Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan uusi puoluesihteeri lukee Financial Timesia, soittaa klassista ja on saanut politiikassa vain voittoja

Vasta valitun puoluesihteerin Jouni Ovaskan habitus ei vastaa perinteistä mielikuvaa ykköspolitrukista. Enemmänkin hän muistuttaa imagokonsulttia.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Keskustan kaikkien aikojen nuorin puoluesihteeri Jouni Ovaska on myös taitava klassisen musiikin pianisti. Haastattelussa hän antoi näytteen Oskar Merikannon sävelkuluista.
Keskustan kaikkien aikojen nuorin puoluesihteeri Jouni Ovaska on myös taitava klassisen musiikin pianisti. Haastattelussa hän antoi näytteen Oskar Merikannon sävelkuluista. Kuva: Markus Jokela / HS

Hämeenkyröläinen opettaja Jouni Ovaska, 29, sai ennen keskustan puoluesihteerivaalia Seinäjoella ystävän neuvon: ”Jospa pukeutuisit vähän löysempään pukuun.”

Ovaskaa neuvo nauratti, mutta timmisti istuva puku jäi päälle.

Ja silti hänet valittiin viikko sitten keskustan puoluesihteeriksi. Finaalissa haastaja Mari Kokko jäi tosin vain karvan verran taakse.

Puoluesihteerin päätehtävä on pyörittää puoluekoneistoa. Puheenjohtaja johtaa taas politiikkaa.

Totta puhuen Ovaskan habitus ei oikein vastaa perinteistä mielikuvaa ykköspolitrukista. Enemmänkin hän muistuttaa Vallan linnake- televisiosarjan ”spin doctoria”, Kasper Juulia, imagokonsulttia.

Ovaska ei arviota hyväksy.

”En ole taustasuhmuroija. Olen politiikan tekijä ja sitä paitsi hyvä rakentamaan kompromisseja.”

Ovaska on uuden ajan keskustapoliitikko. Hän asuu Helsingissä ollessaan Punavuoressa, haluaa lukea aamulla Financial Timesia, käy kuntosalilla, viihtyy pubissa ja soittaa myös taitavasti pianoa, klassista musiikkia.

Kuntavaaleissa Ovaska oli Hämeenkyrön ääniharava ja nousi suoraan kunnanhallituksen johtoon. Eduskuntavaaleissa hän jäi niukasti varalle.

”Toisissa sitä vetovoimaa ja luontaista karismaa on ja toisissa ei. Ovaskalla on”, luonnehtii keskustavaikuttaja uutta puoluesihteeriä. Ovaska ei tunnustaudu punamullan tai porvariyhteistyön kannattajaksi. Hän ei pidä liioin jakolinjasta maalainen tai kaupunkilainen.

”Olen keskustalainen. Vaalit ja hallitusohjelma ratkaisevat, minkälaiset yhdistelmät parhaiten toimivat.”

Ilmaisu ”kepu pettää aina” ei Ovaskalle ihan maistu.

”Ei keskusta petä sen enempää kuin muutkaan”, hän sanoo.

Ovaska muutti edeltäjänsä, Timo Laanisen työhuoneeseen heti valintansa jälkeen. Ovaskan ensimmäinen työ oli allekirjoittaa kymmeniä kultaisien ansiomerkkien saajien kunniakirjoja.

”Minulle sanottiin, että tuohon nimi, ja siitä se lähti.”

Työhuoneessa ruusut olivat vielä loppuviikosta tuoreet ja onnittelusähkeet siististi esillä.

Antti Rinne, PAM, Liisa Hyssälä, Apteekkariliitto, Tampereen pormestari”, hän luettelee. Hallituskumppaneilta ei ollut vielä onnitteluja tullut.

Laanisen jäljiltä seinillä on entisen opetusministerin Marjatta Väänäsen (kesk) muotokuvana Juhani Palmun taulu, ehkä vaalirahakohusta muistuttamassa.

”Väänäsen taulu jää. Väänänen symbolisoi sivistysliikettä, tärkeintä syytä, jonka takia keskustaan 16-vuotiaana liityin.”

Kodinperuna politiikka ei tullut. Autonkuljettaja-isän suku on tosin keskustataustainen, vakuutusvirkailija-äidin puolella on demarijuuria.

Opiskeluvuodet imaisivat politiikkaan täysillä. Tampereen ylioppilaskunnan edustajistoon Ovaska valittiin äänikuninkaana.

”Aika hauskaa, läpi meni kaksi keskustalaista. Minut valittiin edustajiston varapuheenjohtajaksi, ja kollega sai hallituspaikan.”

Ovaska sanoo myös olevansa suku- ja kaverirakas, hyvä verkostuja pienestä pitäen.

”Äiti sanoi, että viittätoista kaveria enempää ei saa juhliin kutsua.”

Keskustanaiset ovat nurisseet naisten osuuden kutistumisesta puolueen johdossa Katri Kulmuniin. Konkari Sirkka-Liisa Anttila on väläyttänyt jopa naiskiintiötä.

”En kannata kiintiöitä. Sitä paitsi puoluevaltuustomme on puolueista toiseksi naisvaltaisin”, Ovaska sanoo.

Puoluekenttä odottaa Ovaskalta paljon: ”Keskusta on tuotava isoihin kaupunkeihin. Jos siinä ei onnistuta, keskusta ei ole jatkossa näin iso puolue”, yksi keskustavaikuttaja sanoo.

Ovaskan tavoite on saada Helsingistä alkuun läpi kaksi kansanedustajaa.

”Äänestäjäpotentiaaliahan keskustalla on vaikka kuinka. Vaalityö vaatii kaupungeissa kuitenkin paljon enemmän rahaa. Keskusta on haastaja.”

Ovaska kiinnittäisi huomiota esimerkiksi pääkaupunkiseudun asumisen kalleuteen.

”Pitäisi selvittää, miten asumisen tukijärjestelmät vaikuttavat hintoihin. Pitäisi varmistaa, että tuet eivät valu omistajien taskuun.”

Ovaska mainitsee yhdeksi politiikan oppi-isistään varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk), jonka erityisavustajana hän on toiminut.

”Meitä kiinnostavat samat asiat: sote, kunnat, talous ja Eurooppa.”

Sote-töihin hän patistaakin koko maata.

”Uudistus on tehtävä kunnolla, silläkin riskillä, että aikataulu venyisi. Työ on aloitettava nyt vauhdilla maakunnissa ja tulevilla sote-alueilla.”

Mistä Ovaska sitten unelmoi?

”En unelmoi urasta, vaan hyvästä elämästä. Haluan mennään nukkumaan hyvällä mielellä ja herätä aamulla hyvällä mielellä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat