Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäikö opiskelupaikka haaveeksi? Tällaisia ovat nuorten vaihtoehdot

Moni opintoihin hakeva nuori joutuu pettymään yhteishaun jälkeen. Ohjaamoissa tulevaisuutta mietitään yhdessä.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Emilia Kangasluoma / HS
Työelämävalmentaja Katja Mannerström neuvoo nuoria Kampin Ohjaamossa.
Työelämävalmentaja Katja Mannerström neuvoo nuoria Kampin Ohjaamossa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Joka kymmenes nuori jäi ilman lukio- tai ammattikoulupaikkaa kevään yhteishaussa. Yli 7 000 hakijaa, joista suuri osa on peruskoulun päättäneitä, joutuu nyt pohtimaan kysymystä, mitä seuraavaksi?

Korkeakoulujen yhteishaun tulokset selviävät kaikille hakijoille viimeistään heinäkuun ensimmäisenä päivänä, mutta hakijoiden kannalta näkymät ovat toiseen asteen koulutusta synkemmät. Vuonna 2014 vain joka kolmas korkeakouluun hakenut aloitti opiskelun.

Jos huomaa jääneensä ilman opiskelupaikkaa, tulevaisuutta ei tarvitse pohtia yksin.

Esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitsee nuorille tarkoitettu matalan kynnyksen palvelupiste Ohjaamo. Sieltä nuori saa apua silloin, kun hän sitä tarvitsee. Ohjaamoon tullaan vapaaehtoisesti ja sinne tuleminen on helppoa – riittää, kun astuu ovesta sisään. Voi myös soittaa tai lähettää tekstiviestin.

Suurin osa Ohjaamoista avasi ovensa viime vuonna. Nyt niitä on lähes 40 paikkakunnalla Turusta Rovaniemelle.

Kun yhteishaun tulokset alkoivat selvitä koulupaikkaa hakeneille, Kampin Ohjaamon palvelupuhelin alkoi piristä.

Ohjaamossa työskentelevä työelämävalmentaja Katja Mannerström kertoo, että yhteishaun tulosten ilmoittamisen jälkeen monet nuoret tulivat ovesta sisään tulospaperit käsissään.

”He ovat huolestuneita omasta tulevaisuudestaan”, sanoo Mannerström.

Kampin Ohjaamoon tulevat ilman opiskelupaikkaa jääneet ovat usein lukiosta valmistuneita. Peruskoulun jälkeen ilman jatko-opintopaikkaa olevat saavat yleensä puhelinsoiton muulta taholta ja heitä ohjataan automaattisesti.

Ohjaamot eivät suinkaan ole tarkoitettu vain koulutusta kaipaaville. Niihin voivat hakeutua esimerkiksi työttömät, mielenterveysongelmista kärsivät ja taloudellista tukea tarvitsevat nuoret.

Ohjaamot ovat osa nuorisotakuun toteutusta.

Vuonna 2013 voimaan tulleen nuorisotakuun mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle on tarjottava työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikkaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta.

Vuonna 2014 Valtiontalouden tarkastuslaitos ilmoitti, että taloustaantuma vaikutti nuorisotakuuseen. Ensimmäisen vuoden jälkeen nuorisotyöttömyys oli yhä kasvussa.

Ohjaamo-toiminnan aloittaminen oli Ohjaamoja koordinoivan Kohtaamo-hankkeen projektipäällikön Pasi Savonmäen mukaan ehdottomasti nuorisotakuun vauhdittamista.

Nyt näyttäisi siltä, että pirstoutunut palvelutarjonta on saatu saman katon alle onnistuneesti.

Savonmäen mukaan Ohjaamojen asiakkaille tehty palautekysely antaa toiminnalle kiitettävän arvosanan.

Ohjaamon löytäneet nuoret ovat siis saaneet apua huoliinsa.

Palvelutarjonta on ollut luukkujen viidakko, jossa nuori on joutunut hakemaan apua eri tahoilta elämän eri vaikeuksiin, menemään niin sanotusti luukulta luukulle.

”Tähän Ohjaamo on vastaus”, kertoo Nuorisotutkimusseuran tutkija Matilda Wrede-Jäntti.

Ohjaamoissa työskentelee eri alojen ammattilaisia, jotka ratkovat yhdessä nuorten pulmia.

Ne voivat olla kysymyksiä hakemuksista, avun tarvetta työnhaussa tai vain keskustelun tarvetta.

”Oli se asia mikä tahansa, pyrimme siihen tässä talossa vastaamaan”, sanoo Katja Mannerström.

Ilman opiskelupaikkaa jääneille järjestetään lähiviikkoina tapahtumia useimmissa Ohjaamoissa. Niissä voi kuulla erilaisista koulutuksen vaihtoehdoista ja työpaikoista.

Jos yhteishaku ei tuottanut opiskelupaikkaa, mahdollisuuksia on yhä.

”Ei ole yhtään myöhäistä. Vielä on tulossa paljon hakuja”, sanoo Mannerström.

 

Tausta: Vaihtoehtoja peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen jälkeen

Kymppiluokka: Jos peruskoulun jälkeen keskiarvo ei riitä haluttuun kouluun, voi hakeutua kymppiluokalle korottamaan arvosanojaan. Opintoihin sisältyy myös työelämään tutustumista ja ammattiin valmentavia opintoja. Kymppiluokka kestää yhden lukuvuoden ajan.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus: Lukuvuoden kestävässä koulutuksessa kokeillaan eri aloja, ja koulutuksen aikana saadaan valmiuksia ammatillisiin perustutkintoihin hakeutumiseen.

Maahanmuuttajille tarkoitettu lukioon valmentava koulutus: Koulutus on tarkoitettu sellaisille ihmisille, joilla ei ole vielä riittäviä valmiuksia suoriutua lukio-opinnoista. Vuoden kestävän koulutuksen tärkein sisältö on suomen kielen opiskelu.

Nuorten työpajat: Nuorten työpajoissa tehdään erilaisia töitä ja syvennetään kiinnostusta tiettyyn ammattiin. Pajoista saa tukea työn tai opiskelupaikan hakemiseen.

Lisähaku ja täydennyshaut: Oppilaitokset hakevat yhä oppilaita vapaaksi jääneille paikoille. Lisäksi heinäkuun alussa vapautuu täyttämättömiä paikkoja.

Varasijat: Toisen asteen koulutuksen jälkeen kaikki eivät ota korkeakoulupaikkaa vastaan, jolloin varasijoilta saattaa päästä sisään vielä pitkänkin odottelun jälkeen. Oppilaitoksiin kannattaa soittaa ja selvittää tilannetta.

Avoin yliopisto: Avoin yliopisto on hyvä vaihtoehto, jos aikoo pyrkiä tietylle alalle uudestaan seuraavana keväänä. Avoimessa voi kerryttää opintopisteitä, jotka hyväksiluetaan, kun opiskelupaikka vihdoin irtoaa. Opintoja suoritetaan usein yhdessä yliopisto-opiskelijoiden kanssa.

Avoin AMK: Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskellaan iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta eri alojen ammattikorkeakouluopintoja. Opintoja voi suorittaa päivisin, iltaisin, viikonloppuisin tai verkko-opintoina.

Opistot: Suomi on täynnä erilaisia opistoja, joissa voi opiskella vaikka kokopäiväisesti jotain tiettyä alaa. Opistot valmistavat usein seuraavaa pääsykoetta varten.

Välivuosi ilman opiskelua: Välivuosi on loistava mahdollisuus kokea uutta, löytää kiinnostuksen kohteita ja tienata rahaa opiskelijaelämää varten.

 

Tutkija: ”Ei tässä vielä kannata hermoilla”

Nuorisotutkimusseuran ja THL:n tutkijan, valtiotieteiden tohtorin Matilda Wrede-Jäntin mukaan nuorten on saatava etsiä itseään, sillä harva nuori tietää alle 20-vuotiaana, mikä hänestä tulee isona.

Jos jäi ilman opiskelupaikkaa ja haettu ala ei ollut juuri sitä, mitä tietää haluavansa, voi Wrede-Jäntin mukaan olla hakeutumatta ohjaukseen ja miettiä rauhassa, mitä tulevaisuudelta haluaa.

Niin kauan kuin nuorella on järkevältä tuntuva elämänsisältö, tuntee kehittyvänsä ja kuuluu johonkin porukkaan, en näe ongelmaa, kertoo Wrede-Jäntti.

Nuori voi löytää elämänsisältöä ja kehittymisen tunnetta esimerkiksi rullalautailusta.

Joskus päivärytmi voi joksikin aikaa muuttua siten, että valvotaan myöhään ja nukutaan pitkään. Ei kannata hätääntyä, sillä tulevaisuus on nurkan takana.

”Se on ihan ok, että on tuollainen vaihe, jos vain viihtyy itsensä kanssa eikä aiheuta harmia muille”, sanoo Wrede-Jäntti.

Jos kuitenkaan ei ole tyytyväinen itseensä tai ajattelee olevansa luuseri, kun ei saanut opiskelupaikkaa, on hyvä miettiä hakeutumista ohjaukseen.

”Ohjaamo on hyvä paikka tällaiselle. Saa tulla asialla kuin asialla. Sen ei tarvitse liittyä työttömyyteen tai toimeentulotukeen, vaan voi olla yhtä hyvin asumisjuttuja tai jotain muuta.”

Korkeakouluihin tulleet ensikertalaiskiintiöt eivät saa Wrede-Jäntiltä kannatusta. Hänen mukaansa kiintiöt eivät edesauta valmistumista, vaan lisäävät paineita sille, että nuoren on tiedettävä heti, mitä haluaa.

”Nuoruushan on nimenomaan kasvamista, etsimistä ja kokeilemista. Näkisin paljon mieluummin yhteiskunnan, joka antaisi mahdollisuuden kokeilla, häpeämättä epäonnistua ja sitten kokeilla uudestaan.”

Wrede-Jäntin mukaan tiettyyn ammattiin voi päätyä sattumien kautta, eikä rationaalisilla valinnoilla välttämättä ole vaikutusta siihen, minne päätyy.

”Kyllä me kaikki aikuiset helposti jälkeenpäin järkeillään, että miksi minusta tuli juuri tämä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat