Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mönkijäonnettomuuksien määrä kasvanut liki puolella viidessä vuodessa – juhannuksena kuoli kaksi

Juhannuksena sattui ainakin neljä mönkijäonnettomuutta, joissa kuoli kaksi ihmistä. Mönkijäturmissa loukkaantuneiden yleisimpiä vammoja ovat yläraajojen, hartianseudun ja pään vammat.

Kotimaa
 
Pekka Agarth
Mönkijäturmat johtuvat usein kaatumisista. Jos jää mönkijän alle, muutaman sadan kilon painoisen laitteen alta on vaikea päästä pois.
Mönkijäturmat johtuvat usein kaatumisista. Jos jää mönkijän alle, muutaman sadan kilon painoisen laitteen alta on vaikea päästä pois. Kuva: Pekka Agarth
Fakta

Näin ehkäiset mönkijäturmia

 Ajoharjoittelusta ja ajoneuvon hallinnan opettelusta ei ole haittaa. Maastossa mönkijää saa ajaa 15-vuotias, mutta tiellä ajo vaatii mönkijän mallista riippuen henkilöauto-, traktori- tai mopoautokortin.

 Mönkijää kannattaa kokeilla ensin tasaisessa maastossa. Sen kaatumisherkkyys on suuri, sillä akselivälit ovat lyhyet ja painopiste korkealla.

 Käytä ajaessa suojavarusteita, kuten kypärää. Kypärän käyttö on pakollista muuten paitsi korilla tai turvakaarella varustetulla mönkijällä liikkuessa.

 Aja mönkijää vain selvin päin ja ilman ylikuormaa.

 Turvakaaret ja muut koriratkaisut estävät kuljettajaa jäämästä puristuksiin kaatuneen ajoneuvon alle.

Juhannuksen onnettomuustilastoja leimanneet mönkijäturmat ovat olleet viime vuosina kasvussa. Vuonna 2013 tapahtui yli 700 mönkijäonnettomuutta, joissa suurin osa mukana olleista loukkaantui lievästi. Viidessä vuodessa onnettomuuksien määrä oli noussut yli 40 prosenttia.

Vakavasti loukkaantuu vuosittain alle parikymmentä mönkijällä ajajaa. Toissa vuonna tapahtui yhdeksän kuolemaan johtanutta mönkijäonnettomuutta. Eniten mönkijäonnettomuuksien määrä on kasvanut Etelä-Suomessa.

”Mönkijöiden määrä on noussut liikenteessä, ja mönkijäonnettomuuksien määrä ylittää jo moottorikelkkaonnettomuuksien määrän”, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari kertoo.

Juhannuksena kaksi ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti neljässä mönkijäonnettomuudessa. 14-vuotias tyttö loukkaantui vakavasti, kun 17-vuotiaan pojan kuljettama traktorimönkijä ajoi ulos tieltä Vihdissä juhannuksena aamuyöllä ja törmäsi puhelinpylvääseen. Tyttö kuoli vammoihinsa myöhemmin Töölön sairaalassa.

Aatonaattona kuoli myös iäkäs mies, kun hänen kuljettamansa mönkijä suistui pellolta ojaan Merijärvellä ja mies jäi sen alle.

Mönkijällä ei yleensä kolaroida toisten ajoneuvojen kanssa, vaan lähes kaikki onnettomuudet johtuvat Parkkarin mukaan kaatumisista. Jos jää mönkijän alle, muutaman sadan kilon painoisen laitteen alta on vaikea nousta omin päin ylös.

”Mönkijässä ei ole yleensä suojaavaa kehikkoa, eikä se ole välttämättä helppo hallita. Ne ovat ärhäköitä kääntymään ja kun painopiste on korkealla, ne kaatuvat helposti”, Parkkari sanoo.

Yleensä mönkijät on tarkoitettu yhdelle hengelle. Esimerkiksi Vihdin turmassa oli vammoihinsa kuolleen tytön lisäksi myös kaksi muuta matkustajaa.

”Jos mönkijässä on ylikuormaa, sen hallittavuus vaikeutuu.”

Loukkaantumisiin vaikuttaa myös se, etteivät kaikki käytä suojakypärää. Trafin ja Liikennevakuutuskeskuksen selvityksen mukaan mönkijää ajetaan alkoholin vaikutuksen alaisena yleisemmin kuin moottorikelkkaa. Myös suojakypärän käytössä on paljon puutteita.

Alkoholilla epäillään olleen osuutta myös juhannuksena tapahtuneisiin turmiin, jossa mönkijällä ajelleet loukkaantuivat vakavasti. Muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta epäilty 63-vuotias mies suistui tieltä ojaan Jämsässä ja jäi kädestään kiinni mönkijän alle.

Ylivieskassa 1990-luvulla syntynyt nainen loukkaantui vakavasti lennettyään ojaan ajautuneen mönkijän kyydistä. Poliisi epäilee, että nainen ja mukana ollut, lievillä vammoilla selvinnyt mies olivat humalassa. Kummallakaan ei ollut tiettävästi suojakypärää.

”Alkoholi lisää taipumusta riskinottoon. Onnettomuuksiin vaikuttaa myös ajo- ja tilannenopeus”, Parkkari sanoo.

Mönkijäturmissa loukkaantuneiden yleisimpiä vammoja ovat yläraajojen, hartianseudun ja pään vammat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat