Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perennakasvien saatavuus paranee loppukesällä

Taimitarhoissa kärsittiin niin pahoja talvitappioita, että monivuotisten kasvien taimia ei riittänyt kaikille halukkaille ostajille alkukesällä.

Kotimaa
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Perennoja ja muita monivuotisia kasveja voi hyvin istuttaa vielä loppukesällä.
Perennoja ja muita monivuotisia kasveja voi hyvin istuttaa vielä loppukesällä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Monivuotisten kasvien uusi taimisato valmistuu myyntiin heinä–elokuussa. Viime talven aikana tuhoutui poikkeuksellisen paljon kasveja kotipuutarhoista, eikä talvitappioilta säästytty taimitarhoissa.

Siksi esimerkiksi kaikkia perennakasveja ei ole ollut saatavilla puutarhaliikkeissä alkukesän aikana, vaikka kysyntää niille olisi ollut. Monivuotisten kasvien istuttaminen onnistuu kuitenkin hyvin loppukesälläkin.

”Olemme joutuneet myymään ei-oota. Perennavalikoimaa on pystytty paikkaamaan aika paljon kasveilla, jotka laitettiin syksyllä talvehtimaan niin sanotusti puolivalmiina. Puiden ja pensaiden suhteen tilanne on ollut huonompi. Taimitarhoista yli 90 prosenttia kärsi pahoista talvivaurioista”, sanoo Särkän Perennataimiston taimistopuutarhuri Jari Särkkä.

Viime talvi oli erityisen ankara kasveille siksi, että pakkanen kiristyi koviin lukemiin, mutta maassa ei ollut lumipeitettä kasvien suojana. Talven kasveihin kohdistuvaa kurjuutta lisäsi se, että kasvuolosuhteet olivat poikkeukselliset jo viime syksynä ja kesänä.

Puutarhaliiton erikoisneuvoja Jyri Uimosen mukaan esimerkiksi mansikantaimista on ollut pulaa. Tosin puutteita on ollut myös muiden monivuotisten kasvien saatavuudessa eikä taimiala ole juurikaan hyötynyt siitä, että ostohalukkuutta kotipuutarhureilla olisi ollut.

”Talvitappiot ovat selvää miinusta ja pois kevään myynneistä”, Uimonen sanoo.

Vaikka puutarhaliikkeiden taimivalikoima kohenee loppukesää kohden, kaupankäyntiä saattaa lamata se, ettei kotipuutarhureilla ole istutusintoa. Loppukesä ja alkusyksy ovat kuitenkin hyvää aikaa istutuksille.

”Vielä 70-luvulla syksy oli tärkeää istutusaikaa. Sitten syysistutusinto on hiipunut ja nyt 70 prosenttia taimimyynnistä painottuu kevääseen”, Uimonen kertoo.

Kasvien lajikysynnässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime aikoina. Nuorten aikuisten halu ostaa hyötykasveja, kuten hedelmäpuita, marjapensaita ja monivuotisia yrttejä, on edelleen voimakas.

Kauppaa käydään paljon myös pienistä monivuotisista kasveista, jotka sopivat pienille pihoille. Nyt kysyntää on ollut erityisesti kasveille, jotka ovat kasvaneet kivimuurialtaissa. Viime talven aikana niitä tuhoutui paljon.

”Osa täydentää talven tuhoamaa istutusta samalla kasvilajilla, jota istutuksesta on kuollut. Toiset taas innostuvat kokeilemaan uutta. Kaikkiaan on niin, että positiiviset kokemukset kasvattavat kulutusta pettymyksiä enemmän”, Uimonen pohtii.

Taimistotarhuri Särkän mukaan kotipuutarhurit suhtautuvat syysistutuksiin yllättävän pessimistisesti, vaikka syyskesällä istutetut kasvit menestyvät yleensä hyvin. Hän muistuttaa kuitenkin siitä, että Suomen olosuhteissa on aina varauduttava siihen, että kasvit kärsivät joskus talvivaurioista.

”Ratkaisevaa kasvin menestyksen kannalta on, että kasvi saa kasvupaikallaan juuri sitä, mitä se haluaa”, Särkkä tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat