Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa suosia pieniä tuottajia sote-uudistuksessa

Sote-uudistuksen keskeisten lakiesitysten pitäisi valmistua tällä viikolla.

Kotimaa
 
Milla Takala / Lehtikuva
Lääkäri tutkii potilaan korvaa terveysasemalla Helsingissä.
Lääkäri tutkii potilaan korvaa terveysasemalla Helsingissä. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva
Tästä on kyse

Maakunnat vastaavat terveyspalveluista

 Sote-uudistus siirtää vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä kunnilta 18 maakunnalle vuoden 2019 alusta.

 Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja turvata yhdenvertaiset julkiset palvelut kaikille koko maassa.

 Samalla kustannusten kasvua pitäisi hillitä kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä.

Tällä viikolla pitäisi valmistua nippu lakiesityksiä, jotka vievät sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta (sote) eteenpäin. Takaraja on siirtynyt kevään aikana monta kertaa, mutta nyt kesäkuun lopun määräajassa pysytään, hallituslähteistä vakuutellaan.

Hallituksen pitäisi samalla tehdä poliittinen linjaus siitä, millainen valinnanvapausmalli uudistukseen lopulta tulee. Sitä koskeva lakiesitys valmistuisi syksyllä.

Hallituspuolueiden välillä on kädenvääntöä siitä, edetäänkö asiakkaan valinnanvapaudessa professori Mats Brommelsin selvitysryhmän suosituksen pohjalta.

Kokoomus olisi valmis toteuttamaan laajemman valinnanvapauden, joka tarjoaisi varsinkin pienille toimijoille paremmat mahdollisuudet osallistua julkisten palvelujen tuotantoon. Pienten tuottajien asema on tärkeä myös muille hallituspuolueille.

Hallitus on jo aiemmin linjannut, että asiakkaan valinnanvapaus tulee pääsääntönä peruspalveluihin, mutta erikoistason sosiaali- ja terveydenhuoltoon vain soveltuvin osin.

Brommelsin ryhmä suositteli toukokuussa, että jatkossa asiakas valitsisi sosiaali- ja terveyskeskuksen, joka voisi olla julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin, kuten järjestön, ylläpitämä.

Esitystä on arvosteltu siitä, että tuottajien pitäisi silloin olla melko suuria toimijoita, jotta ne kykenisivät tarjoamaan kaikki palvelut. Pienet tuottajat voisivat kuitenkin verkostoitua tai ostaa osan palveluista alihankkijoilta.

Selvitysryhmän aiemmin esittämistä vaihtoehdoista laajimman valinnanvapauden toteuttaisi hoitotiimi, johon voisi kuulua esimerkiksi omalääkäri, sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Tämä vastaisi pitkälti perinteistä perhelääkärimallia, jollainen on monissa Länsi-Euroopan maissa.

Järjestämisvastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta 18 maakunnalle, mutta maakuntien itsehallinto on joutumassa tiukkaan valtion ohjaukseen.

Valtion ohjausta vahvistetaan, koska viime kädessä vain valtio pystyy turvaamaan kaikille kansalaisille perustuslain takaamat yhdenvertaiset palvelut. Sote-palvelujen saatavuudessa ja myös hoitotuloksissa on nyt suuret erot eri puolilla maata.

Maakunnat saisivat rahoituksensa valtion verotuloista. Suunnitelmien mukaan maakunnat kävisivät vuosittain valtion kanssa neuvottelut budjetistaan sekä toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta.

Lakimuutokset luovat uudet raamit palvelujen uudistamiselle, mutta keskeisintä on lopulta toimintatapojen muutos. Se ratkaisee, paranevatko palvelut ja kyetäänkö samalla hillitsemään kustannusten kasvua.

Parempi tuottavuus ja kustannustehokkuus vaativat myös uudenlaisia laatu- ja vaikuttavuusmittareita. Uudistus tuo palveluihin isoja muutoksia, joiden toteutus vie vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat