Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus julkisti soten yksityiskohtia: maakunnille rajattu itsehallinto, asiakkaan valinnanvapauteen neljä keinoa

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) korosti uudistuksen historiallisuutta.

Kotimaa
 
Seppo Samuli / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo,perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja sosiaali- ja tervetysministeri Hanna Mäntylä esittelivät sote- ja aluehallintouudistuksen alustavia lakiluonnoksia valtioneuvoston linnassa keskiviikkona.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo,perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja sosiaali- ja tervetysministeri Hanna Mäntylä esittelivät sote- ja aluehallintouudistuksen alustavia lakiluonnoksia valtioneuvoston linnassa keskiviikkona. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Tästä on kyse

Maakunnat aloittavat 2019

 Hallitus julkisti keskiviikkona keskeiset lakiluonnokset, jotka koskevat maakunta- ja sote-uudistuksia.

 Hallitus julkisti myös poliittisen linjaratkaisun, miltä pohjalta asiakkaan valinnanvapautta aiotaan sote-palveluissa toteuttaa.

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille 2019 alusta. Maakunnille siirtyy myös muun muassa kuntien pelastustoimi ja ympäristöterveydenhuolto sekä ely-keskusten ja TE-toimistojen tehtäviä.

Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy 2019 maakunnille, mutta maakuntien itsehallinnosta tulee tarkoin rajattu.

”Ei tule maakuntamallia, vaan tarkkaan rajattu toimivalta maakunnille”, valtiovarainministeri Petteri Orpo ( kok) korosti keskiviikkona hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi maakunnille siirtyvät muun muassa kuntien pelastustoimi sekä tehtäviä valtion hallinnosta kuten ely-keskuksista ja TE-toimistoista. Maakunnat saavat rahoituksensa valtiolta ja rahankäyttöä rajataan muun muassa lailla.

Hallitus julkisti keskiviikkona 600 sivua lakiluonnoksia, joilla säädetään maakuntien tehtävistä, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja maakuntien rahoituksesta. Lakiluonnokset ovat pohjana sekä sote- että aluehallintouudistuksessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) korosti uudistuksen historiallisuutta.

”Koskaan ennen ei ole sosiaali- ja terveyspalveluja laitettu tällä tavalla yhteen. Tällä yritetään turvata hyvinvointipalvelut, kun palveluntarve kasvaa väestön ikääntyessä ja samaan aikaan eurot ja henkilöstön määrä vähenevät.”

Varsinaiset lakiesitykset lähtevät lausuntokierrokselle vasta elokuussa, koska ne pitää ensin kääntää ruotsiksi. Hallitus halusi tuoda ne julkiseen keskusteluun jo luonnosvaiheessa.

”Lausuntokierrokselta otetaan myös palaute vastaan ja esityksiä hiotaan tarvittaessa”, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoi.

Lakiluonnoksen mukaan maakuntien pitää perustaa erillinen palvelulaitos vastaamaan sosiaali- je terveyspalvelujen ja muiden tehtävien tuotannosta. Sille tulee erillinen johto ja hallitus.

Palvelujen järjestämisvastuuta hoitavat maakuntien valtuustot. Ne laativat palvelutuotannon strategian, jota toteutetaan erillisessä tuotanto-organisaatiossa.

Asiakkaan valinnanvapauden piiriin tulevissa palveluissa julkisen tuotannon rinnalle tulee sekä yksityisten yritysten että kolmannen sektorin toimijoiden tuotantoa.

Julkisten sote-palvelujen työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä maakuntien palvelukseen. Kuntayhtymien sote-kiinteistöt siirtyvät maakuntien omistukseen, mutta niitä hallinnoimaan perustetaan valtakunnallinen kiinteistöyhtiö.

Kuntien sote-kiinteistöt jäävät kuntien omaisuudeksi, ja maakunnat voivat vuokrata niitä tarpeensa mukaan.

”Valtio ja maakunnat tulevat kuntien avuksi, kun pitää ratkaista, mitä tarpeettomille kiinteistöille voidaan tehdä”, projektijohtaja Tuomas Pöysti sanoi.

Sote-uudistuksen tavoitteena on hillitä sote-kustannusten kasvua kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Tähän tavoitteeseen pyritään hallituksen mukaan ensisijaisesti toiminnallisilla muutoksilla. Maakuntia patistetaan niihin ennen kaikkea rahoituksen avulla.

”Rahoitusmalli perustuu tarveperusteiseen kokonaisrahoitukseen, minkä lisäksi rahoituslaissa säädetään, minkä verran kustannukset saavat kasvaa,” projektijohtaja Tuomas Pöysti sanoi.

Valtion rahoitusta maakunnille tarkistetaan vuosittain.

Kustannusten hillitsemiseksi voidaan myös korottaa asiakasamaksuja tai viime kädessä rajata palvelutarjontaa.

”Toiminnalliset muutokset on otettava maakunnissa vakavasti. Toinen vaihtoehto on palvelujen karsinta”, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) sanoi.

Mäntylä muistutti, että uudistuksen yhteydessä on tarkoitus antaa julkinen palvelulupaus eli mitä palveluja kansalainen voi odottaa yhteiskunnalta.

Nykyinen valtionosuusjärjestelmä korvataan uudistuksen yhteydessä verotulojen tasausjärjestelmällä. Tasauksessa ovat mukana sekä maakunnat että kunnat.

Muutokset nykytilanteeseen verrattuna on rajoitettu kuntien osalta sellaisiksi, että neljän vuoden siirtymäajan kuluessa muutos kuntien talouteen on korkeintaan miinus tai plus sata euroa asukasta kohden.

Kuntien verotuloja alennetaan lakiluonnoksen mukaan noin 11 miljardilla eurolla ja vastaava summa siirtyy valtion tuloverotukseen. Kaikkien kuntien kuntaveroprosenttia alennetaan saman verran vuonna 2019. Tämän hetken arvion mukaan leikkaus olisi 12,3 prosenttiyksikköä.

Petteri Orpon mukaan kiinteistöverosta väännettiin hallituspuolueiden kesken loppuun asti. Saavutetun kompromissin mukaan kiinteistöveron tuotosta puolet jää kunnille.

 

Neljä keinoa asiakkaan valinnanvapauteen

Asiakkaan valinnanvapautta sote-palveluissa lähdetään valmistelemaan nyt neljällä eri keinolla.

Yksi malli ei sopisi kaikkiin palveluihin eikä koko Suomeen, koska maan eri osat ovat niin erilaisia”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoi.

Asiakas valitsisi julkisesti rahoitettuja perustason palveluja tarjoavan sosiaali- ja terveyskeskuksen tai suppeammin palveluja tarjoavan omatiimin tai sote-aseman. Omatiimi voisi olla esimerkiksi lääkärin ja terveydenhoitajan työpari.

Kolmas keino toteuttaa valinnanvapautta olisi palveluseteli ja neljäs henkilökohtainen budjetointi.

Julkisten palvelujen tuottajat voivat olla julkisia yhtiöitä tai yksityisiä tai kolmannen sektorin toimijoita.

Palvelusetelit sopisivat esimerkiksi hammashuoltoon, jossa ne ovat nytkin käytössä. Niitä voisi käyttää myös joissakin erikoistason terveyspalveluissa kuten kaihileikkauksissa.

Henkilökohtainen budjetointi taas sopisi erityisryhmien kuten vammaisten palveluihin.

Asiakkaisiin kohdistuva julkisen vallan käyttö säilyy jatkossakin viranomaistehtävänä, jota hoitaa maakunta.

Useampi valinnanvapausmalli antaa mahdollisuuden myös pienille tuottajille osallistua palvelujen tarjoamiseen.

Palveluntuottajien laatukriteerit säädetään lailla.

Valinnanvapautta koskeva lakiesitys valmistuu loppuvuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat