Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni perhe uhkaa jäädä liikuntaharrastusten ulkopuolelle, koska rahat eivät riitä – Näin työryhmä laskisi kustannuksia

Tavoitteena on edistää etenkin pienituloisista perheistä tulevien lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa.

Kotimaa
 
Heidi Huotilainen
Terhi Ylimäinen
Korkeat harrastusmaksut asettavat pienituloisista perheistä tulevat lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan.
Korkeat harrastusmaksut asettavat pienituloisista perheistä tulevat lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan. Kuva: Terhi Ylimäinen

Pienituloisten perheiden lasten ja nuorten harrastaminen tulisi taata toimeentulotuella valtakunnallisesti ja yhdenmukaisesti. Muun muassa tätä ehdottaa raportissaan opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä, jonka tehtävänä oli selvittää liikuntaharrastusten kustannuksia ja niiden alentamista.

Lapsiköyhyys on yleistynyt, ja vuonna 2014 Suomessa oli 674 000 pienituloista henkilöä. Korkeat harrastusmaksut asettavat pienituloisista perheistä tulevat lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan.

Harrastus voi jäädä aloittamatta tai se saatetaan lopettaa korkeiden maksujen takia. Tämä taas voi kasvattaa pienituloista ja hyvätuloisten perheiden lasten terveyseroja ja syrjäyttää pienituloisten lapset liikunnallisesta elämäntavasta.

HS on aiemmin kirjoittanut lasten liikuntaharrastusten kalleudesta. Esimerkiksi jääkiekkoharrastus voi maksaa kymmenessä vuodessa jopa 90000 euroa.

Nuorille kilpaurheilijoille kalliita lajeja ovat muun muassa ratsastus ja taitoluistelu, edullisempia taas salibandy ja pesäpallo.

Työryhmä ehdottaa myös seuraavia asioita:

Kunnat voisivat pitää perusliikuntapaikat maksuttomina tai periä vain pientä nimellistä maksua etenkin silloin, kun on kyse lasten ja nuorten liikunnasta.

Lajiliitot voisivat muuttaa kilpailutoimintaa entistä enemmän turnausmuotoiseksi, mikä rajoittaisi tietyn ikäisten matkustamista.

Lisenssikäytäntöjen pitäisi tukea sitä, että voi harrastaa montaa lajia.

Seurat voisivat lisätä harrasteliikuntaa, johon voi osallistua vain esimerkiksi pari kertaa viikossa. Kustannusten hillitsemiseksi seurojen tulisi laatia myös selkeät pelisäännöt.

Vapaaehtoistoiminnan tieltä pitää raivata turhaa sääntelyä ja byrokratiaa, koska vapaaehtoistyö alentaa harrastuksen kustannuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat