Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: voimakas sitoutuminen työhön kasvattaa epävarmuutta ja tyytymättömyyttä

Työsitoutuminen on Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan kaksiteräinen miekka.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa, että voimakkaalla työhön sitoutumisella on useita negatiivisia puolia.
Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa, että voimakkaalla työhön sitoutumisella on useita negatiivisia puolia. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Jyväskylän yliopiston kahdeksan vuotta kestänyt seurantatutkimus tuotti uudenlaisia tuloksia voimakkaasta työhön sitoutumisesta. Psykologian laitoksen toteuttaman tutkimuksen mukaan voimakas työhön sitoutuminen johtaa lisääntyvän työkuormituksen kierteeseen ja kasvavaan epävarmuuden tunteeseen.

Sitoutuneimmat työntekijät olivat myös tyytymättömimpiä palkkaansa ja ponnisteluistaan saamaansa arvostukseen.

Voimakas sitoutuneisuus oli niin ikään yhteydessä siihen, että työntekijät ponnistelivat yhä enemmän työnsä eteen ja kokivat ponnistelunsa erittäin kuormittavina.

Tutkimus työhön sitoutumisesta oli alan ensimmäinen pitkäkestoinen seurantatutkimus. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet työsitoutuneisuuden olevan yhteydessä työntekijöiden työhyvinvointiin ja jaksamiseen.

Jyväskylän yliopisto tutki työuransa alussa olevia toimihenkilöitä vuosina 2006, 2008, 2010, 2012 ja 2014. Tutkimuksen alkaessa tutkittavia oli 747, ja he olivat alle 36-vuotiaita.

”Tulokset osoittivat, että seurantatutkimuksen aikana ylisitoutuneisuus kehittyi tutkituilla työntekijöillä yhä pysyvämmäksi työasenteeksi”, tutkimuksen vastuuhenkilö, dosentti Taru Feldt kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Feldt pitää tutkimustulosten valossa tärkeänä, että työuransa alkuvaiheessa olevien työntekijöiden työasenteisiin kiinnitettäisiin erityistä huomiota.

”Työnohjauksessa, esimiestyössä ja kehityskeskusteluissa olisi tärkeää ottaa puheeksi epäterve työsitoutuminen, joka näkyy esimerkiksi siten, että työntekijän on vaikea päästää irti työasioista vapaa-ajalla ja hänen sosiaaliset suhteensa kärsivät kohtuuttomasta työnteosta. Työpaikkojen henkilöstön yhteisenä haasteena on käydä keskustelua terveen ja epäterveen sitoutumisen rajankäynnistä. Ylisitoutumisen ihannointia ei tule missään nimessä tukea.”

Tutkimus julkaistiin Scandinavian Journal of Work, Environment and Health -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat