Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT selvitti ensimmäistä kertaa, kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä Suomessa

Kaksikerroksisessa rakennuksessa kahdella lämpöpumpulla katetaan jopa 90 prosenttia lämmöntarpeesta.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Ilmalämpöpumput toimivat ottamalla lämpöä ulkoilmasta ja lämmittämällä huoneilmaa.
Ilmalämpöpumput toimivat ottamalla lämpöä ulkoilmasta ja lämmittämällä huoneilmaa. Kuva: Rio Gandara / HS

Teknologian tutkimuskeskus VTT tiedottaa pystyneensä ensimmäistä kertaa luotettavasti määrittämään ilmalämpöpumpun energiansäästöpotentiaalin Suomen olosuhteissa.

VTT:n mukaan ilmanlämpöpumppujen avulla voidaan säästää 35–40 prosenttia sekä uusien että vanhojen talojen lämmöntarpeesta.

VTT tutki ilmalämpöpumppujen energiankulutusvaikutusta vanhoissa, uusissa ja tulevissa lähes nollaenergiapientaloissa. Tarkastelussa huomioitiin VTT:n mukaan yksityiskohtaisesti lämpöpumppujen ja rakennusten ominaisuudet.

Rakennuksen tilojen ja ilmanvaihdon lämmöntarpeesta katettiin yhdellä lämpöpumpulla 40–60 %. Kaksikerroksisessa rakennuksessa kahdella lämpöpumpulla katettiin noin 90 prosenttia lämmöntarpeesta.

”Ilmalämpöpumppuja myydään vuosittain noin 50 000 kappaletta, mikä kertoo siitä, että kuluttajat ovat jo havainneet niiden tehokkuuden, asumisviihtyvyyden lisääntymisen ja kannattavuuden. On todella tärkeää, että tämän yhteisprojektin tuloksena saatiin säästöille laskentamalli sekä luotettavat ja hyvät tulokset käytettäväksi myös tulevissa rakentamisen määräyksissä”, kertoo Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Sulpun tilastojen mukaan Suomessa on yli 550 000 ilmalämpöpumppua. Niiden lukumäärä on kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja kasvu jatkuu yhä. Ilmalämpöpumppujen osuus Suomen koko rakennuskannan energiansäästöpotentiaalista on 3 terawattituntia, mikä on 5 prosenttia Suomen asuinrakennusten lämmityksestä.

Ilmalämpöpumppuja asennetaan pääasiassa sähkö- ja öljylämmitteisiin pientaloihin, ja niitä käytetään pientaloissa yleisesti täydentävänä lämmitysjärjestelmänä. Näiden pumppujen vaikutus hiilidioksidipäästövähennyksiin on noin 0,7 megatonnia.

Ilmalämpöpumput ottavat lämpöä ulkoilmasta ja lämmittävät huoneilmaa. Ilmalämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä, eikä sitä liitetä vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään. Sen rinnalle tarvitaan päälämmitysjärjestelmä, joka käyttää yleensä sähköä, öljyä tai puuta.

VTT toteutti tutkimushankkeen maaliskuun 2015 ja toukokuun 2016 välisenä aikana. Hanketta rahoittivat ympäristöministeriö ja Suomen lämpöpumppuyhdistys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat