Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärimmäisen harvinaisesta pyöriäisestä tehdään Suomen vesillä vuosittain muutamia havaintoja

Suomen vesillä erittäin harvinainen valaslaji viihtyy rannikoilla ja matalilla merialueilla.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Pyöriäinen / Kuva: Olli Loisa
Pyöriäinen / Kuva: Olli Loisa

Jos mökkirannan vedessä näkyy pieni valas, kyseessä ei välttämättä ole harhanäky. Suomen vesillä kirjataan vuosittain muutamia havaintoja pyöriäisestä, joka on täällä tuiki harvinainen valaslaji.

Suomen vesille tulevat pyöriäiset sekoitetaan usein hylkeisiin. Ympäristöministeriölle toimitetuista havainnoista tutkitaankin ensimmäiseksi se, että kyseessä on varmasti pyöriäinen. Se on noin 1,5 metriä pitkä ja painaa 50–60 kiloa. Eläin viihtyy rannikoiden tuntumassa ja matalilla merialueilla.

Ympäristöministeriö kerää talteen pyöriäisistä tehdyt havainnot. Havaintoja käytetään koko Itämeren alueen pyöriäiskannan määrittelyssä. Havainnon voi ilmoittaa ympäristöministeriölle verkossa.

”Jos Suomesta ei tulisi havaintoja, huolestuisimme lajin elinvoimaisuudesta”, kertoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Penina Blankett.

Kyseinen nisäkäs on määritelty Suomen vesillä äärimmäisen harvinaiseksi. Sen ei ole havaittu lisääntyvän täällä.

”Vielä 1900-luvun alussa pyöriäinen sai poikasia myös Suomen vesillä. Ei tiedetä syytä, miksi näin ei enää ole”, Blankett sanoo.

Itämeren kanta on kaikkiaan noin 500 pyöriäistä. Eniten niitä tavataan Gotlannin eteläpuolella ja Öölannin itä- ja kaakkoispuolen avomeren matalikoilla.

Ympäristöministeriö on 2000-luvun alusta asti pyytänyt havaintoja pyöriäisistä Suomen aluevesiltä. Kaikkiaan havaintoja on kertynyt 63 kappaletta.

”Useimmiten nähdään yksi yksilö kerrallaan, mutta joskus pyöriäisiä havaitaan myös ryhmässä”, sanoo projektipäällikkö ja pyöriäisasiantuntija Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta.

Euroopan rannikkovesissä pyöriäinen on yleinen valaslaji. Itämeren pyöriäinen alkaa geneettisesti erottua muista pyöriäisistä, mutta sitä ei katsota omaksi lajikseen.

Ympäristöministeriön mukaan pyöriäisen tunnistaa sen matalasta kolmiomaisesta selkäevästä. Muodoltaan pyöriäinen on pieni ja pyöreähkö. Sen selkäpuoli ja evät ovat tummanharmaat. Kyljet ja vatsapuoli ovat vaaleanharmaat. Pyöriäisen pää ei yleensä näy pinnan yläpuolella sen uidessa. Se ei lähes koskaan hyppää tai hakeudu alusten tuntumaan.

Kaikkein varmimmat havainnot pyöriäisistä tehdään Suomessa akustisilla seurantalaitteilla. Laitteet tallentavat pyöriäisen kaikuluotausääniä, joita eläin käyttää liikkumiseen ja saalistamiseen.

Suurin osa kaikuluotaushavainnoista on tehty Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuoliselta avomerialueelta.

Pyöriäinen syö pääosin pieniä kaloja, kuten silakkaa, kilohailia ja turskaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat