Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan eduskuntaryhmä antoi varoituksen maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikaiselle – ”Tanner tömisi ja pöly nousi”

Kansanedustajat näpäyttivät oman puolueensa ministeriä Metsähallituksen pääjohtajan nimityksen takia.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen eduskunnan täysistunnossa 23. kesäkuuta 2016.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen eduskunnan täysistunnossa 23. kesäkuuta 2016. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmä on antanut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) kirjallisen varoituksen.

Päätös on seurausta Metsähallituksen pääjohtajan nimitykseen liittyvästä kiistasta. Tiilikainen nimitti vastoin eduskuntaryhmän tahtoa nykyisen pääjohtajan Esa Härmälän tilalle vanhan tuttavansa Pentti Hyttisen.

Härmälän paikka tuli vapaaksi äskettäin hyväksytyn metsähallituslain myötä.

Tiilikainen myöntää, että yhteydenpito ryhmän kanssa ei ollut nimitysprosessin aikana riittävän hyvällä tasolla.

”Varoitus on paikallaan. Otan sen kuuliaisesti ja nöyrin mielin vastaan.”

Osa edustajista esitti Tiilikaiselle epäluottamuslausetta, mutta ryhmä päätyi antamaan ministerille varoituksen äänin 24–8. Yksi kansanedustaja äänesti tyhjää.

Tiilikaisen mukaan kokous oli ”rapsakka”.

”Tanner tömisi ja pöly nousi, kuten keskustassa on tapana. Nyt kun keskustelu on käyty, se varmasti puhdisti ilmaa, ja lähdemme yhdessä eteenpäin.”

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että ”erittäin suoran keskustelun” jälkeen ilma on nyt puhdistettu.

”Tästä jatketaan eteenpäin. Uskon, että ministeri kyllä noteeraa tämän erittäin vakavan viestin. Kirjallinen varoitus on harvinainen, jopa poikkeuksellinen, toimenpide. Se kuvastaa niitä tuntoja, joita edustajilla oli.”

Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk) sanoo, että hänellä on vieläkin paljon hampaankolossa ”maaseudun ihmisten puolesta”. Hoskonen äänesti Tiilikaisen epäluottamuksen puolesta. Hän kertoo olevansa pettynyt äänestystulokseen.

”Maaseutua on tässä ajettu kaksin käsin alas koko ajan. Nyt asian eteen pitäisi ruveta tekemään jotain”, Hoskonen kertoo.

”Härmälä oli kaikilla mittareilla paras hakijoista, ja Tiilikainen valitsi tehtävään kaverinsa. Sitä minä en hyväksy.”

Tiilikaisen mukaan tehtävään valittu Hyttinen on paras valinta johtamaan Metsähallitusta, vaikka hän joutui viime vuonna eroamaan Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan paikalta epäsopivan käytöksen takia.

Maakuntavaltuuston erottamista koskevassa pöytäkirjassa todetaan muun muassa, että Hyttisen käytöksessä on ”vakavia puutteita, jotka heikentävät työilmapiiriä”.

”Merkittävä osa alaisista varoo keskusteluja hänen kanssaan, ei uskalla esittää mielipiteitään ja jopa pelkää häntä”, pöytäkirjassa todetaan.

”Nämä asiat on luonnollisesti käyty erittäin tarkasti läpi valintaprosessissa. On monia asioita, jotka vaikuttavat kokonaisarvioon. En lähde asiaa sen tarkemmin ruotimaan”, Tiilikainen tyytyy sanomaan.

Tiilikaisen mukaan hänen henkilökohtainen suhteensa Hyttiseen ei vaikuttanut päätökseen millään lailla.

Kaksikko tutustui nykyisessä Itä-Suomen yliopistossa 1990-luvun alussa. Hyttinen on muun muassa ohjannut Tiilikaisen opinnäytetyötä, ja Tiilikainen on tehnyt laskelmia Hyttisen väitöskirjaan.

”Olen ollut viime vuosina varmasti Härmälän kanssa enemmän tekemisissä. Tunnen tosi paljon ihmisiä metsäalalta. Olisi ihme, jos ehdokkaana olisi ollut joku tuntematon.”

Tarkennus klo 17.16: Pentti Hyttistä ei varsinaisesti erotettu maakuntajohtajan paikalta. Hän erosi tehtävästään neuvoteltuaan asiasta maakuntavaltuuston kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat