Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallinto-oikeus: Ulkomainen homopuoliso voi olla perheenjäsen ilman parisuhteen rekisteröintiä

Helsingin hallinto-oikeus linjasi homoparin oikeuksia pattitilanteessa, jossa suomalais-gambialainen pariskunta ei voinut rekisteröidä suhdettaan missään.

Kotimaa
 

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan gambialaiselle miehelle on myönnettävä oleskelulupa Suomeen perhesiteen perusteella, vaikka hän ei ole rekisteröinyt parisuhdettaan suomalaisen miesystävänsä kanssa. Lain asettamien esteiden takia pariskunta ei myöskään ole voinut asua yhdessä vaadittua kahta vuotta.

Hallinto-oikeuden päätös linjaa homoparin oikeuksia tilanteessa, jossa pariskunta joutui lainsäädännön takia täydelliseen pattitilanteeseen.

Ulkomaalaislain mukaan Suomen kansalaisen perheenjäsenelle myönnetään oleskelulupa perhesiteen perusteella. Perheenjäseneksi katsotaan muun muassa aviopuoliso tai rekisteröity puoliso. Myös kahden vuoden yhdessä asuminen rinnastetaan avioliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen.

Suomalais-gambialaisella pariskunnalla ei ollut mitään mahdollisuuksia täyttää laissa säädettyjä edellytyksiä.

Gambialaismies yritti kahteen kertaan anoa viisumia Suomeen, jotta pari voisi rekisteröidä suhteensa. Viisumia ei myönnetty, koska päätöksen mukaan ei ollut varmuutta, että mies poistuu maasta viisumin umpeuduttua. Mies haki viisumia myös Etelä-Afrikkaan, jotta parisuhde olisi voitu rekisteröidä siellä. Myöskään sinne ei viisumia myönnetty.

Pariskunta selvitteli mahdollisuuksia siihen, että jonkin maan edustusto Länsi-Afrikassa olisi virallistanut parisuhteen. Pari sai kielteisen vastauksen Britannian ja Yhdysvaltojen Gambian-edustustoista, Saksan Senegalin-suurlähetystöstä ja Suomen Nigerian-suurlähetystöstä.

Pariskunta ei voinut rekisteröidä parisuhdettaan myöskään Gambiassa, sillä homoseksuaalisuus on maassa rikos. Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon mukaan homosuhteesta voidaan tuomita 14 vuotta vankeutta ja toistuvasta homosuhteesta seuraa elinkautinen vankeusrangaistus. Gambian presidentti on lisäksi julkisesti esittänyt kuolemanrangaistusta homoseksuaaleille.

Gambialaismies ei siis saanut viisumia mihinkään maahan, jossa suhde olisi voitu rekisteröidä. Tämän takia hän ei saanut oleskelulupaa Suomeen, joten pari ei voinut asua Suomessa yhdessä myöskään ilman rekisteröintiä. Pariskunta ei liioin voinut asua yhdessä Gambiassa, sillä siellä homoseksuaalisuus on rikos.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon mukaan Maahanmuuttoviraston (Migrin) tulkinta perheenjäsenen määritelmästä tarkoittaa käytännössä sitä, että gambialaismies on eriarvoisessa asemassa seksuaalisen suuntautumisensa perusteella. Tulkinta rikkoo siten yhdenvertaisuuslakia, lausunnossa todetaan.

Helsingin hallinto-oikeus kumosikin Migrin päätöksen.

Hallinto-oikeus huomautti, että pariskunta on seurustellut yli neljä vuotta. Gambiassa tapahtuneen ensitapaamisen jälkeen miehet pitivät tiiviisti yhteyttä muun muassa Skypen välityksellä. He pystyivät tapaamaan vain niin, että suomalaismies matkusti joko Gambiaan tai Senegaliin. Näin tapahtuikin muutaman kerran.

Hallinto-oikeus jatkoi, että miehet hankkivat gambialaismiehelle esteettömyystodistuksen ja hakivat hänelle useaan kertaan viisumia. Tämän takia oikeus piti uskottavana, että he pyrkivät rekisteröimään parisuhteensa ainakin Suomessa ja Etelä-Afrikassa.

Hallinto-oikeus painotti, että sen enempää parisuhteen rekisteröiminen kuin yhdessä asuminenkaan eivät ole voineet toteutua kummankaan kotimaassa.

”Näin ollen on selvää, ettei valittaja ole pystynyt eikä ilman viisumin myöntämistä pysty täyttämään ulkomaalaislaissa säädettyä perheenjäsenen määritelmää”, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan tässä tapauksessa on painava syy poiketa ulkomaalaislaissa säädetystä edellytyksestä, jonka mukaan parin on täytynyt asua yhdessä kaksi vuotta. Oikeus päätyi siihen, että gambialaismies pitää rinnastaa suomalaisen kumppaninsa aviopuolisoksi ja siten perheenjäseneksi. Miehelle on myönnettävä oleskelulupa.

Pariskuntaa avustaneen asianajajan Juha-Pekka Hipin mukaan on ikävää, että alemmat viranomaiset eivät usein osaa itsenäisesti tulkita muuttunutta lainsäädäntöä etenkään ihmisoikeuksien suhteen.

”Turhan usein on taisteltava ja saatava ylemmän tahon tulkinta, että kyllä se laki on nyt muuttunut. Tämä aiheuttaa yksilölle paineita olla esitaistelija, kuten tässä asiakkailleni”, Hippi harmittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat