Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannuspäivänä ukkostaa kunnolla – etelässä salamoilta voidaan säästyä

Juhannusaatto oli kesän toistaiseksi kovin ukkospäivä. Vuorokauden aikana havaittiin yli 2 500 maasalamaa.

Kotimaa
 
Anu-Elina Ervasti
Lauantaina luvassa ukkoskuuroja ja puuskatuulia
Lauantaina luvassa ukkoskuuroja ja puuskatuulia
Lauantaina taivaalta voi tulla runsaastikin, mutta sateet ovat enimmäkseen nopeasti ohimeneviä, kertoo meteorologi Ilona Láng.

Juhannusviikonloppu on ollut ukkosten aikaa. Perjantaina salamat välähtelivät urakalla Lapissa, ja tänään lauantaina maan keskiosiin annettiin varoitus ukkospuuskista. Ilmatieteen laitoksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että pahimmat myräkät kiertävät Etelä-Suomen.

Kesän toistaiseksi kovin ukkospäivä oli juhannusaattona, jolloin vuorokauden aikana havaittiin yli 2 500 maasalamaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan valtaosa niistä iski iltapäivällä Lapissa.

Juhannuspäiväksi suureen osaan Suomea on annettu ukkosvaroitus. Varoitus koskee Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Ahvenanmaan maakuntia.

Ukkoskuurot tuovat mukanaan voimakkaita ukkospuuskia, joissa tuulen nopeus voi olla yli 20 metriä sekunnissa. Siksi ulkona ja varsinkin vesillä liikkuvia neuvotaan seuraamaan päivän aikana säävaroituksia.

Etelä-Suomeen salamointi ei välttämättä yllä. Jos etelän yllä oleva pilvilautta jämähtää paikoilleen koko päivän ja illan ajaksi, se pitää loitolla sekä ukkoset että kovimmat helteet.

”Etelä-Suomessa on tällä hetkellä pilvisyyttä. Jos se sellaisena pysyy, ukkoskuuroja ei todennäköisesti tule”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoi aamupäivällä.

Vielä perjantaina ennustettiin, että sunnuntai-illasta alkaen Suomen lounaisosassa voi nousta ukkosia. Siiskonen arvioi kuitenkin, että pahimmat myräkät jäisivät sunnuntaina etelään Viron puolelle.

”Tilanne voi muuttua, mutta näillä näkymin [ukkosrintama] jää Suomen eteläpuolelle.”

Lämpötilojen odotetaan nousevan viikonlopun aikana hellelukemiin, sunnuntaina jopa 30 asteen hujakoille. Tämäkin riippuu pilvien liikkeistä: mitä vähemmän pilvet hillitsevät auringon säteilyä, sitä korkeammalle lämpömittarin lukema nousee.

”Hellelukemat maan etelä- ja keskiosassa ovat todennäköisiä: maan eteläosassa 23–27 astetta ja paikoin korkeampiakin lukemia”, Siiskonen kertoo.

Etelä-Suomessa helteestä nauttivien on syytä suojautua pahimmalta paahteelta, sillä Ilmatieteen laitos varoittaa lauantaina voimakkaasta UV-säteilystä. Voimakkaan säteilyn alue ulottuu Satakunnan, Pirkanmaan ja Etelä-Savon alueille asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat