Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valelääkäri ehti hoitaa 12 000:ta potilasta kymmenessä vuodessa

Esa Laiho huijasi potilaita ja viranomaisia kahdessa maassa.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Lääkärinä esiintynyt Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2016.
Lääkärinä esiintynyt Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2016. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Esa Laiho ehti hoitaa kymmenen vuoden aikana 12 000:ta potilasta ilman pätevyyttä. Hän aloitti harjoittelijana marraskuussa 2001, ja jäi kiinni marraskuussa 2011.

Laihon ainoa tutkinto on ylioppilastutkinto hyvinkääläisestä lukiosta vuodelta 1981. Ylioppilastodistuksen yleisarvosana oli b ja lukion päästötodistuksen keskiarvo 6,9. Niillä ei ollut asiaa päästä opiskelemaan lääketiedettä.

Armeijassa Laiho palveli lääkintäaliupseerina. Armeijan jälkeen hän perusti rakennusalan yrityksen ja teki myös mallintöitä. Komea nuorimies pääsi Paparazzi- ja Fondi-mallitoimistojen listoille.

Ensimmäiset tuomionsa Laiho sai 1987 ja 1988, kun hän ajoi humalassa jalankulkijoiden päälle.

Vuosikymmenen lopulla Laiho velkaantui pahasti epäonnistuneissa liiketoimissa ja muutti Houstoniin, Yhdysvaltoihin. Siellä hän myös avioitui.

Vuonna 1992 Laiho pääsi yhdysvaltalaiseen Ross University School of Medicineen opiskelemaan lääketiedettä. Omien sanojensa mukaan hän suoritti kaikki perustason opinnot sekä johdatuksen kliiniseen sairaalaharjoitteluun.

Yliopiston mukaan Laiho ei suorittanut yhtäkään kurssia.

Yhdysvalloissa Laiho tapasi pari venäläistä, jotka kertoivat pietarilaisesta Pavlovin yliopistosta. Sieltä saattoi ostaa lääkärinpaperit ilman opiskelua 10 000 dollarilla. Laiho kiinnostui ja hankki ensimmäisen valetodistuksensa 1994.

Laiho ehti työskennellä lääkärinä kahdessa sairaalassa ennen kuin paikalliset viranomaiset totesivat dokumentit väärennöksiksi. Laiho karkotettiin Yhdysvalloista vuonna 2001, kun hän oli saanut 18 kuukauden vankeustuomion reseptiväärennyksistä.

Suomeen palatessaan Laiho oli pahoissa veloissa. Sukulaiset ja kaverit kuitenkin uskoivat, että hän on lääkäri, joten heidän kannustamanaan Laiho päätti jatkaa uralla.

Väärennetyn diplomin avulla Laiho pääsi suorittamaan Suomessa testit, jotka ulkomailla valmistuneilta lääkäreiltä vaaditaan. Laiho aloitti harjoittelun Laakson sairaalassa marraskuussa 2001.

Alkukompuroinnin jälkeen hän läpäisi kokeet ja joulukuussa 2003 sai luvan toimia lääkärinä toisen lääkärin valvonnan alaisena. Samalla hän hankki Venäjältä toisen väärennetyn todistuksen.

Vuoden 2005 lopussa hänelle myönnettiin lupa toimia itsenäisenä lääkärinä. Laiho työskenteli erityisesti vanhustenhoidon parissa Helsingissä, Lohjalla, Kouvolassa, Lahdessa, Riihimäellä, Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä. Eniten potilaita hänellä oli Helsingissä ja Lahdessa.

Laiho jäi kollegoiden mieleen sosiaalisten taitojensa ja varmuutensa ansiosta. Laiho oli rohkea ja puhelias, eikä hänestä näkynyt minkäänlaista epävarmuutta.

Hänen toiminnastaan tehtiin kuitenkin paljon valituksia, joista suuri osa liittyy väärän lääkityksen antamiseen tai siihen, ettei Laiho ryhtynyt riittäviin toimiin potilaan hoitamiseksi.

Esa Laiho jäi kiinni marraskuussa 2011 Ilta-Sanomien paljastettua, ettei hänellä ole tutkintoa. Laiho oli läpäissyt Valviran tarkastuksen vuotta aiemmin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa 2013 kolme Valviran virkamiestä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan he laiminlöivät valelääkäriepäilyjen selvittämisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat