Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kainuussa ja Lapissa työvoiman ulkopuolella on huomattavasti useampi kuin Uudellamaalla – ”Erot varsin suuria”

Taloudellinen huoltosuhde uhkaa yhä heikentyä koko Suomessa, jos työllisyyttä ei saada nousuun.

Kotimaa
 

Taloudellinen huoltosuhde vaihtelee suuresti maakunnittain, kertoo Tilastokeskus. Edullisin se on Uudellamaalla, Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Heikoin tilanne on Kainuun, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Lapin maakunnissa.

Taloudellinen huoltosuhde kuvaa sitä, kuinka monta työvoiman ulkopuolella olevaa ja työtöntä on yhtä työllistä kohti.

”Alueelliset erot ovat varsin suuria. Edullisin väestöllisen huoltosuhteen taso on ollut Helsinki-Uudellamaalla, jonne muuttoliike on tuonut työikäistä väestöä. Sen sijaan esimerkiksi Itä-Suomessa, missä on paljon eläkeläisiä ja vanhuksia, tilanne on heikompi”, kertoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Kaija Ruotsalainen.

Näin on esimerkiksi muuttotappiosta kärsineessä Etelä-Savossa. Heikompaan huoltosuhteeseen Etelä-Savossa ovat syynä ikääntyvän väestön suuri osuus ja muuta maata korkeampana pysytellyt työttömyys.

Ennusteen mukaan vuonna 2040 jokaista sataa työikäistä kohden Etelä-Savossa on noin 23 lasta tai yli 64-vuotiasta enemmän kuin nykyään.

Pienten kuntien on jatkossakin pakko yhdistää voimavaroja palvelujen turvaamiseksi, sanoo Ruotsalainen.

”Väestöllinen kehitys on jollakin lailla ennakoitavissa, mutta pienillä paikkakunnilla yrityksen lopettaminen voi tulla sokkina ja heikentää hetkessä taloudellista huoltosuhdetta.”

Taloudellinen huoltosuhde heikkenee Ruotsalaisen mukaan edelleen koko Suomessa, jos työllisyyttä ei saada nousuun. Tämä vaatisi sekä työllisyysasteen että työikäisten määrän kasvua.

”Työllisyysasteen nousu riippuu pitkälti taloudellisesta tilanteesta. Työurien pidentäminen, eläkeiän nostaminen sekä työttömien ja syrjäytyneiden aktivoiminen tähtäävät siihen.”

”Työuran pidentäminen alusta ja lopusta ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan suuri määrä uusia työpaikkoja ja kokonaistyöllisyysaste suuremmaksi”, Ruotsalainen lisää.

Vuosien 2013 ja 2014 aikana taloudellinen huoltosuhde oli koko maassa noin 139. Tämä saavutettiin 64,5 prosentin työllisyysasteella. Jotta edellisvuosien tasolla pysyttäisiin, työllisyysasteen pitäisi nousta 3,3 prosenttiyksikköä vuoteen 2020 mennessä. Työllisiä pitäisi olla lähes 64 000 nykyistä enemmän.

Vuoteen 2030 mennessä tarvitaan vielä lähes 80 000 työllistä lisää. Tämä tarkoittaa, että 18–67-vuotiaista yli 70 prosentin pitäisi olla töissä. Työllisyysasteen pitäisi puolestaan nousta nykyisestä lähes kuusi prosenttiyksikköä.

Muissa Pohjoismaissa tilanne on Suomea parempi korkean työllisyysasteen vuoksi.

Euroopan maista puolestaan heikoin taloudellinen huoltosuhde on maissa, jotka ovat kärsineet pahiten talouden taantumasta ja korkeasta työttömyydestä tai joissa naisten työssäkäynti on harvinaista. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Kreikka, Kroatia ja Espanja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat