Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salamaniskut rikkovat yhä enemmän sähkölaitteita

Nykyaikaisten laitteiden herkät komponentit kestävät aiempaa huonommin ylijännitettä. Laitteiden suojaukseen pätee vanha ohje: irrota ne sähköverkosta.

Kotimaa
 
Ville Sarmiola
Voimakkaat ukkoskuurot katkovat sähköjä ja voivat vioittaa sähkölaitteita.
Voimakkaat ukkoskuurot katkovat sähköjä ja voivat vioittaa sähkölaitteita. Kuva: Ville Sarmiola

Salaman aiheuttamat sähkölaitevahingot lisääntyvät vuosittain. Syynä on se, että nykyaikaisten laitteiden herkät komponentit kestävät aiempaa huonommin ylijännitettä.

Vaarassa ovat kodinkoneet laidasta laitaan, kuten tietokoneet ja taulutelevisiot, pesukoneet, jääkaapit ja ilmalämpöpumput. Kärähtämisriski on pienempi vähän elektroniikkaa sisältävissä laitteissa, kuten kahvinkeittimessä.

Helpoiten vaurioituvia laitteita ovat myös esimerkiksi modeemit, jotka on kytketty sekä sähkö- että televerkkoon.

Ukkonen ja salamointi on Suomessa harvinaisempaa kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Meillä lainsäädäntö edellyttääkin ukkossuojauksen asentamista vain tietyissä poikkeuskohteissa, kuten kirkoissa.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry muistuttaa, että sähkölaitteiden suojaaminen vahingoilta onnistuu sähkökeskukseen asennettavalla ylijännitesuojalla.

Marketeista saatavat, pistorasiaan työnnettävät ylijännitesuojat voi asentaa itsekin. Lisäksi vanha ja helppo keino turvata kodinkoneensa salamaniskulta on irrottaa laitteet sähköverkosta ukonilmalla.

”Sähkölaitteiden pistotulpat kannattaa irrottaa ukonilman lähestyessä ellei kiinteistössä ole ylijännitesuojausta”, toteaa STUL ry:n tekninen asiantuntija Matti Orrberg.

Orrberg muistuttaa myös, että rakennusta korkeammat pihapuut suojaavat usein hyvin rakennusta suorilta salamaniskuilta.

Salama aiheuttaa vuosittain tuhansia sähkölaitevaurioita ja lisäksi suorat salamaniskut rakennuksiin aiheuttavat kymmeniä pientalopaloja joka vuosi.

STUL suosittelee ylijännitesuojia sähköliittymiin varsinkin alueilla, joissa sähköä jaellaan ilmajohtoja pitkin. Ilmajohtoja käytetään paljon maaseudulla omakotitaloissa ja kesämökeissä.

Kaupungeissa rakennukset ovat vähän paremmin turvassa salaman vaurioilta, koska sähkö kulkee maan sisällä kaapelissa.

Jos salama iskee ilmajohtoon, se lähettää johtoon syöksyaallon, jonka jännitetaso saattaa olla moninkertainen johdossa normaalisti olevaan jännitteeseen verrattuna.

Ukkosia esiintyy eniten loppukesällä. Salama etsii usein korkeaa kohtaa, johon iskeä, mutta se voi iskeä myös keskelle peltoa tai metsää. Salama voi myös iskeä puuhun ja edetä siitä maata pitkin taloon.

Katolle asennettavat aurinkopaneelit ovat yhä suositumpia lisäenergian tuottajina erityisesti vapaa-ajan asunnoissa. STUL ry:n mukaan ne eivät oikein asennettuna lisää salamavaurioiden riskiä.

Orrbergin mukaan sähkökeskuksen ylijännitesuojauksella saadaan turvattua myös aurinkosähköjärjestelmä ylivirralta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat