Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus etenee turbovauhdilla aivan uuteen suuntaan, ja jopa virkamiehiä hirvittää

Valinnanvapaus ohjaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta uuteen suuntaan.

Kotimaa
 
Milla Takala / Lehtikuva
Lääkäri tutkii potilaan korvaa terveysasemalla Helsingissä.
Lääkäri tutkii potilaan korvaa terveysasemalla Helsingissä. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Kesäkuun loppuun mennessä pitäisi valmistua nippu lakiesityksiä, jotka vievät eteenpäin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta (sote). Hallituksen pitäisi myös tehdä poliittisia linjauksia siitä, millainen valinnanvapausmalli uudistukseen lopulta tulee.

Vuosia eri tavoin kompuroinut uudistus etenee nyt turbovauhtia aivan uuteen suuntaan, mikä hirvittää jopa sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä. Monen mielestä edessä on hyppy tuntemattomaan.

Sote-uudistus etenee nyt markkinaehtoisen kilpailun sekä yksilön vapautta ja vastuuta korostavan näkemyksen tietä.

Perinteisessä hyvinvointivaltioajattelussa tasa-arvo on sitä, että kaikille tarjotaan samaa. Suomen julkisia sote-palveluja on rakennettu 1970-luvulta lähtien pitkälti tältä pohjalta. Ongelmaksi on muodostunut se, että virastomainen järjestelmä ruokkii itse itseään ja unohtaa ihmisen.

Toisen näkemyksen mukaan tasa-arvo toteutuu, kun palveluja räätälöidään ihmisten tarpeiden mukaan. Tätä näkemystä ovat edustaneet selkeimmin kokoomuslaiset, mutta sillä näyttää olevan kannatusta myös hallituskumppaneiden keskustan ja perussuomalaisten riveissä.

Asiakkaan valinnanvapaus on toteutettu tavalla tai toisella useimmissa Länsi-Euroopan maissa sekä verorahoitteisissa että vakuutuspohjaisissa järjestelmissä. Siitä on paljon kokemuksia esimerkiksi Britanniasta ja Ruotsista, mutta niiden malleja ei voi suoraan kopioida Suomeen.

Britanniassa ja Ruotsissa valinnanvapautta kannattavat kaikki puolueet. Siksi on erikoista, että Suomessa sitä on tätä ennen ajanut lähinnä vain kokoomus.

Alustavien suunnitelmien mukaan muutaman vuoden kuluttua asiakas rekisteröityisi haluamaansa sosiaali- ja terveyskeskukseen, jonka tuottaja voisi olla maakunnan omistama yhtiö, yksityinen yritys tai kolmannen sektorin toimija. Palvelun tuottajia ei valittaisi kilpailutuksilla, vaan asetetut kriteerit täyttävä toimija voisi tulla auktorisoiduksi tuottajaksi.

Rahoitus tulisi kaikille valtion keräämistä veroista. Kilpailu asiakkaista kirittäisi palvelun tuottajia parantamaan laatua ja tehostamaan toimintaa.

Tämä voi kuulostaa hyvältä, mutta miten se toteutuu käytännössä?

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on ollut rakentaa nykyistä sujuvammat hoitoketjut perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalipalvelujen välille.

”Nyt näyttää siltä, että palvelut pirstaloituvat entisestään”, uudistuksen valmisteluun aiemmin osallistunut professori Jussi Huttunen sanoo.

Varsinkin kokoomuslaiset ovat korostaneet, että vain pieni osa sote-palvelujen käyttäjistä tarvitsee samanaikaisesti useita palveluja. Näistä asiakasryhmistä kertyvät kuitenkin sote-palvelujen suurimmat kustannukset.

Suurin osa terveyspalvelujen käyttäjistä tarvitsee hoitoa satunnaisesti. Heille pitäisi tämän näkemyksen mukaan tarjota mahdollisimman vaivattomia keinoja hoitaa asiansa ja käyttää uusinta tekniikkaa kuten etäyhteyksiä lääkärin kohtaamisessa.

Moni pelkää nyt, että suuret yritykset kaappaavat markkinat. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo näkee uudistuksessa ryöstökapitalismin uhan.

”Nykyvalmistelun valinnanvapaus on jotain aivan muuta kuin muissa Pohjoismaissa tarjolla oleva mahdollisuus valita omaksi lääkärikseen kunnan terveyskeskus, tuttu ammatinharjoittaja tai pieni lääkäriasema”, Hiilamo kirjoitti toukokuussa blogissaan.

Jos hallitus valitsee professori Mats Brommelsin työryhmän suosituksen, vain kohtalaisen suuret palvelutuottajat pystyvät tarjoamaan täyden sosiaali- ja terveyskeskuksen palvelut. Miten silloin pärjäävät pienet yksityiset tuottajat?

Huttusen ja Hiilamon mielestä julkisten palvelujen perusrakenteet pitäisi saada ensin kuntoon ja toteuttaa valinnanvapaus vasta sen jälkeen. Muuten vaarantuvat uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eli yhdenvertaiset palvelut koko maassa, terveyserojen kaventaminen ja perustason palveluiden vahvistaminen.

Huttusen mielestä valinnanvapautta voisi lisätä maksusetelien kautta, jolloin yksityiset tuottajat täydentäisivät julkisia.

Tavoitteena on muuttaa rahoitusta ja johtamista niin, että palvelujen tuottavuutta pystytään parantamaan. Tavoitteena pitäisi olla terveys- ja hyvinvointiongelmien ratkaiseminen eikä hoitosuoritteiden määrä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) haluaa, että koekäytössä olleet Sitran kehittämät palvelupaketit otetaan käyttöön koko maassa. Palvelut on niissä ryhmitelty eri asiakasryhmien mukaisesti esimerkiksi vanhusten, lasten ja nuorten palvelukokonaisuuksiksi.

Palvelupakettien avulla maakunta voisi seurata sote-palvelujen kustannuksia, käyttöä, laatua, vaikuttavuutta ja uudistumiskykyä, koska näitä koskevat tiedot ovat raportoitavissa.

Suunnitelmien mukaan perusterveydenhuollon lääkäreistä tulisi järjestelmän portinvartijoita. Välineenä olisi palvelutarpeen arviointi.

Iso kysymys on, miten asiakkaat saavat neuvontaa ja tietoja valintojensa pohjaksi.

Viime kädessä vain valtio pystyy turvaamaan kaikille kansalaisille eri puolilla maata perustuslain takaamat yhdenvertaiset palvelut.

Suunnitelmien mukaan palvelujen laatua ja kustannuksia ohjaisi nykyistä selkeämmin valtio. Olennaista onkin, miten se käytännössä tapahtuu.

Toteutus ratkaisee pitkälti sen, miten uudistus onnistuu. Miten taitavia muutosjohtajia maakuntiin ja palvelutuotantoon saadaan? Samalla julkisten sote-palvelujen yli 200 000 työntekijää on motivoitava muutokseen, jonka he käytännössä toteuttavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat