Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistopaikkojen jaossa tapahtuu joka vuosi virheitä – virheellisesti valitutkin saavat paikan

Helsingin yliopisto kirjasi hakijan pääsykoepisteet väärälle hakijalle. Virhe korjattiin, kun hakija otti yhteyttä.

Kotimaa
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Yhteishaun tulokset selviävät heinäkuun alkuun mennessä.
Yhteishaun tulokset selviävät heinäkuun alkuun mennessä. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Yliopistoihin pääsee käytännössä joka vuosi ”vääriä” opiskelijoita – ja vastaavasti jotkut voivat jäädä virheiden vuoksi ilman opiskelupaikkaa.

HS:n mielipidekirjoituksessa (23.7.) kerrottiin nuoresta miehestä, jonka pääsykoepisteet olivat vahingossa kirjautuneet väärän, saman sukunimisen henkilön pisteiksi.

Helsingin yliopiston mukaan tapaus ei ole täysin ennenkuulumaton.

”Lähes vuosittain sattuu yksittäisiä tapahtumia, joissa tulee jonkinlainen virhe”, sanoo palvelupäällikkö Sini Saarenheimo Helsingin yliopistosta. ”Joinakin vuosina ei tule yhtään, joinakin muutamia.”

”Meille on tullut tänä vuonna 25 000 hakemusta, ja pelkästään viime vuoden päävalinnassa valittiin liki 4 000 opiskelijaa. Volyymiin nähden virheitä tapahtuu vähän.”

Vaikka virheet yleensä tulevat esiin, Saarenheimo ei voi vakuuttaa, etteikö yliopistoissa opiskelisi myös ”vääriä virtasia”.

Viime talven ja kevään aikana Helsingin yliopiston väki väheni huomattavasti yt-neuvottelujen seurauksena. Saarenheimo ei osaa arvioida, onko hakemusten käsittelijöitä ollut nyt entistä vähempää tai enempää.

”Opiskelijavalinnoissa on yleensä ollut mukana kausityövoimaa. Tänä keväänä emme voineet rekrytoida kausityövoimaa, joten valinnat hoidettiin sisäisin järjestelyin.”

”Valinnat ja tutkintojen myöntäminen on priorisoitu yli kaikkien muiden tehtävien.”

Mielipidekirjoituksen tapauksessa väärälle nimelle kirjatut pisteet huomattiin, kun historian opintoihin pyrkinyt mies otti yhteyttä yliopiston hakijapalveluihin. Vahinko oikaistiin Saarenheimon mukaan kahdessa tunnissa.

Tällä kertaa paikan saanut ”väärä” hakija ei ollut ehtinyt saada tietoa virheestä. Tämä johtui siitä, etteivät historian opinnot olleet hänen ensisijainen toiveensa, eikä ensisijaisen opiskelupaikan valintoja oltu vielä tehty. Hakija saa tiedon yhteishaun tuloksista vasta sitten, kun hänen kohtalonsa on ratkennut ykköstoiveen kohdalla.

Kenenkään ei tarvitse Saarenheimon mukaan pelätä opiskelupaikan menettämistä, vaikka olisikin vahingossa saanut paikkansa toisen henkilön pisteillä. Sellaisissa tapauksissa armo käy oikeudesta, jos valitulla on korkeakoulukelpoisuus.

”Jos valinnassa tapahtuu meistä johtuva virhe, meillä on velvoite ottaa hakija opiskelemaan. Silloin vain opiskelijamäärä kasvaa”, Saarenheimo sanoo.

Yhteishaun kaikki hakutulokset julkaistaan viimeistään 1. heinäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat