Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinilevä runsastuu järvissä – lämmin sää aikaisti kukintoja

Runsaita pintakukintoja on havaittu viidellä järvellä eri puolilla Suomea.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Sinilevä on lämpimän alkukesän vuoksi runsastunut tavallista aikaisemmin. Arkistokuvassa näkyy sinilevää Laajasalon rannassa Helsingissä.
Sinilevä on lämpimän alkukesän vuoksi runsastunut tavallista aikaisemmin. Arkistokuvassa näkyy sinilevää Laajasalon rannassa Helsingissä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Sinilevien runsastuminen näkyy jo erityisesti järvivesistöissä, kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessaan. Kukintojen runsastuminen on aikaisessa ja havainnot ylittävät pitkän ajan vertailuarvon.

Alkukesän lämpimät kelit ovat vaikuttaneet sinilevän runsastumiseen. Tyyni sää ja vesistöjen lämpeneminen nopeuttavat sinilevien kukintaa. Järvivesien pintalämpötilat ovat ajankohdalle tyypillisiä, eli 7–14 astetta Lapissa ja 15–19 astetta muualla Suomessa.

Runsaita pintakukintoja on havaittu Lappeenrannan Haapajärvellä, Lopen Loppijärvellä, Lempäälän Pyhäjärvellä, Sipoon Savijärvellä ja Asikkalassa Vesijärven pohjoisosassa.

Hieman sinilevää on havaittu 26 havaintopaikalla. Lisäksi Järvi-meriwikin verkkosivuille oli torstaihin mennessä tullut 12 kansalaisten lisähavaintoa pienistä levämääristä, ympäristökeskus kertoo.

Avomerialueilla ei ole Suomen ympäristökeskuksen mukaan havaittu merkittäviä sinilevien pintaesiintymiä. Sen sijaan rannikkoalueilta on saatu paikallisia sinilevähavaintoja. Merivesien pintalämpötila pysyttelee rannikoilla alle 15 asteessa.

Helsingin ympäristökeskus tiedottaa, että Helsingin 25 tarkastetulla uimarannalla ei ole havaittu sinilevää. Helsingin rannikolta otetuista vesinäytteistä on havaittu vain vähän sinilevää.

Sinilevä voi aiheuttaa iholla ärsytystä tai nieltynä myrkytysoireita. Suomen ympäristökeskus muistuttaakin tiedotteessaan, että sinileväistä vettä ei saa käyttää talous- eikä saunavetenä.

Sinilevä saattaa sisältää myrkkyjä, jotka eivät häviä keittämällä tai edes vedenpuhdistussuodattimilla. Uimista sinileväisissä vesistöissä suositellaan välttämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat