Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais-kiinalainen elatusapukiista Helsingin käräjäoikeudessa – oikeus selvitteli Pekingin kustannustasoa

Suomalainen isä määrättiin maksamaan kiinalaisen naisen kanssa syntyneelle lapselle 300 euroa kuussa.

Kotimaa
 

Helsingin käräjäoikeus joutui ottamaan kantaa Pekingin elinkustannuksiin erikoisessa riidassa, jossa oli kyse suomalaisen miehen ja kiinalaisen naisen yhteisen lapsen elatuksesta.

Lapsi sai alkunsa, kun sekä isä että äiti työskentelivät Suomen suurlähetystössä Pekingissä. Kuusikymppinen isä sai jo alkuvaiheessa tietää kolmikymppisen naisen raskaudesta.

Mies kiisti isyytensä, joten isyys vahvistettiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä tammikuussa 2015. Lapsi oli tällöin yli vuoden ikäinen. Isyys varmistettiin dna-testillä.

Edes isyyden vahvistamisen jälkeen isä ei suostunut maksamaan elatusapua lapselle. Äidin vaatimuksiin hän vastasi tekemällä naisesta rikosilmoituksen kiristyksestä.

Lopulta äiti vei elatusapukiistan käräjille. Isä kiisti kanteen ja katsoi, että nainen halusi vain saada isän maksumieheksi ilman, että isä saa mitään vanhemman oikeuksia.

Isän mukaan hänelle ei ole esitetty mitään selvitystä lapsen tämänhetkisistä oloista tai ylipäänsä siitä, elääkö lapsi. Elatusavulla ei ole tarkoitus rikastua, isä totesi.

Valmisteluistunnossa isä kuitenkin ilmoitti, että hän suostuu maksamaan sata euroa kuukaudessa.

Äiti vaati, että elatusavuksi vahvistetaan lapsen iästä riippuen noin tuhat euroa kuukaudessa. Käräjäoikeus luonnehti äidin vaatimuksia poikkeuksellisen suuriksi.

Isän mukaan äiti voisi tinkiä elintasostaan. Naisen ei ole pakko asua kalliilla suurlähetystöalueella, eikä lapsi tarvitse omaa lastenhoitajaa, vaan voi mennä päiväkotiin. Vaihtoehtoisesti Pekingiin saa länsimaisen au pair -tytön reilulla sadalla eurolla kuussa, kun lastenhoitajan kulut ovat noin 540 euroa, isä ehdotti.

Oikeudessa kiisteltiin siitä, paljonko elinkustannukset ovat Kiinassa. Isän mukaan kustannukset ovat vain noin kolmanneksen Suomen kustannuksista. Äiti taas huomautti, että Peking on paljon kalliimpi kuin Kiina keskimäärin, joten kustannukset ovat noin 80 prosenttia Suomen kustannuksista.

Lisäksi selviteltiin äidin ja isän elatuskykyä. Isän elatuskykyä heikentää se, että hän on jäämässä eläkkeelle. Hänellä ei edes ennen sitä ole kovin hyvä elatuskyky.

Laskutoimitusten jälkeen oikeus päätti, että isän on maksettava elatusapua 300 euroa kuussa. Kun hän syksyllä jää eläkkeelle, elatusapu putoaa 250 euroon.

Isä joutuu maksamaan myös rästiin jääneet elatusavut lapsen syntymästä lähtien eli kahden ja puolen vuoden ajalta. Isä vastusti tätä vaatimusta ja piti sitä kohtuuttomana.

Oikeuden mukaan isä oli kuitenkin voinut varautua tilanteeseen, sillä hän tiesi raskaudesta. Isyydestään hän tiesi varmuudella puolitoista vuotta sitten dna-testin valmistuttua. Vaikka isä piti äidin vaatimuksia kohtuuttomina, hän olisi voinut osallistua lapsen elatukseen kohtuullisena pitämällään summalla, oikeus totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat