Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Kiinalainen isoisä ei saa jäädä Suomeen hoitamaan lapsenlapsiaan

KHO vahvisti kielteisen oleskelulupapäätöksen. KHO:n mukaan oleskelun tarkoitus ei olisi ollut työn tekeminen.

Kotimaa
 

Lapsenlastensa hoitajaksi palkattu kiinalainen isoisä ei saa oleskelu- ja työlupaa Suomeen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tyttären perheen kanssa tehdyn työsopimuksen tarkoituksena oli maahantuloa koskevien säännösten kiertäminen. Isoisän oleskelun todellinen syy ei siis olisi ollut työnteko, vaan muu oleskelu Suomessa, KHO päätti.

KHO kuitenkin kumosi isoisälle määrätyn kahden vuoden kiellon tulla Suomeen tai muualle Schengen-alueelle. KHO:n mukaan miehen menettely ei ollut erityisen moitittavaa. Lisäksi hänellä on perhesiteitä Suomeen, koska tytär perheineen asuu maassa.

Isoisän karkotus nousi näkyvästi julkisuuteen, kun Helsingin Sanomat kertoi siitä maaliskuussa 2015. Muiden muassa silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kummeksui sitä ja pyysi asiasta selvitystä Maahanmuuttovirastolta (Migri).

Migrin kielteinen oleskelulupapäätös pysyi voimassa Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa, ja nyt KHO päätyi asiassa samalle kannalle.

KHO huomautti, että lähisukulaiset voivat tehdä keskenään työsopimuksia ja niiden perusteella voidaan myöntää oleskelulupa. Työsuhteen on kuitenkin oltava luonteeltaan normaali eli työntekijän on tehtävä töitä vastiketta vastaan työnantajan johdon alaisena.

Suomessa on sinänsä tavallista, että isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan, KHO totesi. Lapsella on kuitenkin oikeus kunnalliseen päivähoitoon, ja vanhempi voi saada tukea siihen, että hän hoitaa alle 3-vuotiasta lasta kotona.

”Työsopimuksen tekeminen lapsen vanhemman ja isovanhemman välille lasten hoitamisesta ei siten ole tavanomaista eikä työsuhde ole muutenkaan verrattavissa tavanomaiseen työsuhteeseen”, KHO huomautti.

KHO kiinnitti huomiota siihen, ettei isoisä ole työskennellyt lastenhoitajana perheensä ulkopuolella, eikä hänellä ole alan koulutusta. Isoisä ei myöskään tarkkaan osannut kertoa työaikojaan eikä työn sisältöä. Ainakin aluksi oli tarkoitus asua tyttären perheen kanssa.

Isoisä ja tyttären perhe kertoivat, että isoisän hoitoavun tarkoituksena oli parantaa lapsenlasten taitoja kiinan kielessä ja kiinalaisen kulttuurin tuntemusta. Lisäksi isoisä olisi valmistanut kiinalaista ruokaa.

Ajatus isoisän hoitoavusta tuli, kun hän oli vierailemassa tyttärensä perheen luona vuonna 2012. Vävy oli tällöin ehdottanut, että juuri eläkkeelle jäänyt isoisä jäisi hoitamaan tyttärenlasta. Myöhemmin perheeseen syntyi toinen lapsi.

KHO kuitenkin tulkitsi, että isoisän tarkoitus oli oleskella Suomessa muusta syystä kuin työntekoa varten. Tämän takia oleskelulupa on voitu jättää myöntämättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat