoonaa rikosta vuonna 2015

 Viime vuonna poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tuli noin 498 000 rikosta. Vuonna 2014 määrä oli kaksi prosenttia suurempi. Määrä on pienentynyt 1990-luvun alusta asti.

 Tuoreimpien tietojen mukaan viime vuonna tehtiin 88 tahallista henkirikosta. Uhreista 71 oli miehiä ja 17 naisia.

 Alkuvuonna 2016 surmansa on saanut 44 ihmistä.

Lähde: Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti

Tilastoitujen rikosten määrä Suomessa pienenee, ja erityisesti henkirikoksia tapahtuu nykyään aiempaa vähemmän. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuore katsaus kertoo, että tilastoitujen murhien, tappojen ja surmien määrä väheni vuonna 2015 edellisvuoteen verrattuna peräti 17 prosenttia.

Luvut voivat vielä muuttua, sillä joidenkin viime vuonna tapahtuneiden henkirikosten tutkinta on yhä kesken, kertoo yliopistotutkija Martti Lehti. Arviot ovat itse asiassa muuttuneet jo nyt: katsauksessa murhien, tappojen ja surmien kokonaismääräksi sanotaan 84, vaikka nyt tahallisten henkirikosten määräksi arvioidaan 88.

Pitkän ajan trendi on kuitenkin selvä: 1990-luvun alusta lähtien suomalaisten riski kuolla henkirikoksen uhrina on pienentynyt jyrkästi. Asiantuntijat eivät toistaiseksi tiedä, miksi henkirikosten määrä vähenee.

”Henkirikosten määrä on pienentynyt koko Euroopassa ja ylipäätään läntisissä teollisuusmaissa kauttaaltaan. [Tätä] ei siis voi selittää yksinomaan kansallisilla erityistekijöillä. Tuskin ne ovat edes pääselitys”, Lehti sanoo.

Suomessa tutkijat ovat ymmällään muun muassa siitä, että alkoholisidonnaisen väkivallan määrä on laskenut samalla kun alkoholinkäyttö on kuitenkin lisääntynyt. Maamme henkirikoksista valtaosa liittyy edelleen keski-ikäisten, työelämän ulkopuolella olevien miesten alkoholinkäyttöön. Suunnitelmallisten henkirikosten määrä puolestaan on pysynyt ennallaan.

Alkoholinkäyttöön vahvasti liittyvä rikollisuus on ominaista Suomen lisäksi muun muassa Baltian maille. Saksassa tilastoihin kirjataan puolestaan poikkeuksellisen paljon lähisuhdeväkivaltaan liittyviä surmia.

Selityksiä henkirikosten vähenemiseen eri maissa on haettu kansallisten erityispiirteiden lisäksi myös yhteiskunnallisista muutoksista, kuten väestön vanhenemisesta. Henkirikoksiin syyllistyvät useimmiten nuoret ja keski-ikäiset. Tutkija Lehden mukaan ikärakenteen muutos selittää Suomessa kuitenkin vain 10 prosenttia henkirikosten määrän taittumisesta.

”Kansainvälisesti taustalla on jokin muutos, joka kattaa koko kulttuurialueen. Kukaan ei ole kuitenkaan löytänyt nerokasta vastausta siihen, mikä se on. Villejä arvauksia kyllä on.”

Henkirikosten määrä on lähes puolittunut Suomessa 2000-luvulla. Sataatuhatta asukasta kohden surmattiin viime vuonna 1,53 ihmistä. Se on silti yhä jopa kaksinkertainen määrä verrattuna muihin Pohjoismaihin ja joihinkin Länsi-Euroopan maihin.

Voiko kuitenkin sanoa, että Suomi on nykyään turvallisempi maa kuin ennen?

”Siinä mielessä on, että tilastosta riippuen 60–80 ihmistä vähemmän surmataan vuosittain kuin vielä 20 vuotta sitten. Riski joutua henkirikoksen uhriksi oli aika pieni ennen, mutta nykyään se on vielä pienempi”, Lehti sanoo.

Tietyssä mielessä Suomi on muuttunut turvallisemmaksi, sanoo myös tutkija Hannu Niemi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

”Jos rikosten määrä on indikaattori siitä, niin totta kai on. 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun taitteessa ainakin poliisin tietoon tullut rikollisuus oli huipussaan”, Niemi sanoo.

Tuoreessa katsauksessa näkyy kuitenkin myös se, että muun muassa tekninen kehitys on tuonut mukanaan uudenlaisia riskejä.

Vaikka rikollisuus yleisesti vähenee, ovat maksuvälinepetokset yleistyneet rajusti. Viime vuonna poliisi kirjasi niitä 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat