Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus: Jengitilojen vartioiminen on osallistumista rikollisjengin toimintaan

Rangaistuksen edellytyksenä on, että jengi tekee juuri silloin vakavia rikoksia.

Kotimaa
 
Jaani Lampinen
Poliisi teki kotietsinnän rikollisjengi Bad Machinen kerhotiloihin Vantaan Katriinantielle marraskuussa 2013.
Poliisi teki kotietsinnän rikollisjengi Bad Machinen kerhotiloihin Vantaan Katriinantielle marraskuussa 2013. Kuva: Jaani Lampinen

Helsingin hovioikeuden mukaan jengitilojen vartioiminen ja jäsenmaksun maksaminen on rangaistavaa osallistumista rikollisjärjestön toimintaan. Yksittäinen jäsen voidaan kuitenkin tuomita rangaistukseen vain, jos jengi juuri sillä hetkellä tekee vakavan rikoksen.

Hovioikeuden päätös koski vantaalaista Bad Machine -jengiä. Helvetin enkeleiden tukijaryhmä on nyt jo hajonnut.

Päätös kietoutuu sen kolme vuotta sitten antamaan tuomioon, jossa jengin jäseniä tuomittiin huumerikoksista. Silloin hovioikeus oli rangaistusta koventavana seikkana katsonut, että Bad Machine on järjestäytynyt rikollisryhmä.

Hovioikeus perusteli tätä sillä, että jengillä on upseeristo ja hierakinen organisaatio. Sillä on sisäiset säännöt, käskyvaltasuhteet, jäsenten välinen tehtävien jako ja voimakas kurinpito.

Nyt ratkaistussa jutussa oli kyse siitä, pitäisikö jengin jäsenet tuomita erillisen pykälän perusteella, joka kieltää osallistumisen järjestäytyneen rikollisjärjestön toimintaan.

Vantaan käräjäoikeus jätti osan syytteistä tutkimatta, koska samat miehet oli jo tuomittu huumejutussa. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli itse asiassa samasta rikoksesta. Muiden osalta syyte hylättiin.

Hovioikeuden mukaan kaikkien syyte pitää tutkia, myös jo aiemmassa huumejutussa tuomittujen. Hovioikeuden mukaan nyt on kyse eri rikoksesta.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus hylkäsi niiden jäsenten syytteen, jotka olivat liittyneet jengiin huumejutun jälkeen. Heidän liityttyään jäseneksi jengi ei enää tehnyt sellaisia vakavia rikoksia, joita lainkohdassa tarkoitetaan.

Sen sijaan huumerikosten aikana jäsenenä olleet saivat tuomion. Hovioikeuden mukaan kerhotilojen vartiointi ja jäsenmaksun maksaminen oli rangaistavaa sinä aikana, kun huumerikos tehtiin. Hovioikeus huomautti, että huumeita oli käsitelty ja säilytetty kerhotiloissa. Jäsenet olivat tästä tietoisia.

Jäsenmaksujen maksamisen osalta tuomio tuli osallistumisesta rikollisryhmän toimintaan. Kerhotilojen väijyminen toi tuomion huumerikoksen edistämisestä.

Tuomio tuli kaikkiaan kuudelle miehelle. Heidän rangaistuksensa vaihtelivat muista rikoksista riippuen parista kuukaudesta yhdeksään kuukauteen vankeutta. Kahden miehen tuomio oli ehdollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat