Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikea vetää takaisin suosittua lipastomallia Yhdysvalloissa – kolme lasta kuollut lipaston kaaduttua

Kaikissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa korkea lipasto oli seissyt vapaasti ilman seinäkiinnitystä.

Kotimaa
 
Ikea
Ikean Malm-lipasto
Ikean Malm-lipasto Kuva: Ikea

Huonekaluvalmistaja Ikea vetää takaisin miljoonia korkeita lipastoja Yhdysvalloissa ja Kanadassa kuolemaan johtaneen onnettomuuden vuoksi.

Pikkulapsi kuoli Yhdysvalloissa, kun Malm-lipasto kaatui lapsen päälle. Ikea ei ole kertonut onnettomuuden yksityiskohtia. Saman lipaston keikahtamisen vuoksi kaksi kaksivuotiasta menetti henkensä vuonna 2014.

Kaikissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa korkea lipasto oli seissyt vapaasti ilman seinäkiinnitystä. Uutiskanava CNN:n mukaan ongelmia on ollut muissakin Ikean korkeissa lipastomalleissa Yhdysvalloissa, mutta vain Malm-lipastot ovat olleet osallisina kuolemantapauksissa.

Yhdysvaltain kuluttajaturvallisuuskomissio ja Ikea ovat kehottaneet kuluttajia olemaan käyttämättä Ikean lipastoja, jos niitä ei ole kiinnitetty kunnolla seinään. Ohje on koskenut yli 60-senttisiä lasten ja yli 75-senttisiä aikuisten lipastoja.

Vastaavanlaisista onnettomuuksista ei ole raportoitu missään muualla maailmassa. Suomen Ikean viestintäjohtaja Kirsi Gotthardt pitää todennäköisenä, että kyse on kulttuurieroista. Yhtiö on kampanjoinut lipastojen turvallisuuden puolesta eri maissa.

”Suomessa on totuttu siihen, että jos kaapiston mukana tulee seinäkiinnikkeet, niitä käytetään. Yhdysvalloissa kuluttajat toimivat eri tavalla”, Gotthardt sanoo.

Yhdysvalloissa myydyt lipastot ovat pääsääntöisesti samanlaisia kuin Suomessa myynnissä olevat. Myyntivolyymit ovat kuitenkin Yhdysvalloissa valtavat.

Ikealla on tavarataloja 27 maassa. Lipastojen globaalista myynnistä Yhdysvaltain ja Kanadan myynti kattaa kuitenkin noin viidesosan.

Viime vuonna Ikea jakoi myymälöissään Yhdysvalloissa ilmaisia seinäkiinnikkeitä niille, jotka olivat ostohetkellä jättäneet pakkauksen mukana tulleen kiinnityssarjan käyttämättä.

Maanantaina ilmoitettu takaisinveto tarkoittaa sitä, että Yhdysvalloissa ja Kanadassa kuluttajat voivat halutessaan tuoda ostamansa lipaston takaisin myymälään hyvitystä vastaan.

Suomessa Ikea pyysi maanantaina kuluttajia palauttamaan tummaa suklaata, koska tuotteiden sisältämää maitoa ja hasselpähkinää ei ole riittävällä tavalla merkitty pakkaukseen.

Kesäkuun aikana Ikea on Suomessa vetänyt takaisin myös Patrull-turvaportteja turvallisuusriskin vuoksi sekä kutsunut korjattaviksi Frostfri-jääkaappeja ja -pakastimia sähköiskuvaaran vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat