Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

16-vuotiaan pojan tuomio vastaantulijan puukottamisesta lieveni Vaasan hovioikeudessa

Hovioikeuden mukaan poika ei tehnyt rikosta vakaasti harkiten. Kyse ei hovioikeuden mukaan ollut viharikoksesta.

Kotimaa
 

Vaasan hovioikeus on lieventänyt alaikäisen pojan saamaa tuomiota satunnaisen vastaantulijan puukottamisesta. Hovioikeuden mukaan poika ei tehnyt puukotusta vakaasti harkiten, joten kyse ei ollut murhasta, vaan taposta. Pojan kahdentoista vuoden vankeusrangaistus aleni yhdeksään vuoteen.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa pojan nuorena henkilönä tehdystä murhasta. Tekoaikaan 16-vuotias poika löi Vaasan keskustassa lokakuussa 2014 puukolla satunnaisesti vastaan tullutta miestä täysin yllättäen kaulaan. Mies kuoli saamaansa vammaan.

Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli viharikos. Romanipoika oli jo pari kuukautta aiemmin uhonnut sosiaalisessa mediassa aikovansa tappaa jonkun. Hän myös ilmoitti tuntevansa vihaa ”teitä suomalaisia” kohtaan. Sen takia käräjäoikeus katsoi, ettei ajatus tappamisesta syntynyt äkillisesti.

Hovioikeus päätyi toisenlaiseen arvioon. Se huomautti, että poika oli kirjoittanut viestit yhden illan ja yön aikana noin kaksi ja puoli kuukautta ennen tekoa. Suurin osa uhkauksista liittyi keskusteluun, jossa myös muut kirjoittajat olivat käyttäneet melko provosoivaa kieltä. Poikaa oli viestittelyssä muun muassa nimitelty.

Viharikosta vastaan puhui myös se, että pojan äiti kuuluu valtaväestöön. Poika oli aiemminkin käyttäytynyt impulsiivisesti, ja rikokset olivat kohdistuneet myös muihin romaneihin.

Hovioikeuden mukaan teon suunnitelmallisuudesta ei myöskään kerro se, että pojalla oli puukko mukanaan. Hänen aiemmista rikoksistaan käy ilmi, että hänellä on tapana kuljettaa puukkoa mukanaan.

Hovioikeus piti kuitenkin tekoa erityisen moitittavana. Teko kohdistui sivulliseen, joka ei omalla käyttäytymisellään antanut mitään aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen.

Rangaistuksen pituutta mitatessaan hovioikeus otti huomioon sen, että poika tuomittiin myös yhdeksästä muusta rikoksesta. Osa näistä oli vakavia. Poika sai tuomion muun muassa kolmesta pahoinpitelystä ja kolmesta laittomasta uhkauksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat