Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat ei paljasta kadonneiden aseidensa määrää – ”Yksittäistapaukset eivät aiheuta dramaattisia toimia”

Vihdin poliisisurmista epäilty Jorma Nyfors käytti alun perin Puolustusvoimien omistamaa, sittemmin Rajavartiolaitokselle siirtynyttä rynnäkkökivääriä. MTV ja Iltalehti kertoivat keskiviikkona, että ase varastettiin Rajavartiolaitokselta jo 1990. Puolustusvoimistakin aseita katoaa, mutta se kieltäytyy kertomasta niiden määrää.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kuvassa RK-62 -rynnäkkökivääri.
Kuvassa RK-62 -rynnäkkökivääri. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Miten on mahdollista, että alkujaan Puolustusvoimien käyttämä rynnäkkökivääri on päätynyt poliisiampujan haltuun?

Kadonneet aseet puhuttavat nyt, kun kävi ilmi, että Vihdin poliisisurmasta epäilty Jorma Nyfors käytti alkujaan Puolustusvoimien käyttämää RK-62-rynnäkkökivääriä. Tosin keskiviikkona Krp:stä täsmennettiin MTV:lle ja Iltalehdelle, että asetta ei ole varastettu Puolustusvoimilta, vaan Rajavartiolaitokselta jo vuonna 1990. Ennen Rajavartiolaitosta ase oli ollut Puolustusvoimien käytössä.

Nyfors ampui kaksi viikkoa sitten aseella poliisin ja haavoitti toista. Sen jälkeen hän ampui itsensä.

Rajavartiolaitoksen valmiuspäivystäjä, majuri Jussi Napola ilmoitti HS:lle keskiviikkoiltana, että Rajavartiolaitos ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa.

Myös Puolustusvoimat kieltäytyy kertomasta siltä kadonneiden aseiden määrää. Vihdin tapaus tai muut yksittäistapaukset eivät aiheuta muutoksia aseiden valvontaan.

”Yksittäistapaukset huomioidaan, mutta ne eivät aiheuta dramaattisia toimia”, sanoo puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström.

Vuonna 2008 Puolustusvoimat arvioi, että aseita on kateissa muutamia kymmeniä. Kadonneiden joukossa oli muun muassa pistooleita ja rynnäkkökiväärejä. Vihdin ampujan käyttämä RK-62-rynnäkkökiväärimalli on ollut puolustusvoimien käytössä vuodesta 1962.

Kadonneita aseita on tullut vuosien varrella esiin jonkin verran. Esimerkiksi vuonna 2014 Niinisalon varuskunnasta katosi rynnäkkökivääri, jota ei ole löytynyt. Keskusrikospoliin (krp) mukaan kyseinen ase ei ole Vihdissä käytetty ase.

Viime vuonna Kainuussa katosi rynnäkkökivääri. Ase löytyi maastosta. Vuonna 2008 Santahaminasta varastettiin ontelokranaatti ja Kontiolahdelta rynnäkkökivääri.

”Aseiden häviämisiä tapahtuu entistä vähemmän”, Engström sanoo.

Engströmin mukaan kadonneiden aseiden todellista määrää ei kerrota julkisuuteen, sillä se saattaisi lisätä kiinnostusta laittomia aseita kohtaan.

”Kaikki aseiden ja ampumatarvikkeiden katoamistapaukset puolustusvoimissa ilmoitetaan poliisille”, Engström sanoo.

Viikko sitten Iltalehden jutussa kerrottiin aseasiantuntija Runo Kurkon arvio, jonka mukaan Puolustusvoimilta on kadonnut 1960-luvulta lähtien ainakin 120–150 rynnäkkökivääriä ja konepistoolia.

Engström sanoo, että määrä on paljon pienempi.

Tunnetuin Puolustusvoimien aseen katoamistapaus on vuodelta 1994. Tuolloin varusmies Mika Muranen pakeni Haminan varuskunnasta ja murhasi kolme ihmistä Kotkassa.

Muranen tulitti kotinsa lähitaloja rynnäkkökiväärillä, jonka hän oli anastanut palveluspaikastaan.

Uutista päivitetty kello 19.25: Juttuun lisätty MTV:n ja Iltalehden tieto, että Vihdin epäillyn poliisisurmaajan käyttämä ase oli varastettu Rajavartiolaitokselta vuonna 1990. Ase oli ollut aiemmin Puolustusvoimien käytössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat