Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholi mukana joka toisessa hukkumiskuolemassa – HS testasi uimista humalassa

Jotta juhannuksen hukkumiskuolemilta vältytään, uimaan ei kannata mennä, jos alkoholia on nautittu. HS:n toimittaja selvitti uimakykynsä juopuneena ja vakuuttui siitä, etteivät uiminen ja alkoholi sovi yhteen.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Jos otat, et ui – HS testasi, miten humaltuminen vaikuttaa toimittajan uimakykyyn
Jos otat, et ui – HS testasi, miten humaltuminen vaikuttaa toimittajan uimakykyyn
Alkoholi, sauna ja uiminen synnyttävät vaarallisen yhtälön, sillä noin puolet hukkumiskuolemista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Moni myös hukkuu polvenkorkuiseen veteen kaatohuimauksen seurauksena, mikä johtuu rajusta lämpötilanvaihtelusta. HS kävi Nurmijärven Rajamäen uimahallin känniuintitestissä. Toimittaja Pertti Neuvonen, kuvaus ja editointi Kimmo Räisänen
Fakta

Muista nämä asiat, jos nautit alkoholia saunomisen ja uimisen yhteydessä

 Älä mene uimaan.

 Jos kuitenkin menet, älä mene yksin, vaan ota ainakin yksi kaveri mukaasi.

 Ui rannan suuntaisesti.

 Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella, jotta kehonlämpö tasaantuu, eikä veteen meneminen aiheuta rajua lämpötilanvaihtelua.

 Jos mukana on lapsia, ainakin yhden seurueen jäsenistä tulisi pysyä nollalinjalla ja vahtia lasten uimista.

 Varo myös liukastumista laiturilla.

Juhannukseen kuuluvat sauna ja uiminen, ja moni nauttii näiden ohessa myös alkoholia. Siitä syntyy vaarallinen yhtälö, sillä noin puolet hukkumistapauksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Se tekee alkoholista merkittävimmän riskitekijän hukkumiskuolemissa.

Viime vuonna hukkui 94 ihmistä, joista 15 uidessa. Viime juhannuksena uinnin aikana hukkuneiden määrä oli 3 ihmistä. Synkin juhannus 20 vuoden ajalta on ollut vuonna 1999, jolloin uintiretki johti 14 ihmisen hukkumiseen.

Tulevaa juhannusta ajatellen kävin testaamassa, miten alkoholin nauttiminen vaikuttaa uintikykyyni. Rajamäen uimahallissa Nurmijärvellä järjestettiin HS:n pyynnöstä känniuintitesti, jossa havainnollistettiin, miten alkoholi ja humalatila vaikuttavat uintisuoritukseen.

Testissä uidaan aluksi 25 metrin vapaauinti, jonka jälkeen sukelletaan 10 metrin pituussukellus paluusuuntaan sekä uidaan altaan toiseen päähän, sukelletaan rengas altaan pohjasta ja lopuksi suoritetaan 25 metrin pelastusuinti nukkea raahaten. Jokaisen kierroksen välissä juodaan alkoholia.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen olen yllättynyt. Suoritus on rankka, vaikka en ole juonut vielä ainuttakaan olutta. Ensimmäinen kierros suoritetaan täysin selvin päin.

Kimmo Räisänen
Juhannus, sauna, uinti ja alkoholi voivat olla kohtalokas yhdistelmä.
Juhannus, sauna, uinti ja alkoholi voivat olla kohtalokas yhdistelmä.

Suomalaisista aikuisista 68 prosenttia on uimataitoisia. Uimataito määritellään siten, että veteen putoamisen jälkeen on pystyttävä uimaan 200 metriä, josta 50 metriä uidaan selkäuintina.

Kuulun uimataitoisiin, mutta en ole kuitenkaan mikään kala vedessä. Uskon jo ennen ensimmäistä olutta, että alkoholi vaikeuttaa suoriutumistani.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n toiminnanjohtajan Kristiina Heinosen mukaan edes hyvä uimataito ei pelasta hukkumiselta, jos uimari on humalassa.

”Hyvä uimataito on yleisesti ottaen hukkumiskuolemien ennaltaehkäisemiseksi yksi tekijä, mutta ei se tae ole. Ei varsinkaan, jos on nauttinut alkoholia”, kertoo Heinonen.

Ensimmäinen olut uppoaa helposti. Se on puolen litran vetoinen kolmosolut, joka nostaa vereni alkoholipitoisuuden 0,1 promilleen

Saunan jälkeen siirryn kylmään suihkuun ja huomaan heti, miten lämpötilanvaihtelu vaikuttaa minuun.

Puhekykyni katoaa, kun kylmä vesi huuhtoo päälakeani. Suoritustani valvoo äkillisten terveysriskien hallintaan erikoistuneen Sharkmed Oy:n toimitusjohtaja Topi Haikala. Yritän vastata hänen kysymyksiinsä, mutta onnistun muodostamaan vain puolikkaita lauseita. Puhuminen vaikeutuu, koska hyperventiloin eli hengitykseni on liian tiheää.

Yksi lämpötilanvaihtelun riski on kaatohuimaus, joka on syynä useaan hukkumiseen jopa polvenkorkeudella olevaan veteen.

”Kuuma sauna, alkoholi ja kylmä vesi. Siinä monesti verenpaine nousee sekä laskee ja verenkiertosäätelymekanismit saattavat pettää”, kertoo Haikala.

Kaatohuimauksessa ihminen voi kaatua veteen eikä ylös pääse ilman apua. Hukkuminen tapahtuu, kun vedetään henkeä ja keuhkot täyttyvät vedellä.

Yhden oluen jälkeen suoriudun testiradasta ilman vaikeuksia. Huomaan kuitenkin, että hengästyin hieman helpommin. Känniuinnin on suorittanut ennen minua yhteensä kuusi henkilöä, joista kaikki kertoivat pulssin nousevan ja hengityksen tihentyvän alkoholin nauttimisen jälkeen.

Juovuksissa uimiseen sisältyy useita vaaratekijöitä.

Hengästymisen lisäksi yleinen toimintakyky vedessä heikkenee ja sukeltaessa voi menettää suuntavaiston.

”Et välttämättä tiedä, missä suunnassa pinta on”, sanoo Kristiina Heinonen.

Haikalan mukaan jo pienten alkoholiannosten nauttiminen saa aikaan motoriikan heikkenemistä, kömpelyyttä ja reaktioajan pitenemistä. Mitä enemmän alkoholia on veressä, sitä heikompi toimintakyky on.

Vahvassa humalassa kuitenkin ensimmäinen uhri on arviointikyky, joka voi johtaa siihen hengenvaaralliseen päätökseen eli uimaan menemiseen.

Kimmo Räisänen
Äkillisten terveysriskien hallintaan erikoistuneen Sharkmed Oy:n toimitusjohtaja Topi Haikala ei suosittele uintia enää, kun alkometri näyttää 0,82 promillea.
Äkillisten terveysriskien hallintaan erikoistuneen Sharkmed Oy:n toimitusjohtaja Topi Haikala ei suosittele uintia enää, kun alkometri näyttää 0,82 promillea.

Toinen olut tökkii, koska tahti on kova. Aikaa ei ole hukattavaksi, joten minua kehotetaan tyhjentämään tölkkini mahdollisimman ripeästi. Lopputulema: 0,18 promillea.

Kylmä suihku ei ole kahden oluen jälkeen niin paha juttu. Puheeni takkuaa samaan malliin, mutta vesi on lämpimämpää ja miellyttävämpää.

Kun kauhon eteenpäin altaassa, huomaan ottavani suorituksen rauhallisemmin. Tässä vaiheessa olen tarkkaavaisempi, mikä on yksi alkoholin nauttimisen hyvistä puolista.

Kolmatta olutta juodessani mainitsen, että en enää lähtisi auton rattiin, mutta altaaseen suostun kyllä. Suomen lain mukaan voisin vielä ajaa autoa, sillä puhalluskoe näyttää 0,4 promillea.

Kylmä suihku tuntuu jo rauhoittavalta. Ei mitään ongelmaa, paitsi se puhekyky.

Vaikka auton ajaminen olisi minulle sallittua, uiminen tuottaa jo selkeitä vaikeuksia. Käteni ja jalkani eivät tee yhteistyötä niin hyvin kuin viime kerralla. Se hidastaa etenemistäni ja tekee uimisesta raskaampaa.

Lisäksi olut painaa mahani pohjalla. Joudun röyhtäisemään ja haukkaan samalla vettä. Onneksi olen jo altaan reunalla, sillä minun on köhittävä hetki ennen kuin pystyn jatkamaan uimista.

Neljännen oluen jälkeen pääsen huokaisemaan helpotuksesta. Veteen ei tarvitse enää mennä, sillä promillelukema on noussut jo yli 0,5 promillen, minkä testin järjestäjät Rajamäen uimahalli, Sharkmed Oy ja Turvan Vuoksi Oy ovat määritelleet turvarajaksi.

Puhallan 0,82 promillea, ja olokin on sen mukainen.

Olen juonut yhteensä neljä isoa olutta eli kaksi litraa mietoa alkoholijuomaa puolentoista tunnin aikana. Moni juo juhannuksen aikana varmasti enemmän ja menee vielä senkin jälkeen uimaan.

En edes haluaisi enää jatkaa. Tilanne voisi kuitenkin olla toinen, jos olisin vahvemmassa humalassa ja harkintakykyni olisi heikentynyt. Siihen päälle vielä kaveriporukan ryhmäpaine.

Topi Haikala ei suosittele minulle enää uimista missään nimessä.

”Ehkä suositus minulta olisi yhden tölkin jälkeen ja silloinkin vielä kaverit mukaan, kun mennään uimaan. Eli yksin ei ole mitään asiaa, kun otetaan alkoholia ja saunaa”, sanoo Haikala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat