Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäjärjestöt huolissaan nuorten sähkötupakkatrendistä: ”Tupakkateollisuus todella satsaa siihen”

Nuoret suosivat sähkötupakkakokeiluja. Syöpäjärjestöt painottaa, ettei sähkötupakoinnin terveyshaitoista ole riittävästi tietoa.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Syöpäjärjestöjen mukaan osa vanhemmista ostaa lapsilleen sähkötupakkaa.
Syöpäjärjestöjen mukaan osa vanhemmista ostaa lapsilleen sähkötupakkaa. Kuva: Laura Oja / HS

Syöpäjärjestöt on huolissaan nuorten sähkötupakoinnista. Järjestön mukaan nuoret pitävät sähkötupakointia trendikkäänä ja suhtautuvat siihen huolettomasti, vaikka sähkötupakat aiheuttavat terveyshaittoja.

”Sähkötupakoinnin pitkäaikaiskäytön terveyshaitoista saadaan vasta tietoa myöhemmin. Emme voi sanoa, että sähkötupakointi olisi turvallinen valinta, koska sitä ei voi tietää kukaan. Sähkötupakoinnin markkinoinnissa käytetään samoja keinoja kuin aikanaan käytettiin kevytsavukkeissa, jotka myöhemmin kuitenkin todettiin terveydelle vaarallisiksi”, sanoo terveysosaston kehittämispäällikkö Virve Laivisto Syöpäjärjestöistä.

Laiviston mukaan myös osa vanhemmista ostaa nuorille sähkötupakkaa, koska he olettavat sen auttavan eroon tupakoinnista.

”Me haluamme herätellä myös vanhempia. Savukkeita ei kannata korvata toisella tuotteella, joka aiheuttaa riippuvuutta ja terveyshaittoja. Parempi olisi vain hengittää tavallista ilmaa.”

Nuorten säännöllinen sähkötupakointi on kokeiluja ja epäsäännöllistä polttelua vähäisempää. Moni nuori pitää sähkötupakointia tyylikkäänä ja sähkösavukkeita käytetään esimerkiksi bileissä.

”Sähkötupakoinnin markkinointi on voimakasta ja sitä suunnataan nuorille. Tupakkateollisuus todella satsaa siihen”, Laivisto sanoo.

Syöpäjärjestöjä arveluttaa myös uusi tupakkalaki sähkötupakoiden osalta. Siirtymäajan jälkeen sähkötupakat tulevat myyntiin tavallisiin kauppoihin muiden savukkeiden tapaan. Ostoikäraja on 18 vuotta.

Myöhemmin myös makuaineet tupakoista poistetaan ja nikotiininesteiden nettikauppa tulee kielletyksi.

”Sähkötupakoiden myyminen kaupoissa helpottaa niiden saatavuutta. Hyvää on kuitenkin se, että uuden lain myötä tupakointikiellot voivat koskea myös sähkötupakointia”, Laivisto pohtii.

Laura Oja / HS
Uusi tupakkalaki tuo sähkötupakat myyntiin päivittäistavarakauppoihin.
Uusi tupakkalaki tuo sähkötupakat myyntiin päivittäistavarakauppoihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat