Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virusvatsataudit jylläävät Helsingissä – norovirus voi vaania uimarannalla

Helsingissä mahatautitartuntojen rypäs näkyy terveyskeskuksen päivystyksessäkin.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Uimarantojen todennäköisin vatsataudin aiheuttaja on norovirus. Tartunta on yleensä ehkäistävissä hyvällä hygienialla. Kuva Helsingin Malmin uimarannalta vuodelta 2010.
Uimarantojen todennäköisin vatsataudin aiheuttaja on norovirus. Tartunta on yleensä ehkäistävissä hyvällä hygienialla. Kuva Helsingin Malmin uimarannalta vuodelta 2010. Kuva: Kimmo Räisänen

Mahatauti ja flunssa kaatavat ihmisiä sänkyyn, vaikka eletään keskikesää. Ainakin pääkaupunkiseudulla runsaat mahatautitartunnat saavat kaupunkilaiset hakeutumaan myös terveyskeskuspäivystykseen.

”Virusvatsatauteja on nyt ollut liikkeellä, kun oli tämä laivaepidemiakin. Norovirusta riittää ja potilaita on myös ollut meidän päivystyksessä”, kertoo apulaisylilääkäri Salla Kumpulainen Haartmanin sairaalan päivystyksestä.

”Flunssapotilaita on ympäri vuoden. Potilaita riittää kyllä päivystyksessä niin kesäaikana kuin epidemia-aikanakin.”

Alkukesästä Silja Symphony -laivalla koettiin noroviruksen aiheuttama vatsatautiepidemia, joka kesti useita viikkoja. Epidemian tartuttamiseksi sadat siivoojaa puhdistivat laivan pintoja.

Kumpulainen huomauttaa virusvatsatautien olevan erittäin tartuttavia, joten laivan kaltaiset paikat, joissa paljon ihmisiä oleilee suljetussa tilassa ovat otollisia tautien leviämiselle.

Suurin osa sairastaa mahataudin kotona, mutta päivystykseen hakeutuvien riskiryhmään kuuluvien potilaiden kuten lasten, vanhusten ja raskaana olevien kohdalla mietitään sairaalahoidon tarvetta. Kumpulaisen mukaan vatsatautiin sairastuneita vanhuksia on ollut päivittäin osastolla hoidossa.

Mahatautia on nyt kovasti liikkeellä, mutta silti Kumpulainen ei pidä tilannetta poikkeuksellisena.

”Joka vuosi tulee aina esiintymisryppäitä. Vuosittain tämän saman asian kanssa painitaan.”

Mahatautia on sairastettu eri puolilla maata, mutta esimerkiksi Tampereen ja Joensuun terveyskeskuksissa ei ole koettu vatsatautiryppäitä. Myös flunssatilanne on tavanomainen.

”Nyt kysellään punkeista. Aina tietenkin jollakin on myös mahatauti ja aina jollakin on myös flunssa”, sanoo vastaanottotoiminnan apulaisylilääkäri Sari Torkkeli Tampereelta.

Kesä on tartuntatautien osalta talvea rauhallisempaa aikaa. Flunssaepidemioiden huiput ovat vuodenvaihteen jälkeen.

”Kesäisin ihmiset ovat enemmän ulkona. Kun paljon ihmisiä on sisätiloissa, virukset pystyvät paremmin leviämään”, sanoo johtava ylilääkäri Leena Timonen Joensuun terveyskeskusta.

Norovirus voi vaania rannalla

Kesällä puolestaan vatsataudin aiheuttajat voivat levitä esimerkiksi uimaveden välityksellä. Kesällä 2014 yli tuhat uimaria sairastui vatsatautiin Tampereella noroviruksen saastuttamasta uimavedestä.

Kesällä myös ruuasta saatujen vatsatautien riski kasvaa, jos elintarvikehygieniasta ei pidetä huolta lämpimässä säässä ja vaatimattomissa mökkiolosuhteissa.

Kumpulaisen mukaan myös kesäfestareilla ruokaperäisten tautien riski on korkeampi, kun syödään ”riskiruokia”, paljon ihmisiä on liikenteessä ja käsien pesumahdollisuudet ovat huonommat.

”Hyvällä käsihygienialla näitä molempia tauteja flunssaa ja vatsatautia ehkäistään. Saippuapesu on tärkeää ympäri vuoden”, Kumpulainen sanoo.

Uimarannoilta tarttuvat taudit olisivat suurimmaksi osaksi ehkäistävissä, jos uimarit noudattaisivat muutamaa yksinkertaista hygieniaohjetta.

Erikoissuunnittelija Outi Zacheus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) toteaa, että suurimman epidemiariskin aiheuttaa norovirus. Vatsatautia aiheuttava norovirus leviää ihmisen kautta, joten jos epidemia alkaa, virus on tullut rannalle todennäköisimmin jonkun uimarin mukana.

Suomessa oli laajoja uimarannoilta levinneitä norovirusepidemioita kaksi vuotta sitten.

”Taudinaiheuttajien määrää saadaan selvästi hillittyä, jos ihmiset käyttäytyvät oikein. Muutama perusohje riittää: ei tulla sairaana rannalle, pestään kädet vessassa käymisen jälkeen, ei ulosteta veteen”, Zacheus sanoo.

Zacheuksen mukaan suomalaiset rannalla kävijät ovat pääsääntöisesti valveutunutta väkeä ja noudattavat hygieniaohjeita, mutta parantamisen varaakin on.

”Norovirus on ulosteperäinen ja jostain se on uimavesiin päässyt. Voi olla, että pienelle lapselle on käynyt vahinko tai vauvan peppua on pesty rantavedessä. Tällaisista tilanteista virus saattaa lähteä leviämään.”

Norovirus voi levitä uimarannoilla sekä veden että esimerkiksi likaisten wc-pintojen välityksellä. Virus säilyy hengissä vedessä useita päiviä, todennäköisesti jopa viikon.

Norovirukset aiheuttavat rannoilla enemmän tartuntoja kuin muut taudinaiheuttajat. Jos rannalla on paljon lintuja, niiden ulosteiden kautta saattaa levitä kampylobakteeria, mutta se on Zacheuksen mukaan selvästi norovirusta pienempi riski.

”Kampylobakteeritartuntoja ei juuri ole uimaveden välityksellä tullut. Jokunen yksittäinen epäily on joskus ollut, mutta ei epidemioita. Tietysti silti kannattaa katsoa, ettei nyt aivan lintuparven keskeltä lähde uimaan.”

THL ja Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) ovat antaneet kunnille ohjeet epidemioiden ennaltaehkäisyyn ja hillitsemiseen. Ohjeissa korostetaan sitä, että epidemiaepäilystä on ilmoitettava heti epidemiailmoitusjärjestelmään. Myös uimarannan käyttäjiä on varoitettava epidemioista.

Korjaus 27.6. kello 10.30. Jutussa kirjoitettiin alun perin virheellisesti, että vatsatautiepidemia oli Silja Serenadella. Se oli Silja Symphonylla.

Näin ehkäiset tartunnat uimarannalla

Pese kädet huolellisesti wc:ssä käynnin jälkeen.

Jos olet sairastanut vatsataudin, pidä parin päivän varoaika ennen rannalle menemistä.

Älä vaihda lapsen vaippaa tai pese lapsen pyllyä rantavedessä.

Älä niele uimavettä. Pintavesi ei ole koskaan juomakelpoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat