Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Suomi on maailman sosiaalisesti edistyksellisin valtio

Tutkimuksessa ykköseksi tulleella Suomella on viiden kärkimaan matalin bruttokansantuote henkeä kohden.

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Pieksämäen sairaalan päivystyksen odotusaula.
Pieksämäen sairaalan päivystyksen odotusaula. Kuva: Akseli Muraja

Suomi on ykkössijalla torstaina julkaistussa sosiaalisen edistyksellisyyden tutkimuksessa. Social Progress Imperativen selvityksen viiden kärjessä olivat Suomen lisäksi Kanada, Tanska, Australia ja Sveitsi.

Maat laitettiin järjestykseen ihmisten perustarpeiden täyttymisen, hyvinvoinnin perusteiden toteutumisen ja mahdollisuuksien perusteella.

Perustarpeina huomioitiin esimerkiksi vesi, terveydenhuolto ja turvallisuus, ja hyvinvoinnin osalta huomioitiin muun muassa ympäristön laatu ja pääsy tiedon pariin. Mahdollisuuksiin vaikuttivat yksilön vapaudet ja vaihtoehdot sekä suvaitsevaisuus.

Suomi oli perustarpeissa listan viides, hyvinvoinnissa kahdeksas ja mahdollisuuksissa kolmas. Osa-alueista annettujen pisteiden perusteella kokonaissija oli listan ykkönen.

Suomen vahvuuksina tutkimuksessa näyttäytyivät vähäinen korruptio ja hyvä ilmanlaatu. Heikkouksia olivat esimerkiksi ylipainon yleisyys ja itsemurhien suuri määrä.

Yhteensä kaksitoista maata sai tutkimuksessa ”erittäin korkean” indeksiarvosanan. Joukossa olivat Suomen lisäksi muut Pohjoismaat, Kanada, Australia, Sveitsi, Hollanti, Britannia, Uusi-Seelanti ja Irlanti.

Listan viimeiseksi jäi Keski-Afrikan tasavalta. Muut häntäpään maat ovat Afganistan, Tšad, Angola ja Niger.

Tutkimuksessa koko maailman keskimääräinen sosiaalisen edistyksen taso vastaa Mongoliaa.

Yhdysvaltojen sijoitus on 19. Tutkimusraportin mukaan maa on ainoa länsimainen demokratia, joka alisuoriutuu sosiaalisessa edistyksessä suhteessa bruttokansantuotteeseensa. Muiksi alisuoriutujiksi raportti nimeää Kiinan, Venäjän, Iranin, Nigerian ja Saudi-Arabian.

Tutkimusraportissa todetaan, että viiden kärkimaan joukosta Suomen bruttokansantuote henkeä kohden on matalin. Social Progress Imperativen johtaja Michael Green huomauttaa tiedotteessa, että indeksi todistaa, ettei bruttokansantuote ei määrittele kohtaloa.

”Tarvitsemme enemmän Costa Rican kaltaisia maita, jotka rutistavat vaatimattomasta bruttokansantuotteestaan paljon sosiaalista edistystä”, hän sanoo.

Keski-Amerikassa sijaitseva Costa Rica on saavuttanut raportin mukaan lähes yhtä korkean sosiaalisen edistyksen tason kuin Etelä-Korea, vaikka maan bruttokansantuote on alle puolet Etelä-Korean vastaavasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat