Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL: Vanhusten laitoshoitomenot jatkavat laskuaan

Vanhusten palveluasumisen lisääminen ja laitoshoidon vähentäminen ovat muuttaneet palvelujen kulurakennetta koko 2000-luvun ajan.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Vanhusten tehostettu palveluasuminen lisääntyy ja laitoshoito vähenee.
Vanhusten tehostettu palveluasuminen lisääntyy ja laitoshoito vähenee. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Vanhusten ja vammaisten laitoshoidon menot laskevat edelleen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportti. Laskusuuntaus näissä menoissa on jatkunut jo useita vuosia peräkkäin.

Ikääntyneiden ja vammaisten pitkäaikaishoidon menot olivat 2,8 miljardia euroa vuonna 2014. Menoista laitoshoidon osuus oli noin 30 prosenttia.

Ikääntyneiden laitoshoidon menot laskivat noin kymmenen prosenttia ja vammaisten laitoshoidon menot 3,4 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Samaan aikaan vanhusten ja vammaisten kotiin annettavan pitkäaikaishoidon menot nousivat noin 7,7 prosenttia.

Vanhusten pitkäaikaishoidon menoissa heijastuu vanhuspalveluissa tapahtunut muutos. Tehostettu palveluasuminen on jatkuvasti lisääntynyt ja laitoshoito vanhainkodeissa sekä terveyskeskuksissa on vähentynyt.

Vuoden 2014 lopussa 75 täyttäneiden määrä tehostetussa palveluasumisessa oli 6,5 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2013. Terveyskeskuksen pitkäaikaishoidossa heitä oli 29,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Vanhainkotien asiakasmäärä puolestaan väheni 6,5 prosenttia.

Suomen terveydenhuollon menot olivat vuonna 2014 yhteensä 19,5 miljardia euroa. Asukasta kohden menot olivat 3 576 euroa. Terveydenhuoltomenojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 9,5 prosenttia eli sama kuin vuonna 2013.

Erikoissairaanhoidon menot olivat 6,8 miljardia euroa eli 0,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Esimerkiksi psykiatrian erikoisalan vuodeosastohoidon menot laskivat 5,8 prosenttia vuodesta 2013 ja olivat 376 miljoonaa. Psykiatrian avo- ja päiväosaston hoidon menot puolestaan nousivat 2,6 prosenttia ja olivat 363 miljoonaa euroa.

Perusterveydenhuollon kokonaismenot olivat 3,8 miljardia euroa vuonna 2014. Perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon menot olivat miljardi euroa ja ne laskivat 8,6 prosenttia vuodesta 2013.

Julkisen rahoituksen osuus oli 75,6 prosenttia vuoden 2014 terveydenhuollon menoista. Suurin rahoitusosuus oli kunnilla.

Kotitalouksien rahoittama osuus terveydenhuollosta oli noin 3,7 miljardia euroa. Tästä rahoitusosuudesta 56 prosenttia muodostuu asiakasmaksuista, 29 prosenttia lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden menoista ja 15 prosenttia erilaisista hoitolaite- ja matkakuluista sekä lääkinnällisten tuotteiden kuluista.

Työnantajien rahoitusosuus terveydenhuollon menoista oli 2,3 prosenttia. Avustuskassojen, yksityisen vakuutuksen ja voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen osuus terveydenhuoltomenoista oli puolestaan 2,9 prosenttia.

Terveydenhuollon avohoidon lääkemenot ja lääkinnällisten kulutustavaroiden menot olivat noin 2,4 miljardia euroa vuonna 2014. Sairaalalääkkeiden kulut olivat vastaavalla aikajaksolla 514 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat