Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän duuman puhemies vaatii yhä Suomelta anteeksipyyntöä Etyj-porttikiellosta – Niinistö: Asia loppuunkäsitelty

Ilkka Kanerva kiistää julkisuudessa levinneet arviot siitä, että puhemies olisi ”läksyttänyt” tai nöyryyttänyt suomalaisparlamentaarikoita.

Kotimaa
 
Niinistö: Putininin kanssa Etyj-asia puhuttu jo halki
Niinistö: Putininin kanssa Etyj-asia puhuttu jo halki
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että Venäjän kanssa viimekesäisen Etyj-kokouksen jälkipuinti on jo käyty. Niinistö sanoi maanantaina Puumalassa keskustelleensa asiat jo presidentti Vladimir Putinin kanssa "poikki ja halki". Venäjän duuman puhemies vaati Suomelta anteeksipyyntöä Moskovassa maanantaina. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Jukka Gröndahl, leikkaus Terhi Liimu.

Pietari/Helsinki.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei halua enää jatkaa keskustelua Venäjän delegaation viimekesäisestä Etyj-kokouksen käännytyksestä.

Puumalassa maakuntavierailulla tiistaina käväissyt Niinistö totesi, että hän on jo puhunut asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

"Olen tämän asian jo osapuilleen vuosi sitten puhunut poikki ja halki presidentti Putinin kanssa", Niinistö vastasi, kun häneltä kysyttiin, pyytääkö Suomi tapahtunutta anteeksi.

Venäjän duuman puhemies Sergei Naryškin vaatii Suomen hallitukselta edelleen anteeksipyyntöä siitä, että hänen pääsynsä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kokoukseen evättiin viime vuonna.

Uutistoimisto Ria Novosti siteerasi Naryškinin esittäneen vaatimuksensa maanantaina, kun hän tapasi suomalaiskansanedustajia Moskovassa. Vierailulle osallistuivat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok), ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) ja eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd).

”Tuolloin, vuosi sitten, Suomen hallitus teki lopullisen päätöksen minun suhteeni. Vuoden aikana en ole saanut Suomen hallitukselta anteeksipyyntöä. Pyydän Suomen parlamentin kansanedustajia välittämään kollegoilleen toimeenpanovallan puolella, että odotan anteeksipyyntöä”, hän sanoi. Suomessa asiasta kirjoitti ensin Ilta-Sanomat.

EU:n pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille ei myönnetty poikkeuslupaa maahantuloon Etyj-kokoukseen, joka järjestettiin viime vuoden heinäkuussa Helsingissä.

Suomessa pakotteiden alaisten venäläispoliitikkojen pyrkiminen kokoukseen tulkittiin koepalloksi, jolla Venäjä testasi pakotteiden rajoja. Porttikiellon takia Venäjä ei lähettänyt kokoukseen valtuuskuntaa lainkaan.

Ilkka Kanerva kiistää julkisuudessa levinneet arviot siitä, että puhemies olisi ”läksyttänyt” tai nöyryyttänyt suomalaisparlamentaarikoita. Kanervan mukaan puhemies kuitenkin heti vierailun alussa kertoi toivovansa Suomen hallitukselta anteeksipyyntöä.

”Puhemies esitti vain Suomen hallituksen suuntaan pyynnön, että asiaa pyydettäisiin anteeksi”, Kanerva sanoo HS:lle.

Kanerva kertoo selittäneensä, että delegaation käännytys johtui EU:n pakotteista.

”Sanoin, että otetaan rauhassa, ja kun pöly on laskeutunut, poltetaan rauhan piippua yhdessä. Tarkoitin siis, että tapahtuneella ei ole maiden välisiin suhteisiin mitään kielteistä heijastusta pidemmän päälle.”

Kanerva kertoo myös oikoneensa Venäjällä levinneitä käsityksiä, että myös Suomi valmistelisi nyt eroa EU:sta Britannian tavoin. Kanervan mukaan käsitys perustui perussuomalaisten nuorten kaavailuihin vaatia myös Suomeen kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

”Heillä oli käsitys, että Suomi tällaista valmistelisi. Onnistuimme tällaisen harhakuvaa välittömästi ja perusteellisesti torjumaan.”

Keskusteluissa venäläisten kanssa puhuttiin Kanervan mukaan muun muassa hiljan annetusta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Venäläiset eivät kommentoineet millään tavoin selonteon suorasanaista Venäjä-arviota.

”Käsittääkseni venäläiset eivät ole reagoineet selontekoon missään yhteydessä.”

GRIGORY DUKOR / Reuters
Venäjän duuman puhemies Sergei Naryškin (vas.) ja presidentti Vladimir Putin Moskovassa 22. kesäkuuta.
Venäjän duuman puhemies Sergei Naryškin (vas.) ja presidentti Vladimir Putin Moskovassa 22. kesäkuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat