Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norovirus voi vaania uimarannalla, ehkäisy kuitenkin helppoa – ”Ei ulosteta veteen”

Uimarantojen todennäköisin epidemian aiheuttaja on norovirus.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampereella Tesomajärvellä havaittiin vatsatautia kesällä 2014. Tieto epidemiasta tyhjensi myös Kaukajärven uimarannan.
Tampereella Tesomajärvellä havaittiin vatsatautia kesällä 2014. Tieto epidemiasta tyhjensi myös Kaukajärven uimarannan. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Näin ehkäiset tartunnat uimarannalla

 Pese kädet huolellisesti wc:ssä käynnin jälkeen.

 Jos olet sairastanut vatsataudin, pidä parin päivän varoaika ennen rannalle menemistä.

 Älä vaihda lapsen vaippaa tai pese lapsen pyllyä rantavedessä.

 Älä niele uimavettä. Pintavesi ei ole koskaan juomakelpoista.

Uimarannoilta tarttuvat taudit olisivat suurimmaksi osaksi ehkäistävissä, jos uimarit noudattaisivat muutamaa yksinkertaista hygieniaohjetta.

Erikoissuunnittelija Outi Zacheus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) toteaa, että suurimman epidemiariskin aiheuttaa norovirus. Vatsatautia aiheuttava norovirus leviää ihmisen kautta, joten jos epidemia alkaa, virus on tullut rannalle todennäköisimmin jonkun uimarin mukana.

Suomessa oli laajoja uimarannoilta levinneitä norovirusepidemioita kaksi vuotta sitten.

”Taudinaiheuttajien määrää saadaan selvästi hillittyä, jos ihmiset käyttäytyvät oikein. Muutama perusohje riittää: ei tulla sairaana rannalle, pestään kädet vessassa käymisen jälkeen, ei ulosteta veteen”, Zacheus sanoo.

Zacheuksen mukaan suomalaiset rannalla kävijät ovat pääsääntöisesti valveutunutta väkeä ja noudattavat hygieniaohjeita, mutta parantamisen varaakin on.

”Norovirus on ulosteperäinen ja jostain se on uimavesiin päässyt. Voi olla, että pienelle lapselle on käynyt vahinko tai vauvan peppua on pesty rantavedessä. Tällaisista tilanteista virus saattaa lähteä leviämään.”

Norovirus voi levitä uimarannoilla sekä veden että esimerkiksi likaisten wc-pintojen välityksellä. Virus säilyy hengissä vedessä useita päiviä, todennäköisesti jopa viikon.

Norovirukset aiheuttavat rannoilla enemmän tartuntoja kuin muut taudinaiheuttajat. Jos rannalla on paljon lintuja, niiden ulosteiden kautta saattaa levitä kampylobakteeria, mutta se on Zacheuksen mukaan selvästi norovirusta pienempi riski.

”Kampylobakteeritartuntoja ei juuri ole uimaveden välityksellä tullut. Jokunen yksittäinen epäily on joskus ollut, mutta ei epidemioita. Tietysti silti kannattaa katsoa, ettei nyt aivan lintuparven keskeltä lähde uimaan.”

THL ja Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) ovat antaneet kunnille ohjeet epidemioiden ennaltaehkäisyyn ja hillitsemiseen. Ohjeissa korostetaan sitä, että epidemiaepäilystä on ilmoitettava heti epidemiailmoitusjärjestelmään. Myös uimarannan käyttäjiä on varoitettava epidemioista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat