Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikakertausharjoituslaki voimaan – armeijan käyneet voidaan kutsua välittömästi kertaamaan

Lain muutoksen taustalla ovat muuttuneet uhkakuvat.

Kotimaa
 
Jukka Rasimus / Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö vieraili Puolustusvoimien Kaakko16-harjoituksessa Vekaranjärvellä Kouvolassa 30. toukokuuta.
Presidentti Sauli Niinistö vieraili Puolustusvoimien Kaakko16-harjoituksessa Vekaranjärvellä Kouvolassa 30. toukokuuta. Kuva: Jukka Rasimus / Lehtikuva

Armeijan käyneet voidaan heinäkuun alusta lähtien kutsua välittömästi kertausharjoituksiin. Niin sanottuun pikakertausharjoitukseen voi määrätä enintään 30 vuorokaudeksi kerrallaan.

Päätöksen pikakertausharjoituksista tekee tasavallan presidentti. Asian esittelee puolustusvoimain komentaja ja puolustusministerin tulee olla päätöksenteossa läsnä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti asevelvollisuuslain muutoksen keskiviikkona presidentin esittelyssä.

Lain muutoksen taustalla ovat muuttuneet uhkakuvat.

”Aseellisen voiman käyttöä sisältäneet kriisit ovat viime vuosina tyypillisesti kehittyneet yllättävästi ja nopeasti, usein vain päivien tai viikkojen aikana”, sanoo hallitussihteeri Perttu Wasenius puolustusministeriöstä.

Wasenius korostaa, että niin sanotut pikakertausharjoitukset on tarkoitettu vain poikkeusmenettelyksi.

”Näillä ei miltään osin korvata tavallisia kertausharjoituksia.”

Pääsääntö kertausharjoituksissa edelleen on, että kutsu kertaamaan lähetetään kolme kuukautta ennen harjoitusta. Kutsun lähettää puolustusvoimat.

Kolmen kuukauden määräajasta voidaan Waseniuksen mukaan poiketa vain, jos Suomen turvallisuusympäristössä ilmenevä välttämätön tarve tätä edellyttää.

Pikakertausharjoituksesta saa hakea vapautusta samalla tavoin kuin tavanomaisista kertausharjoituksista. Edellytykset vapautukselle ovat kuitenkin tiukemmat.

Vapautusta voidaan myöntää vain, jos se on asevelvollisen perhe- tai taloudellisten olojen, opintojen loppuun saattamisen tai ammatin harjoittamisen takia välttämätöntä.

Myös kertausharjoitusvuorokausien enimmäismäärät kaksinkertaistuvat nykyisestä. Pikakertausharjoituksia ei lasketa mukaan enimmäismääriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat