Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutisia lyhyesti: Tolppanen pyysi anteeksi kommenttejaan, EU-parlamentti alkoi tutkia Panama-vuotoa

HS Kesän uutiskooste listaa torstain uutisia lyhyesti.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Maria Tolppanen selitteli vanhoja kommenttejaan torstaina.
Maria Tolppanen selitteli vanhoja kommenttejaan torstaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Sdp:hen loikannut Tolppanen pyytää maahanmuuttoa koskevia tekstejään anteeksi

Perussuomalaisista sosiaalidemokraatteihin keskiviikkona loikannut kansanedustaja Maria Tolppanen pahoittelee aiempia maahanmuuttajia koskevia kirjoituksiaan.

Joukko demarivaikuttajia vaati myöhään keskiviikkona Tolppasta pyytämään kirjoituksiaan anteeksi, kertoo Iltalehti.

Tolppanen kertoi torstaina Facebook-sivullaan, että hän ymmärtää niitä sosiaalidemokraatteja, jotka ovat olleet huolissaan ”rasistiseksi kokemistaan kirjoituksistani”. ”En kirjoittaisi samalla tavalla uudestaan. Pyydän vilpittömästi anteeksi”, Tolppanen kirjoittaa.

Sdp:n uusi kansanedustaja on herättänyt maahanmuuttajia koskevilla kommenteillaan kohua. Tolppanen sanoi viime vuonna vaasalaiselle paikallislehdelle, että kiljuisi riemusta keskellä Vaasan toria, jos ”siellä olisi vähemmän mamuja”. Viime huhtikuussa Tolppasen blogi suljettiin rasistisuuden takia.

 

EU:n kasvihuonepäästöt nyt alhaisimmillaan liki 25 vuoteen

Euroopan unionin kasvihuonepäästöt ovat alhaisempia kuin koskaan sitten vuonna 1990 aloitetun seurannan, kertoo EU:n ympäristökeskuksen Yhdistyneille kansakunnille tekemä raportti. Raportin tuorein luku on vuodelta 2014. Silloin unionin päästöt olivat 4 282 miljoonaa tonnia. Se on 1 383 miljoonaa tonnia vähemmän kuin vuonna 1990.

EU on siis jo ylittänyt vuodelle 2020 asettamansa tavoitteen vähentää kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta. Vuonna 2030 tavoitteena on kiriä 40 prosentin vähennykseen.

Päästöjen väheneminen selittyy muun muassa energiatehokkuuden paranemisella, uusiutuvan energian lisääntyneellä osuudella sekä vähemmän hiiltä sisältävien polttoaineiden käytöllä. Myös talousrakenteen muutokset sekä taantuma vaikuttivat. Leudoilla talvillakin oli osuutensa, sillä talojen lämmittämiseen on tarvittu vähemmän energiaa.

Kaikilla osa-alueilla päästöt eivät vähenneet. Eniten kasvoivat tieliikenteen päästöt. Kansainvälinen rahtiliikenne ilmassa ja merellä lisäsi niin ikään päästöjään. Eniten vähenivät teollisuuden, rakentamisen, energian ja sähköntuotannon sekä kotitalouksien tulenpolton kasvihuonepäästöt.

 

Mies kuoli ulosajossa valtatiellä 12

52-vuotias mies kuoli torstai-iltapäivänä, kun hänen kuljettamansa asuntoauto ajautui ulos valtatieltä 12. Onnettomuus tapahtui Päijät-Hämeessä Hollolan alueella hieman Kastarintien liittymän jälkeen.

Onnettomuuspaikalta löytyi ojaan kyljelleen kaatunut asuntoauto, joka oli ollut matkalla Tampereen suuntaan. Asuntoautoa kuljettanut ulkopaikkakuntalainen mies menehtyi onnettomuuspaikalla. Autossa ei ollut matkustajia.

Pelastuslaitoksen mukaan ulosajo tapahtui suoralla tieosuudella. Sää oli kevyttä vesisadetta lukuun ottamatta hyvä. Tapausta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

 

Europarlamentti ryhtyy selvittämään Panama-vuotoa

Euroopan parlamentti on nimittänyt jäsenet Panaman paperit -tietovuodon jälkimainingeissa perustettuun tutkintavaliokuntaan, jonka tehtävä on selvittää EU-maiden ja komission roolia veroparatiisien hyödyntämisessä.

Panaman paperit on julki tulleiden tietojen määrällä mitattuna historian suurin tietovuoto, joka toi julkisuuteen suuren määrän panamalaisen Mossack Fonseca -lakitoimiston asiakkaita. Tietovuoto valotti veroparatiisien käyttöä.

Tutkintavaliokunta selvittää, ovatko komissio tai jäsenmaat syyllistyneet väärinkäytöksiin tai hallinnollisiin laiminlyönteihin valvoessaan EU:n rahapesua, veronkiertoa ja veropetoksia koskevaa lainsäädäntöä. Ryhmän on määrä raportoida työnsä tuloksista vuoden kuluessa.

Valiokuntaan kuuluu 65 jäsentä. Mukana on kaksi suomalaista: kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner.

 

HSL lähetti vahingossa satoja asiakkaiden sähköpostiosoitteita

Torstaiaamuna yli 5 000 Helsingin seudun liikenteen (HSL) asiakasta sai sähköpostiinsa vanhoja poikkeustiedotteita, joiden vastaanottokentässä näkyi satojen muiden asiakkaiden sähköpostiosoitteet.

HSL:n viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink kertoo, että virhe tapahtui kun HSL:n verkkosivujen testiympäristön asetuksia muutettiin kaupunkipyöräpalvelun takia. ”Muutoksessa kävi niin, että testipalvelin rupesi lähettämään vanhoja poikkeustiedotteita ihmisille, jotka olivat tilanneet tietyn linjan poikkeustiedotteita sähköpostiinsa. Vastaanottajakentässä näkyi myös muiden vastaanottajien sähköpostiosoitteet.”

HSL lähetti pahoitteluviestin asianomaisille asiakkaille ja selvittää tapahtumia palvelintaan ylläpitävän alihankkijan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat