Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi pikatesti paljastaa mökkirannan sinilevämyrkyt

Kuluttajakäyttöön tarkoitettu testi on markkinoilla todennäköisesti ensi kesänä.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Sinilevää rantautui viime elokuussa esimerkiksi Helsingin Aurinkolahteen. Aina levä ei kuitenkaan ole näin selvästi havaittavissa.
Sinilevää rantautui viime elokuussa esimerkiksi Helsingin Aurinkolahteen. Aina levä ei kuitenkaan ole näin selvästi havaittavissa. Kuva: Leif Rosas

Kuluttajat saavat todennäköisesti jo ensi kesänä käyttöönsä sinileväpikatestin. Sillä voi tarkistaa, onko esimerkiksi mökkirannan uimavedessä sinilevämyrkkyä.

Sinilevää sisältävässä uimavedessä ei kannata uida, sillä se voi aiheuttaa oireita niin ihmisille kuin lemmikeillekin.

Jos levää on hyvin vähän, sitä on vaikeaa havaita silmällä. Vähäinen sinilevä ei aina aiheuta aikuisille oireita, mutta lapsia tai lemmikkejä ei pitäisi päästää uimaan vedessä, jossa on sinilevää.

Testin ovat kehittäneet Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Turun yliopisto. Testille etsitään parhaillaan kaupallistajaa.

”Neuvotteluja on jo käyty sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Jos neuvottelut sujuvat hyvin, testi on markkinoilla ensi kesänä. En usko, että se ehtii tämän kesän markkinoille”, sanoo tutkija Markus Vehniäinen Turun yliopistosta.

Testiä luonnehditaan helppokäyttöiseksi. Pankkikortin kokoiseen testiin pudotetaan muutama pisara vettä, minkä jälkeen se kertoo tuloksen noin viidentoista minuutin kuluttua.

Turun yliopisto
Testin ruudussa näkyy kaksi viivaa, jos vedessä on sinilevämyrkkyä.
Testin ruudussa näkyy kaksi viivaa, jos vedessä on sinilevämyrkkyä.

Testin näyttöruutuun ilmestyy kaksi viivaa, jos vedessä on sinilevämyrkkyä. Yksi viiva näyttöruudussa kertoo myrkyttömästä vedestä.

Testi tunnistaa yleisimmät sinilevämyrkyt, kuten mikrokystiinin ja nodulariinin.

”Testi kertoo hyvin luotettavasti, jos vedessä on viranomaisten määrittelemien raja-arvojen yli sinilevämyrkkyjä. Se ei sovellu juomaveden testaamiseen, mutta se soveltuu virkistyskäyttöveden testaamiseen”, Vehniäinen kertoo.

Paperipohjainen testi on kertakäyttöinen ja biohajoava. Kehitystyöllä on haluttu vastata kuluttajien tahtoon tarkistaa oman vesistönsä tila nopeasti, edullisesti ja helposti.

”Koska tuote on kertakäyttöinen, sen hinnan täytyy jäädä selkeästi alle kymmenen euron. Yhden testin hinnaksi voisi ehkä tulla muutama euro”, Vehniäinen arvioi.

Tällä hetkellä järvi- ja merivesien sinilevätilanteesta saa tietoa esimerkiksi internetsivulta www.jarviwiki.fi. Sivuilta löytyy myös tietoa muun muassa vesien lämpötiloista.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukinnot ovat runsastumassa.

Turun yliopisto
Pikatesti ei sovellu juomaveden testaamiseen.
Pikatesti ei sovellu juomaveden testaamiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat