Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoissairaanhoitoon pääsee taas nopeammin

Eteläkarjalaiset jonottavat hoitoon vähiten, pohjoissavolaiset pisimpään.

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Sairaanhoitopiireistä pitkään jonottaneiden määrä lisääntyi eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.
Sairaanhoitopiireistä pitkään jonottaneiden määrä lisääntyi eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Suomalaiset pääsevät erikoissairaanhoitoon yhä aiempaa paremmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan huhtikuun lopussa vajaa 113 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin.

Heistä vain 953 potilasta eli 0,8 prosenttia oli odottanut hoitoonpääsyä pitkään eli yli puoli vuotta. Valtaosa potilaista pääsi hoitoon puolen vuoden sisällä kuten laki edellyttää.

Pitkään hoitoa odottaneiden määrä oli vähentynyt noin 259:llä viime vuodenvaihteeseen verrattuna.

THL kerää tiedot hoitoon pääsystä kolme kertaa vuodessa. Hoitoonpääsy on nopeutunut selvästi viime vuosina.

”Kesäaikana se aina vähän heikentyy. Yli puoli vuotta hoitoon odottavien määrä on vähentynyt kaiken kaikkiaan Suomessa”, sanoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen THL:sta.

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrä laski eniten Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Siellä on purettu erityisesti silmätautien poliklinikan lääkäripulasta johtunutta ruuhkaa.

Pitkään jonottaneiden määrä lisääntyi eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Valtaosa potilaista odotti pitkään hoitoa silmätautien erikoisalalle. Myös plastiikkakirurgiaan, lastenkirurgiaan ja vatsaelinkirurgiaan jonotettiin pitkään.

Pitkään jonottaneiden määrän kasvusta huolimatta Husin sairaaloihin pääsi hoitoon nopeammin kuin maassa keskimäärin. Husin alueella odotusaika oli keskimäärin 32 vuorokautta.

Nopeimmin hoitoon pääsi Etelä-Karjalassa ja hitaimmin Pohjois-Savossa. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä hoitoon pääsi keskimäärin 24 vuorokaudessa. Lähes yhtä nopeasti, keskimäärin 25 päivässä, hoitoon pääsi myös Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Pisimpään hoitoa odottivat pohjoissavolaiset, joiden jonotusaika oli keskimäärin 54 vuorokautta. Kymenlaaksossa odotusaika oli 51 vuorokautta ja Etelä-Savossa 47 vuorokautta.

Häkkinen on huolissaan, että hoidon tarpeen arviointia toteutetaan sairaanhoitopiireissä eri tavoin. Häkkisen mukaan sitä on ohjeistettu, mutta sairaanhoitopiirien tulkinnat vaihtelevat.

Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin tutkimuksia tai erikoistutkimuksia, ne on toteuttava kolmen kuukauden kuluessa.

Joissakin sairaanhoitopiireissä hoidon tarpeen arviointi tehdään pääosin lähetteen perusteella eikä hoidon tarpeen arviointiin varata erillistä erikoislääkärin vastaanottoaikaa.

Esimerkiksi Husissa oli huhtikuun lopussa vain 64 hoidon tarpeen arviointia odottavaa henkilöä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä heitä oli 5 200.

Mika Ranta / HS
Helsingin Naistenklinikka.
Helsingin Naistenklinikka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat