Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden sovelluksen toivotaan vähentävän tuhansia porokolareita vuosittain

Lapissa on tällä viikolla valjastettu ammattiautoilijoita ehkäisemään porokolareita.

Kotimaa
 
Näin toimii porokello, jonka toivotaan vähentävän merkittävästi porokolareita
Näin toimii porokello, jonka toivotaan vähentävän merkittävästi porokolareita
Porokello on juuri julkaistu sovellutus porovaroittamiseen, jonka toivotan estävän tuhansia porokolareita vuosittain. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Lapissa on tällä viikolla valjastettu ammattiautoilijoita ehkäisemään porokolareita.

Lapin ELY-kleskuksen koordinoiman Porokello-projektin varoittajina on kaikkiaan tuhat ammattiautoilijaa, joista noin sadalle ensimmäisille on viime päivinä luovutettu sovelluksella varustettu älypuhelin.

Nähdessään poron vaarallisen lähellä tietä ammattiautoilija painaa puhelimen näyttöä, jolloin paikkatieto tallentuu, ja varoitus astuu voimaan 750 metrin säteellä sen antamispaikasta.

”Kuljettajan tarvitsee vain painaa yhtä nappia, jonka jälkeen muut järjestelmää käyttävät ja samaan paikkaan ajavat saavat varoitusviestin, porokellon helähdyksen ja sovelluksen taustaväri muuttuu punaiseksi”, kertoo Lapin Ely-keskuksen projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala.

Janne Järvinen HS
Poroja ajotiellä Käsivarren Lapin Kolarissa.
Poroja ajotiellä Käsivarren Lapin Kolarissa.

Varoittajiksi ryhtyvät ovat liikkuvaa väkeä, mukana on kuorma- ja linja-autoilijoita, ambulansseja ja takseja.

Kaikkien autoilijoiden saataville reaaliaikaiset porohälytykset avataan varoittajien joukon ollessa tarpeeksi kattava, noin vuoden kuluttua.

”Ammattiautoilijoiden rooli on tässä ratkaiseva. Jos heitä on varoittajina tarpeeksi, tulee systeemistä toimiva. Suhtautuminen kokeiluun on ammattiautoilijoiden keskuudessa ollut erittäin positiivinen. Jännityksellä odotan tuloksia eli sitä, lähteekö porokolarien määrä laskuun”, Timo-Huhtala sanoo.

Tavoitteena on puolittaa porokolarit vuoteen 2020 mennessä.

Janne Järvinen HS
Poroja Napapiirin Porofarmilla Rovaniemellä.
Poroja Napapiirin Porofarmilla Rovaniemellä.

Vuosittain tapahtuu noin 4 000 porokolaria.

Kolareita on yritetty vähentää mitä erilaisimmin keinoin: poroille on laitettu heijastinpantoja, tien vierustalle on levitetty porojen inhoamaa kanankakkaa ja eläinten sarvia on maalattu loistemaalilla.

Liikkuvaisten eläinten päätymistä törmäyskurssille autojen kanssa on kuitenkin vaikea estää, eikä kolareiden määrää ole aiemmin saatu laskuun.

Keskikesästä eteenpäin eletään jälleen törmäysten yhtä huippukautta.

”Liikennemäärät kasvavat Lapissa juhannuksen jälkeen ja samaan aikaan poroilla on pienet vasat, joiden kanssa ne tulevat tienlaitaan syömään ja pakoon metsän räkkää. Silloin porokolari voi käydä todella nopeasti. Usein ihmiset sanovat, etteivät ehtineet tekemään mitään”, kertoo ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi Lapin poliisista.

Hänen mukaansa porokolareista seuraa harvoin henkilövahinkoja, mutta autot menevät usein ajokelvottomiksi. Myös kuluja syntyy, ajoneuvojen korjaukset maksavat vakuutusyhtiöille arviolta 15-20 miljoonaa euroa, kolariin joutuneita poroja korvataan vuosittain noin 2,6 miljoonalla eurolla.

Janne Järvinen HS
Lapin ELY-keskuksen projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala esittelee Porokellon toimintaa.
Lapin ELY-keskuksen projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala esittelee Porokellon toimintaa.

Idea porokellosta syntyi paikallisten kahvikeskusteluissa.

”Olemme elämämme viettäneet täällä poronhoitoalueella ja heti oltiin yhtä mieltä, että tämä voi todella toimia. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että vaikka pystymme pian välittämään tietoa autoilijoille, niin se ei ikävä kyllä vaikuta kaikkiin. Ajokäyttäytyminen on kuitenkin tärkeämpää, kuin mikään varoitusviesti”, sanoo Porokello-ohjelmiston suunnitellut Ahti Lahtela.

Porokello-kokeilussa on ollut alusta lähtien mukana myös Paliskuntain yhdistyksessä.

”Meillä on vakaa usko, että varoitusjärjestelmä vähentää kolareita merkittävästi”, sanoo yhdistyksen toimistopäällikkö Matti Särkelä.

Pikkuporo keskeytti porokolarihaastattelun
Pikkuporo keskeytti porokolarihaastattelun
Lapin ELY-keskuksen projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala oli haastateltavana porokolareita vähentävästä Porokello-projektista, kun noin kuukauden ikäinen pikkuporo päätti tehdä tuttavuutta hänen jalkansa kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat