Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus: Kaksi kuopiolaispoliiseihin kohdistettua etsintää oli laittomia, kaksi muuta laillisia

Hovioikeus linjasi erityisen kotietsinnän edellytyksiä kahdessa Aarnio-vyyhtiin liittyvässä päätöksessä.

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeus on linjannut neljällä päätöksellään poliiseihin kohdistettujen etsintöjen lainmukaisuutta. Jari Aarnion vyyhtiin liittyvissä tapauksissa hovioikeus katsoi kaksi Kuopion poliisiin kohdistunutta etsintää laillisiksi, mutta kaksi muuta laittomiksi.

Hovioikeus teki päätökset kahdessa eri kokoonpanossa. Hovioikeudenneuvos Jukka Kontion johtama kokoonpano katsoi tutkimansa etsinnät laittomiksi, sen sijaan hovioikeudenneuvos Risto Jalangon johtama kokoonpano piti etsintöjä laillisina.

Kaikki päätökset liittyivät tapaukseen, jossa Kuopion poliisi jätti tutkimatta niin sanottuun Malmin naiseen liittyvät rikosepäilyt. Malmin naista epäillään nyt Aarnion rikoskumppaniksi tynnyrijutussa, ja hänelle vaaditaan kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta.

Kuopion poliisi tutki alkuvuodesta 2012 hasisjuttua, jossa yksi epäillyistä oli pitänyt yhteyttä Malmin naiseen. Poliisi haki naisen puhelinkuunteluun, mutta se lopetettiin jo päivän päästä. Tämä johtui siitä, että kuopiolaisten mukaan Helsingin huumepoliisi ilmoitti tutkivansa Malmin naisen rikosepäilyt loppuun. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan naisen juttu jäi kokonaan tutkimatta aina Aarnio-tutkintaan asti.

Aarnio-jutun tutkintaryhmä alkoi epäillä, että kuopiolaiset ja helsinkiläiset poliisit lakaisivat Malmin naisen jutun maton alle tarkoituksella. Tämän takia myös kuopiolaispoliisien sähköpostit, puhelimet ja työtilat pengottiin.

Näitä etsintöjä kuopiolaiset pitivät perusteettomina. Kaikki etsinnät perustuivat tuomioistuimen antamiin lupiin eli kyse oli erityisestä kotietsinnästä. Vuoden 2014 alusta voimaan tulleen lain mukaan muun muassa poliisin tiloihin tehtävälle kotietsinnälle vaaditaan tuomioistuimen lupa. Normaalin kotietsinnän poliisi voi tehdä päällystöön kuuluvan poliisimiehen päätöksellä.

Helsingin käräjäoikeus päätyi siihen, että Kuopion poliisin tutkinnanjohtajaan kohdistunut kotietsintä oli laillinen, mutta tutkintaryhmään kohdistuneet laittomia. Hovioikeus päätyi nyt siihen, että tutkinnanjohtajaan ja yhteen tutkintaryhmän jäseneen kohdistuneet etsinnät olivat laillisia, mutta kahteen muuhun tutkintaryhmän jäseneen kohdistuneet etsinnät eivät.

Hovioikeuden mukaan näitä kahta ei ollut syytä epäillä siitä, että he olisivat yrittäneet jättää tutkimatta Malmin naiseen liittyvän tutkinnan.

Rikosepäilyt kuopiolaisia vastaan kuivuivat tutkinnassa. Aineistosta ilmeni, että kuopiolaiset todella uskoivat, että Helsingin huumepoliisi hoitaa Malmin naiseen liittyvään tutkinnan loppuun.

Kuopiolaisjutun tutkinnanjohtaja tosin joutui syytteeseen siitä, että kun hän oli ilmoittanut tuomioistuimelle Malmin naiseen kohdistuvan kuuntelun lopettamisesta, hän ilmoitti kuuntelun kohteen olevan tuntematon. Tosiasiassa kuopiolaisilla oli jo silloin hyvä käsitys siitä, kuka liittymää käytti.

Syyte tutkinnanjohtaja vastaan kuitenkin hylättiin. Oikeuden mukaan olisi ollut oikeampi menettely kertoa tuomioistuimelle naisen henkilöllisyys, mutta koska sitä ei täydellä varmuudella tiedetty, tutkinnanjohtajan ratkaisukaan ei ollut täysin väärä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat