Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret kaipaavat tietoa tunteista ja seksistä

Sexpo-säätiön nimettömään palveluun soittavat ovat lähinnä nuoria, jotka kaipaavat tietoa siitä, mikä on normaalia, ja miten ihastusta voisi lähestyä.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Nuoria askarruttaa erityisesti
Nuoria askarruttaa erityisesti Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Seurustelusuhteet ja seksiaktin etenemiseen liittyvät asiat askarruttavat nuoria eniten, kertoo vastaava neuvoja Anna Kolster Sexpo-säätiöstä. Sexpo tarjoaa nimetöntä neuvontapalvelua seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyvissä kysymyksissä netissä ja puhelimitse.

Suurin osa kysymyksistä tulee nuorilta ja koskee ihastumisen tunteita sekä fysiologisia seksiin liittyviä asioita.

”Enimmäkseen kysymykset ovat seurustelusuhteista, ihastumisista ja tunteista, esimerkiksi siitä, miten lähestyä toista. Sitten on konkreettisia kysymyksiä seksistä: mitä tehdään ja miten”, kertoo Kolster.

Kysymyksiä tulee myös sukupuolitaudeista ja mahdollisista raskauksista. Sukupuoli-identiteetti askarruttaa myös monia.

”Nuoret pohtivat paljon sitä, mikä olen ja olenko normaali. Jos vaikka on fantasioita samaa sukupuolta olevasta, onko silloin bi vai mikä? Monet tarvitsevat tukea minuuteen ja seksuaalisuuteen”, Kolster sanoo.

Sexpon neuvontapuhelimeen tulevien puheluiden määrä on Kolsterin mukaan moninkertaistunut lähiaikoina – viikoittain puheluja tulee noin sata. Nettineuvonta on kesän ajan suljettu, mikä osaltaan lisää puheluiden määrää.

Osa puhelinneuvonnan kesän soittoajoista on tarkoitettu nimenomaan nuorille.

Kolster ei ole varma, miksi puheluiden määrä on lisääntynyt, mutta arvelee, että ihmiset ovat alkaneet löytää Sexpon palveluita aiempaa paremmin.

Soittajien kysymyksiin vastaa neuvontatiimissä kolme työntekijää, ja tarvittaessa apuna käytetään muita asiantuntijoita. Vapaaehtoisia neuvojia, terapeutteja ja seksologeja Sexpolla on neljäkymmentä.

”Meidän vahvuutemme on se, että pystyy puhumaan intiimeistä asioista nimettömänä. Netti- tai puhelinneuvonnassa on matala kynnys ottaa yhteyttä, ja monet meille soittaneet tulevat tapaamiseen puhelun jälkeen”, Kolster toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat